Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje de musical

Soldaat van Oranje

Een maand of 3 geleden, door de reclame op tv kom het gesprek van Frans en mij op Soldaat van Oranje. Ik zal wel zoiets als ‘geweldig verhaal’ gezegd hebben, Frans antwoordde in ieder geval; “Soldaat van Oranje werd alleen maar bekend omdat ie bij de koningin kwam”. En toen werd het stil, voor even uiteraard het gaat wel over mij hè, en toen barstte ik los. Hoezo, elke Engelandvaarder ging langs de koningin ze wilde zo graag informatie uit Nederland. Veel Engelandvaarders wilde niet in de oorlog blijven en vertrokken, . ‘Wel fuck, nou ga ik dus weer kaarten bestellen!’

En zo geschiedde. Een rot eind rijden is het maar we kwamen er. Ik had Frans niets verteld, hij moest mee en wilde dat ook en wist alleen dat het op een voormalig vliegveld in een hangaar was. Soldaat was mijn eerste musical en het werd ook zijn eerste. Zo goed als mogelijk probeerde ik te voorkomen dat hij het vliegtuig zou zien staan. ‘Kijk eens voor ons schat das ook een hangaar’. Maar nee Frans keek naar links; “hé een vliegtuig”. Wel fuck. Hij legde de link denk ik pas toen hij de kou voelde toen die enorme hangaar deuren open gingen. Maar toen was de musical al bijna voorbij dus voor wie het verhaal niet kent:

De musical is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar is met toestemming bewerkt naar een goed toneelstuk. Het verteld het verhaal van een student die aan het begin van de oorlog vrienden maakt en in plaats van zijn studie af te maken, wil vechten tegen de Duitse bezetter. Zijn pogingen naar Engeland te komen mislukken, tot hij aanmonstert en halverwege de overtocht overstapt op een Engelse boot. Hij komt op de boot de preses van de studentenvereniging tegen en samen komen ze bij de koningin terecht. Zij is gecharmeerd van deze 2 jonge mannen. Eén van hen, Erik Hazelhoff Roelfzema, wordt haar persoonlijke adjudant tot het einde van de oorlog.

Vliegbasis Valkenburg

In het voorgaande boek en de verfilming kwam het minder naar voren, maar in het toneelstuk wordt heel duidelijk gerefereerd naar keuzes maken. Goede en minder goede keuzes komen aan bod en mensen moeten dat ook met hun leven bekopen. Het maakt de musical niet zwaar, maar geeft wel iets mee. Daarnaast heeft de musical echt iets extra’s. Het is op voormalig vliegveld Valkenburg in een hangaar. Een bijzondere omgeving die ze ook gebruiken bijvoorbeeld door de weg te verlichten als een landingsbaan. Dat het podium rond gebouwd is en je daar als publiek steeds naartoe draait, dat is geweldig. Zeker als de eerste keer 4 spelers op 2 daadwerkelijk oude motoren voorbij komen scheuren. De stoelen draaien zo dat het niet hinderlijk is, maar de toneelspelers flink door moeten lopen en vaak ook nog zingen. Dat het vliegtuig altijd buiten staat heeft helaas al eens stormschade opgeleverd maar met die loodsen en het nog bestaande vliegveld erachter, het werkt. Nou ja werkt, het vliegtuig beweegt, de motoren niet. Ongeacht het weer speelt een scene zich dus buiten af. De tekst van de Koningin is daarop aangepast. Met mooi weer; ‘Nergens ruikt het zo lekker als thuis’, met slecht weer; ‘Nergens miezert het zo lekker als thuis’.

Nu ik voor de derde keer geweest ben, zijn er wel dingen die me opvallen. Zo heeft de koningin een stel nepheupen om, valt alleen op als je weet dat de actrice slanker van zichzelf is. Afhankelijk van hoe de wind staat, blijf je de geur van sigaret, motor of pistolen ruiken. Toch blijft die musical boeien en raken. De foto’s die tussendoor geprojecteerd worden zijn uit heel Nederland maar wel aangepast aan de tijd. De musical begint aan het begin van de oorlog, de beelden van Rotterdam blijven hangen. Toch zie je ook beelden van Amsterdam tijdens de februaristaking, van Londen na één van de vele bombardementen en van Eindhoven tijdens de bevrijding.

Drie keer Soldaat van Oranje en het blijft me boeien. Geen enkele musical heeft me ooit zo aangetrokken dat ik besloot er heen te gaan. Ik ben meer van films en boeken. Toch raad ik iedereen aan naar de musical te gaan daarom proost ik op deze prachtproductie die jaren geleden mijn eerste musical was.

26 thoughts on “Soldaat van Oranje

 1. Dit is geen musical, maar een spektakel. Ik was er een paar jaar geleden en diep onder de indruk van wat ik allemaal zag. Van het moment dat je binnenstapt in de hal waar je even kunt koffie drinken of toiletteren, tot de entree in de ronde hal. De momenten dat je in 4D alles mee maakt, ziet, ruikt, ervaart…tot de opening van die deuren waarbij je de DC-3 ziet staan waarmee de koningin werd ‘ingevlogen’ (in ons geval was het toen echt beestenweer buiten, je rook de regen…). IK vond het prachtig. Heeft maar een nadeel, dat die lui af en toe gaan staan zingen…

 2. musicals zijn aan mij echt niet besteed. m’n vriendinnetjes zijn ook al 2x hier naartoe geweest, ken het hele verhaal ondertussen, hoe geweldig gaaf enz., maar zelfs als ik gratis mocht, zou ik nog niet gaan.. what can I say? #iederzijnding ;-) fijn dat jij er nu al 3x zo van hebt genoten!

 3. Soldaat is mij met de paplepel ingegoten. Daarom wilde ik erheen het heeft me niet teleurgesteld maar ook geen fan van musicals gemaakt. Geef mij maar een goed wo2 museum of een leuke band. Ik weet dat er dingen anders zijn ik las het boek ook.

 4. Doen! Ik ben er ook niet zo van. Heb bij geen enkele zo sterk de drang gehad te gaan.

 5. My dear Liesbeth, ik ben niet van de musicals. Maar ik heb alle drie de versies gelezen van het verhaal van Hazelhoff Roelfzema. (eerste versie “In het hol van de ratelslang”, tweede versie “Soldaat van Oranje”, derde versie zijn autobiografie “Op zoek naar het leven”, de laatste door hemzelf gesigneerd). De film van Paul Verhoeven was subliem, maar aangepast aan het filmisch verhaal (voorbeeld: de tocht per torpedoboot naar het Scheveningse strand is meerdere malen ondernomen en mislukt voor het eindelijk lukte…). Zijn verrichtingen in de oorlog als geheim agent en oorlogsvlieger zijn alle goed gedocumenteerd, ook beschrijft hij waarom hij na de oorlog ontslag nam van het Hof: hij vond dat Prins Bernhard nogal erg opschepte over zijn daden en dat deze zich omringde met een kliek onbetrouwbare jongens. Als iemand iets wil weten over Hazelhoff Roelfzema gaat er niets boven de boeken, een musical is – sorry dat ik het schrijf – voer voor de massa die niet verder komt dan het Songfestival en The Voice of Holland… Liefs en groetjes eu

 6. Thanks for the reminder.
  Mijn dochter is met haar klas geweest, 2 jaar geleden.
  En al die tijd roept ze: Mam! Je móet gaan! Het is zo mooi!
  Maar ja… zo’n groot bedrag… en ik ben niet zo musical-minded.
  Ik heb het boek gelezen…ik vond het verhaal mooi.
  Dus…ik heb bedacht… ik vraag kaarten voor mijn verjaardag volgende week.
  Kunnen we de jongedame gelijk verwennen met een leuk uitje.

 7. Zo das ook heftig, begrijp dat een musical niet iedereen zal liggen. Dit verhaal trekt me, het was mijn eerste- en zal waarschijnlijk de enige musical blijven.

 8. Ik heb al 100 keer gezien dat die musical nu absoluut voor de laatste keer speelt.
  Mijn vader is niet door oorlogsgeweld, maar wel jong overleden.
  Hij was gemobiliseerd bij een zoeklichtafdeling bij vliegpark Bergen.
  Eén van de eerste doelen die door de Duitsers werden vernietigd.
  Ik heb hem pas enigszins leren kennen uit nagelaten correspondentie.
  Bij mij komt dat niet overeen met show en muziek.

 9. Ik heb het boek gelezen en de film gezien, daar blijft het bij want musicals zijn zeker niet mijn ding.
  In zo’n verhaal vind ik zingen een beetje overbodig, de song zijn ook zelden zo goed dat ze ook doordringen in het “gewone” muziek circuit.

 10. Ik moet zeggen dat ik niet heel erg onder de indruk was van de musical. Wel van de techniek trouwens. Die vond ik subliem.

 11. Ik weet niet of de musical hier voorbij komt. Ik noch de vrouw zijn liefhebbers van musicals maar deze zou ik wel eens willen zien.

 12. Deze musical heeft dingen die andere niet hebben. De locatie is er daar 1 van. Neem rij drie in het midden tip van een kenner.

 13. Deze musical trok mij helemaal niet.. maar vorig jaar afgesproken met dochter en schoon een keer te gaan. Gelukkig werd hij steeds weer iets uitgesteld en nu moet het er echt van komen. Het lijkt me ook echt heel indrukwekkend! Linkje staat hoor!

 14. Gewoon eeen datum prikken, ik weet niet zeker of ze nog gaan verlengen want er blijven steeds meer kaarten over. Losse plaatsen dus. Combineer het lekker met een wandeling op het strand. Dat is er vlakbij.

 15. Ja, het wordt almaar door verlengt, het duurt nu al langer dan de oorlog zelf. Ik ben niet geweest en het ook niet van plan, ik ga liever kijken wat ze hier ten tonele brengen.

 16. De musical is een groot succes, dacht meerdere keren al verlengt.
  Maar na drie keer is het je dus goed bevallen de musical te zien, zo zie je ook details die je eerst niet hebt gezien.
  Zelf heb ik alleen de film gezien. Hans

 17. Ik dacht dat deze musical al lang gestopt was!
  Mijn vriendin is er met haar man geweest en de laatste was lyrisch over de musical, terwijl hij een hekel aan aan musicals had. Hij is alweer ruim twee jaar overleden…
  Lieve groet

 18. Dan moet hij echt wel goed zijn als je hem al 3 x gezien hebt.
  Ben alleen nog nieuwsgierig of Frans er ook van genoten heeft. Vast wel, maar wat was zijn reactie op jouw ontvoering?

 19. 3 keer naar gaan kijken.Mag nog zo boeiend zijn maar 3 keer is voor mij iets teveel maar kan begrijpen dat het je zo boeit dat je er nog een keer naar toe wilde

 20. ja dan boeit het jou dus echt , 3 keer er heen gaan
  hopelijk vond Frans het ook boeiend , ik vermoed het wel , hij is ook geboeid door WO2

  de stenen waar van ik sprak vind je hier
  http://www.bevrijdinghdl.nl/

  fijne avond groet

 21. Mooie musical hè. Mijn zoon speelt al een jaar mee, sindsdien kijk ik er met heel andere ogen naar. Een topproductie!

Comments are closed.

Back To Top