Woudrichem

De haven van Woudrichem

Woudrichem

Wie een dagje naar Gorinchem gaat, zou Woudrichem niet over moeten slaan. Misschien een beetje vreemd om met mijn conclusie te beginnen maar ja laten we zeggen dat een beetje vreemd wel bij me past. Ik bezocht een paar weken geleden de prachtige stad Gorinchem en had zowel het vaartochtje waar ik vorige week over schreef, als de kleine maar prachtige vesting Woudrichem op mijn lijstje staan. Woudrichem (Wourkem uitgesproken) telt ongeveer 4500 inwoners en werd vooral bekend door de serie Dokter Tinus die er deels wordt opgenomen. Woudrichem is in de 9e eeuw ontstaan, het dorp lag strategisch langs Maas en Waal. In de 14e eeuw kregen ze stads- en visrechten waardoor de stad tot bloei kwam. De stad werd regelmatig belegerd en uiteindelijk in brand gestoken. Tussen 15- en 1600 kreeg de stad een vesting die kleiner was dan de stadsomwalling.

Deze vesting bestaat nog steeds en het dorp is dan ook heel toeristisch. Naast de vele bezienswaardigheden die Woudrichem bezit zijn er ook een aantal zeer leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden. Mocht je de vesting bezoeken, sla dan zeker de Gevangenepoort, de Stellingmolen en de hoofdstraat niet over. Ik fietste door de kleine oude stad, genoot van de zon, het uitzicht en de prachtige vesting en weet je wat ik toen dacht? Sla Gorinchem maar gewoon over.

13 thoughts on “Woudrichem

 1. ha, ik denk dat beide plaatsen wel de moeite waard zijn, elke plaats is het waard! maar evengoed, leuk daar hoor.

 2. Wij komen er vrijwel elk jaar,je kunt ook met het voetveer naar kasteel Loevestein ook zeer de moeite waard.Gorichem is ook leuk,wel drukker ook bereikbaar met de grote veerpont.

 3. Ik heb er vlakbij gewerkt maar ben er nooit geweest. De foto’s zien er prachtig uit!

 4. Zeker Edward. Neem je fiets mee of een ov-fiets en bezoek ook Slot Loevestein.

 5. nee dat is zeker niet mis Liesbeth
  lang geleden begonnen als klein wondje , en de suikerziekte deed de rest :(
  ja wij zullen zeker wat af lachen , als we vele ouwe koeien uit de sloot halen :)
  zonnige groet

 6. was er bij beiden aardig in de buurt , maar niet in deze mooie plaatsjes zelf nog
  je bracht het ook mooi in beeld met deze schitterende foto’s
  een bezoek meer dan waard
  slaap wel groet

 7. Gorkum bezocht ik met veel genoegen.
  Woudrichem nog nooit.

  Maar na jouw tip zal ik dat zeker eens gaan doen.

  Bewolkte groet,

 8. Ik ben het met je eens. Ik vind Woudrichem buitengewoon aardig, aardiger nog dan Gorkum, en ook prachtig gelegen op de plek waar de Afgedamde Maas samenvloeit met de Boven Merwede en aan de overzijde van het water Loevestein.

Comments are closed.

Back To Top