Welke muziek van je ouders kan je nu wel waarderen?
Muziek,  Vroegah

Welke muziek van je ouders kan je nu wel waarderen?

Alweer een maand geleden deelde ik een blog met 25 blog ideeën om de vakantie te vullen. Eén van de vragen die beantwoord ik vandaag zelf.

Heul heul lang geleden toen ik nog thuis woonde was mijn dag nachtritme bepaald niet hetzelfde als de rest van mijn familie. En met de rest doel ik vooral op mijn vaders. Ik werkte toen al onregelmatig en vrijwel alleen avonddiensten waardoor ik extra genoot van eens lekker uitslapen. Mijn vader die absoluut niet aan uitslapen doet maar aan voorslapen, was dan inmiddels al uren wakker en vrijwel recht boven mijn hoofd, een verdieping hoger, aan het werk. Totaal geen probleem, tenzij hij een tv liet vallen (echt gebeurd) sliep ik door. Maar er was één cd die hij wel zo verdomde hard draaide, dat doorslapen absoluut onmogelijk was.
Enigszins chaggo liep ik dan naar boven, maar ja dan ben je wakker en als ik wakker ben moet ik pissen. Weinig nut om een preek te gaan geven en daarbij hij zette de cd meestal af als hij me hoorde. Ik verfoeide die cd, ik haatte de muziek, heb meer dan eens gedacht om er een frisbee of schietschijf van te maken. Maar behalve dat er nog 300 andere cd’s in huis waren om me m’n nest uit te krijgen, zou me dat een lieve duit kosten om die klote cd te vervangen en dat plezier gunde ik m’n vader niet.

Ik zweerde plechtig dat mocht ik ooit kinderen krijgen, dat ik als ik ze uit hun nest wilde hebben ik dan in ieder geval fatsoenlijke muziek zou gebruiken, Bohemian Rhapsody ofzo. Want laten we zeggen hoe het is, effectief is het wel. Na jaren ging ik het huis uit en terwijl ik kort daarvoor tussen de muziek van mijn vaders zocht naar de cd’s die ik wilde rippen (want zo slecht was hun muzieksmaak ook weer niet), kwam ik deze cd tegen. Welke muziek van je ouders kan je nu wel waarderen? Je zou denken van deze in ieder geval niet. Toch ripte ik de cd en zette hem in mijn muziekmap en zo verhuisde de muziek van mp3-speler naar telefoon en omdat ik toch een dochter van mijn vader ben, kan ik niet anders zeggen dat ik dol ben op Händel. En dan specifiek dit album en dit nummer en dan zo gruwelijk hard dat minimaal één persoon het hoort en leert waarderen. Ik heb tenslotte geen kinderen die ik hun nest uit wil hebben.

23 reacties

 • Nicky

  Mooi verhaal! Mijn vader had een hele brede muzieksmaak. Ooit viel ik bijna van de bank toen hij ineens ‘Child in time’ draaide op zijn cassettedeck. Mijn moeders favoriet was altijd ‘Brandend zand’. Ik hoorde dus altijd van alles thuis.

 • Leo

  In het tijdperk waarin ik met de muziek van mijn ouders werd geconfronteerd was de keuze simpel. Klassiek, en dan van de operasoort, of ballroommuziek waar mijn dansende moeder gek op was. Victor Sylvester en zo. Op school kregen we uitleg over klassieke nummers. Daardoor snapte je beter wat je hoorde en kreeg ik er ook waardering voor. Al was Elvis een held, net als Johnny Haliday en The Beatles. The Stones en The Who kwamen later. En nu? Alles ongeveer, zelfs wat operamuziek. En van die Victor Sylvester heb ik een CD. Nu nog een keer draaien…

 • Rietepietz

  Hoewel ik een voorkeur heb voor klassiek zonder zang is er genoeg met zang dat het leren waarderen, niet van huis uit nee. Ik nam het onderwerp ook al mee en schreef al dat muziek thuis nauwelijks een rol speelde. Misschien hooguit dat m’n ouders mee zongen met de toen bekende liedjes van mensen als louis Davids en zo. Of misschien zelfs iets later van de Ramblers met Annie de Reuver als ik het goed heb.

 • Natasja ('t Pumpke)

  Wat leuk om je blog te lezen, maar ook alle reacties. En leuk om over na te denken.
  Mijn vader luisterde vooral wat er in huis kwam denk ik. Ik geloof niet dat hij een specifieke voorkeur voor iets heeft.
  Mijn moeder draaide altijd muziek. Veel Rolling Stones. The Beatles. Abba. Dire Straits. Procul Harum. Maar ook de filmmuziek van Once Upon a Time in the West. Jesus Christ Superstar (sinds mijn jeugd niet meer geluisterd, maar bij de musical vorig jaar in Ahoy bleek ik alles mee te kunnen zingen!). Toen ik puber was ben ik ook haar muziek (die ouwe knakkers) gaan waarderen.
  En nu mijn zoon en ik… we kunnen elkaar zo enorm vinden in muziek. Ik vind dat echt een godsgeschenk!
  We luisteren samen naar de ouwe knakkers van mijn moeder, naar Pink Floyd, maar ook naar Metal, Hardrock… We hebben zoveel overlap in wat me mooi vinden… Ik denk dat mijn moeder het aan ons doorgegeven heeft dat er altijd muziek hier in huis is.

 • Mrs. T.

  Echt helemaal geen muziek. Mijn ouders waren gewoon niet van de muziek. Ja, mijn vader draaide vroeger wel Henk Wijngaard, maar die waardeerde ik niet bepaald. ;-)

 • Evelyne

  Ik ben opgegroeid met muziek. De radio speelt hier van ’s morgens tot ’s avonds. Zo luisterde ik heel vaak naar muziek uit de tijd van mijn ouders (die nu nog meedraait uiteraard).

 • Joke

  Ik werd van jongs af aan getrakteerd op een zingende moeder en oma (bij wie wij inwoonden tot mijn oma verhuisde). Ik was nog geen drie toen ik al woordelijk Que Sera Sera van Doris Day kon meekwelen, wat toentertijd heel vaak op de radiodistributie gedraaid werd (oma vertelt, het betreft hier de vroege jaren vijftig), net als veel van haar andere liedjes. Ook de Selvera’s kwamen regelmatig voorbij, alsook Elvis Presley, de Spelbrekers en het Coctailtrio. Mijn moeder leek een beetje op Doris Day en had artistieke aspiraties, vandaar dat gezang de hele dag door. Dat is overigens nooit professioneel iets geworden, maar ze trad wel op in het amateur circuit, tot mijn vader het niet meer trok omdat hij bang was dat ze er met de bandleider vandoor zou gaan. Enfin, dat is een ander verhaal. Mijn vader was van de Duitse schlagers, Freddie Quinn, Rika Rück, Zarah Leander en nog een paar van die gasten, die overigens ook voortdurend te beluisteren waren op de toenmalige radio. Later hielden ze (ook) van Rod McCuen, Nana Mouskouri en Kamahl (ken je die nog? dat is die van die zielige olifant als ik het wel heb, een man met een hele diepe stem). Lang verhaal verder kort; ik heb hun hele CD-collectie geërfd en ik vind veel nog best aan te horen, al luister ik over het algemeen liever naar muziek zoals die bij De Sandwich op radio 5 gedraaid wordt op de zondagochtend.

 • Lisa

  Hahaha oooooooh ja muziek van je ouders rippen en op je mp3 zetten, dat waren nog eens tijden! Bij mij was het vooral Sting, geloof ik, en verder veel losse cd’s. Alleen maar muziek van m’n vader trouwens, niet van mijn moeder :’)

 • Ximaar

  Mijn ouders hadden niet veel met muziek. M’n vader luisterde meer naar de waterstanden, het weer en het nieuws. Mijn moeder vond het allemaal wel prima en zong vaak Visite van Lenny Kuhr. Toen ik dat een keer stiekum opnam en terugspeelde was dat zomaar over. ;-)

  Zelf heb ik een zeer brede muzieksmaak en hou ik niet steeds van hetzelfde. Luisterde voorheen veel Pink Floyd en zoek vaak m’n toevlucht in youtune om iets uit Zuid-Amerikam Africa of Azie te beluisteren. Klasiek vind ik ook mooi, als er maar niet bij gezongen wordt. Ben meer van Tocatta Fuga in D van Bach of Saint-Saëns. Bepaalde soort Jazz vind ik ook nix. Dat heeft meer met sport (hoelang kan ik uitblazen) te maken dan met ritmische muziek.

 • Harme van Kamp

  De muziek van je ouders, mooie blog.
  Gelukkig heb ik ook wel iets van muziek(smaak) doorgegeven aan mijn kinderen.

 • Sjoerd

  Mijn ouders luisterden altijd naar Duitse schlagers, mijn vader had Wencke Myhre als favoriet. Niet mijn stijl en dat zal het ook nooit worden.

 • Regenboogvlinder

  De muziek van mijn ouders vond ik heerlijk! Gewoon de muziek uit de jaren 50 en 60!
  Mijn moeder ging later ook wat Nederlandse smartlapzangers leuk vinden, daar liep ik niet warm voor en mijn vader had een aantal 78 toerenplaten van Beniamino Gigli.. die vond ik echt vreselijk! Op een na, dat was het nummer Mamma.. https://www.youtube.com/watch?v=KLjfbTYqoI8
  Maar hij heeft me er niet het huis mee uitgejaagd ?

 • petergreyphotography

  Leuk topic! Mijn vader speelde in een fanfare, kornet en later trombone. Hij was van de marsen. De Willem Friso kapel. Ik kan die muziek dromen en ik heb het altijd gewaardeerd. Ook nu nog, tot afgrijzen van mijn vrienden/dinnen. Net als de wals. Het is altijd grappig om ze op de mars en de wals in populaire muziek te wijzen. Norwegian wood van de Beatles. Leuk nietwaar? Een walsje. Need you tonight van InXS, een mars. Is er muziek die ik verfoeide? Misschien de Three Jacksons, de voorloper van de Jackson five. Maar daar heb ik nooit van leren houden, dus daarmee beantwoord ik de vraag niet. Waar ik blij mee ben is dat er altijd muziek was voeger thuis. Dat neem je de rest van je leven mee.

 • Karel

  ja kan me voorstellen dat je wilt slapen na een late avonddienst :)
  ik zelf had nooit last na m’n diensten , vroeger meer , pa speelde trompet en 1 van m’n broers blokfluit accordeon en zelfs piano pppfffftt

 • Matroos Beek

  Handel… ja, klinkt mooi hoor!
  Wij deden altijd lacherig als mijn vader naar gillende opera luisterde. Pas nu kan ik er ook van genieten. Wat jammer dat ik dit nooit met hem heb kunnen delen. Hij zou het fijn hebben gevonden.
  Bij deze: Maria Callas:
  https://youtu.be/l1C8NFDdFYg

 • waarloopjijwarmvoor

  mijn vaders keus was zeker niet de mijne, Wat denk je van Gert en Hermien alhoewel de Franse accordeon muziek kon ik wel waarderen. https://youtu.be/IpkMobO58CA dit vind ik heerlijk. in iedre geval iets langer luisteren dan het intro,