Rondje fietsen tot aan de Belgische grens

EIkenblad opgelicht door bokeh en ondergaande zon

Rondje fietsen tot aan de Belgische grens

Vorige week kreeg ik een berichtje van Daniel of ik zin had af te spreken. We vonden de datum van vandaag en naar zijn idee besloten we een eindje te gaan fietsen. Ik piekerde me suf over een leuke route, ik die zelden routes rijdt en bij de gemiddelde poging ook zo weer afslaat, moest mezelf een doel gaan stellen. Gelukkig dacht ik opeens aan pannenkoeken en was er zomaar een fietsroute geregeld. We zouden via Geldrop, Heeze, Leende, Valkenswaard, Borkel en Schaft naar een daar gelegen pannenkoekenhuis fietsen en via Valkenswaard, Eindhoven Geldrop weer teruggaan. Mijn idee; o jongen jij wil fietsen dan gaan we fietsen ook. Werd goedgekeurd en zo vertrokken we.

Kaart van het rondje fietsen van vandaag.Voor deze route heb ik geen kaart nodig, ik heb lang genoeg in Valkenswaard gewoond om zo goed als elk fietspad te kennen en ook de route erheen is me niet vreemd. Heeze is een prachtig dorpje met een kasteel en verscheidene schattige panden. De nabij gelegen Strabrechtse heide fietste we voorbij. Daniel wist overigens niet dat er een kasteel lag…deze afgestudeerde wijsneus Nederlands…ik onthoud mij van verder commentaar.

We hadden flinke tegenwind dus in Leende zouden we stoppen om iets te drinken. Ik had uiteraard een flesje water bij me, maar relaxed op het terras lelijke mensen kijken dat zag ik wel zitten. Helaas was alles dicht dus fietste we dit slaperige dorpje uit richting Valkenswaard.

Omdat Daniel blijkbaar hier en daar iets miste aan omgevingsinfo besloot in spontaan het bos in te rijden. Het bos wat ik zo goed ken, behalve dit fietspad overigens, is het Leenderbos. Heb er jaren en jaren zo goed als wekelijks gefietst maar nu maar een enkele keer per jaar.
Ik zei Daniel, dat we wat gingen drinken in België verbaasd keek hij me aan maar leek vertrouwen in me te hebben. Al snel fietste we over prachtige fietspaden door het bos en langs de heide. Aan het einde van dit pad kijk je naar de Achelse Kluis. Niet meer dan een tiental meters hiervoor passeer je de Belgische grens. Naast deze abdij is een restaurant waar we genoten van cola, Achels Bier en een kleine versnapering onder toeziend oog van een dronken heilige.

We fietste verder naar Borkel en Schaft. Ik vertelde Daniel onderwijl de weetjes en verhalen van deze omgeving. Van de heidebrand, van het bier wat door de monniken gebrouwen wordt en de Eerste Wereldoorlog. Al snel fietste we door de twee kleine dorpjes heen en waren we restaurant Suykerbuyk.

Dit restaurant was in de Tweede Wereldoorlog een café. Nog voor de bevrijding zijn aanvang kende verschenen hier al bevrijders die uiteindelijk een biertje dronken voor ze weer verdwenen. Meer weten? Lees er hier over.

We lieten ons de pannenkoek zeer goed smaken, wat ook wel mag na 37 kilometer fietsen. Met een klein ommetje keken we nog even rond om de militaire begraafplaats, groette nog een oude bekende van ons en vervolgden toen onze weg via Valkenswaard, Aalst, Geldrop waar ik afscheid nam van Daniel en het laatste stukje alleen naar huis fietste.

Gevoed, gelaafd en gebruind stapte ik na ruim 61 kilometer af.
Hadden jullie ook zo’n heerlijke dag?

19 thoughts on “Rondje fietsen tot aan de Belgische grens

 1. Ik weet niet meer hoe mijn dag was, maar die van jou vind ik leuk.

 2. Heerlijk! Die Doodendraad van een opmerking hieronder loopt hier langs ons dorp. Inderdaad een aanrader. Kun je je weer laven bij de Kluis. Er komt nog veel fietsweer aan. Veel plezier :-)

 3. Haha dit was mn andere fiets, die Sparta is voor het station en de boodschappen.

 4. Was mijn weekend Billy, heb maar een beetje regen gehad. Mooie rit maar idd ver.

 5. Grappig, dat is vlak bij ons ? Die bloemetjes bij de Kluis heb ik dit weekend 2x bekeken. Wat kun je in deze omgeving heerlijk fietsen hè.

 6. Heb je de dodendraadroute al ooit gefietst? Lijkt me echt iets voor jou.

 7. ik hield het eerder rustig gisteren
  De regen af en toe maakte het niet echt fietsvriendelijk…
  61 kilometer is een behoorlijke afstand hoor, voor een doordeweeks tochtje… ;-)

 8. Wat een heerlijke route..
  Leuk dat het gezellig was.. kun je weer even op teren hè..

 9. Een mooi verslag met fraaie foto’s van jullie fietstocht Liesbeth, ik begrijp dat je gelukkig weer een fatsoenlijk zadel hebt, want die 61 kilometer op de bagagedrager lijkt mij geen pretje.

 10. Mijn dag was alléén al heerlijk omdat ik géén 61 km hoefde te fietsen;-) Mens wat een afstand, nou ja op jouw leeftijd trapte ik ook nog wel eens een aardig stukje weg maar ik moet er nú toch ff niet aan denken. leuke zadelhoes met bijpassende bel;-)

 11. ja ook ik had een heerlijke dag
  je hebt een mooi rondje gefietst en Daniel veel verteld en laten zien over de streek en plaatsen waar jullie door kwamen , mooie links er bij en daar mee zijn ook wij blij
  mooi blog met natuur – cultuur en geschiedenis

 12. 61 km, ik doe je het niet na Liesbeth..

  een interessant logje met fraaie foto’s..

  en gisteren had ik eerder een pechdagje

  groeten

 13. Leuk om mee te fietsen door de voor mij gekende omgeving. Heb er menig kilometer gereden en gelopen in mijn jonge jaren ?

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top