Het was halverwege oktober dat het op één van mijn vrije dagen prachtig weer zou worden. Wetende dat dat mooie weer wel eens heel vlot om kon slaan besloten we een rit met Willys te rijden. En om eens iets anders dan anders te doen reden we een rondje rond de grens. Niet alle ritten die we rijden deel ik hier, soms is er gewoon niet zoveel te delen.
We reden met heerlijke temperaturen, waar ik best mijn bedenkingen bij heb, weg en kwamen na korte of lange tijd bij van die heerlijke Brabantse plaatsjes als Oost-, West en Middelbeers (nabij Hilvarenbeek). De drie beerzen zijn genoemd naar het watertje de Grote- en Klein Beerze. Heeft overigens niets met beren te maken, een beers is een baars. Leuk taaltje dat Brabants.
Kapel met legende
We lieten de dorpjes al vlot achter ons, over een prachtig onverharde weg reden we op de grens aan. Dit soort wegen, de Rovert in dit geval, waren vroeger doorgaande wegen en kennen daardoor hun geschiedenis. Net over de grens die we bij het beekje de Rovertse Leij passeren, staat een kapel. Van 1643 tot 1672 stond er op deze locatie een grenskerk voor de bewoners van Hilvarenbeek. Ten tijde van de 80 jarige oorlog was de katholieke eredienst verboden in Nederland en dus gingen de gelovigen de grens over.
De grenskerk verloor uiteindelijk zijn functie maar toch gebeurde er iets wonderlijks op deze plek. In het plaatsje Poppel, verderop in België, werd op 13 oktober 1735 ingebroken in de kerk. In het dorpje heerste grote verslagenheid, de heilige relikwieën en hosties waren verdwenen. De bevolking ging op zoek, zag de omgewoelde grond bij de oude grenskerk en vond de hosties terug. De pastoor werd erbij gehaald, die organiseerde meteen een processie die kant op, die beloofde er een kapel te bouwen en hield zijn woord. De parodie op deze legende verteld dat de man die de hosties vond een schaapsherder was en dat zijn schapen knielde bij de omgewoelde grond.
Toeval
Pas veel later toen ik wat meer informatie over deze omgeving opzocht realiseerde ik me dat we best mazzel hadden. De dag van de diefstal was de dag dat we langs de kapel kwamen. Ik gebruikte mijn navigatie maar las zelf kaart en zocht zelf de weg. De kapel kwamen we puur toevallig tegen en was geopend omdat het de dag (13-10) van de diefstal was. We vervolgde onze weg door dit prachtige bos en reden door Poppel en al snel terug Nederland in. Maar dat zou niet lang duren want we waren onderweg naar Baarle.
Baarle
Lang geleden ontstond er op de oude Romeinse weg tussen Turnhout en Breda een dorpje. Als in de middeleeuwen ontstond er een conflict tussen de hertog van Brabant en de graaf van Holland. Door deze ruzie ontstonden er enclaves, stukken grond die omgeven worden door de grond van een ander land. In Baarle (Hertog en Nassau) is dit nog goed te zien, hier lopen grenzen dwars door huizen en winkels. We vonden aan de rand van Baarle een kringloop die niet veel voorstelde, scoorde een paar dozen aardbeien en gingen op zoek naar al die grenzen. We vonden er een paar maar echt veel stelt Baarle niet voor. Ik haalde iets te eten en inmiddels alweer over de Belgische grens genoten we van ons brood. Met nog een ommetje om te tanken (we zijn tenslotte in België) reden we weer naar huis waarvoor we de grens nog één keer moesten passeren.
Leo says
Paar jaar geleden dat gebied rond Baarle-Nassau ook eens bezocht. Vond het wel aardig dat je om de tien meter van land wisselde, maar verder? Op een terras zittend in het Belgische deel werden we min of of meer vergast door de vele, vele landbouwvoertuigen en trucks die ons passeerden…Turnhout waren we dit jaar nog. Blijft een aardig plaatsje…
Nicky says
Wat leuk! Mooi rondje. Ik kom uit Breda en vroeger – toen de winkels nog niet alle dagen van de week open waren – reden we wel eens op zondag naar Baarle Nassau omdat de winkels daar wel open waren. Meestal waren we snel weer terug. Zoveel was er nou ook weer niet te doen.
Happy Hulk says
Bijzonder leuk om daar te vertoeven.
Ik kijk op mijn fietstochten ook graag naar grenspalen van diverse gemeenten. Bijzondere mooie exemplaren zitten daartussen.
Zoals de eenhoorn op de walingsdijk tussen Ursem en Avenhorn. NoordHolland
Karel says
mooi ritje wat jullie maakten
mooi in beeld gebracht en heerlijk over verteld
ja Brabants is een apart taaltje :)
slaap wel groet
Sjoerd says
Het lijkt me heerlijk om met zo’n open Willy’s door het landschap te koersen. Ik ken de omgeving daar zo’n beetje want ik heb een tijdje in Diessen op een camping gewerkt als badmeester.
AnneMarie says
Leuk geschiedenis blog en eigenlijk behoorlijk actueel. De serie over de 80 jarige oorlog gezien?
En de foto’s, ze zijn weer bijzonder mooi.
Rietepietz says
Dit kun je dus eigenlijk wel een dag met grensoverschrijdend gedrag noemen;-)
Matroos Beek says
Mooi logje over de grens!
Marja says
Leuk. Dat is allemaal vlak bij ons. Mooie tochten maken jullie. Bedankt voor de interessante weetjes.
Marylou says
Ben er ook al eeng gaan wandelen en inderdaad niet te geloven de grens koopt er door huizen tuinen en wegen.Tijdens die uitgetekende wandeling kon je p^straten en hhuizen de aangegeven grens volgen
mizzD says
Ik vind die oude grenspalen heel mooi. Mooi rondje leek me.. en ik had zelf toevallig ook laatst het idee om eens naar die enclaves te gaan.. ben er nog nooit geweest en dat is toch een gat in je cultuur, zoals de Belgen zo mooi zeggen hehe.