Muziek Persoonlijk

Het Dorp

Het Dorp van Wim Sonneveld is een lied geschreven door Friso Wiegersma. Het Dorp gaat over Deurne, over de teloorgang van het dorpsgevoel, over de tijd dat alles beter was. Het gaat over waar Friso Wiegersma, die zich ook Hugo Verhage noemde, opgroeide. In het lied verwijst hij met een regel naar zijn ouderlijk huis.

Zijn ouderlijk huis, nu museum de Wieger, ligt aan de Liesselseweg en het pad wat nog steeds bestaat heet sinds 2008 officieel ‘Het tuinpad van mijn vader’. ‘Het dorp’, is niet langer het dorp van toen maar het nummer hoor je nog steeds met regelmaat in het centrum van de stad. Het carillon van het gemeentehuis speelt het.

Toen Sonneveld de tekst van Het Dorp zag, was zijn eerste reactie niet bepaald positief, hij schijnt zoiets als ‘dat lijkt me een ontzettend vervelend idee’ hebben gezegd. Later vroeg Sonneveld Wiegersma zelf een Franse chanson, La Montagne van Jean Ferrat, te vertalen maar omdat dat nummer over een bergdorp gaat besloot Wiegersma alsnog de tekst van Het Dorp te gebruiken. Sonneveld ging meteen akkoord, het werd één van de liedjes die hij het liefste zong.

Hoewel Het Dorp een slechte start had, werd het vijf keer uitgebracht op vinyl single, de eerste keer in 1970, kort na Sonnevelds dood in 1974 en de laatste keer in 1981. Hoog in de ranglijsten kwam het nummer niet tot 2008, toen stond hij op de eerste plek van de top 100 van het Nederlandse lied. Een plaats waar het nummer van mij mag blijven staan, want hoewel Sonneveld het nummer zelf niet schreef maar zijn partner Wiegersma, vind ik het één van de mooiste nummers ooit geschreven en zal het mij altijd terug laten denken aan een stukje van ‘mijn vroeger’, de tijd dat alles beter was en ik het nummer leerde kennen omdat mijn opa en oma het zongen.


~~~