Eén van de grotten die ik laatst bezocht zijn de Romeinse Katakomben van Valkenburg. Dit net uit het centrum gelegen grottenstelsel is een bron van geschiedenis en een welkome koele afwisseling op de warme zomerdag die ik doorbracht in Valkenburg a/d Geul.
De Romeinse Katakomben van Valkenburg zijn gerealiseerd door de zoon van een rijke Tilburgse familie. Deze man, Jan Diepen had een grote interesse in archeologie en vroegchristelijke begraafplaatsen. Tilburg, de stad die er rond 1900 niet zo fraai bij lag als nu, zag zwart van roet en rook en omdat Jan last had van zijn longen verhuisde hij naar de schone lucht van Valkenburg. Zijn familie kocht een buitenhuis met mergelgroeve. Gevoed door zijn interesses ging Jan naar Rome waar hij opgravingen deed en toestemming kreeg van het Vaticaan om de catacomben na te bouwen tot wat nu de Romeinse Katakomben van Valkenburg zijn.
Na een kleine 10 minuten lopen vanuit het centrum stond ik voor een klein gebouw. Van alle gemakken voorzien inclusief een kast vol warme truien te leen, vertrekken hier de rondleidingen naar de iets hoger gelegen ingangen naar de grotten. Mijn rondleider, een jonge man met de ambitie geschiedenisleraar te worden vertelde aleer we naar binnen gingen, over de geschiedenis en voorzag ons daarna van kaarsjes.
Binnen vergaapte ik me al snel aan de inmiddels ruim 100 jaar oude fresco’s in veelal prachtig opgeschilderde ruimtes. Ik luisterde aandachtig en realiseerde me dat deze grafkamers allemaal voorzien waren van heel veel dwars door de schilderingen uitgehakte kleine graven een enkeling nog afgedekt met grafplaats. De kindersterfte was hoog in het overbevolkte vervuilde Rome. Hier en daar bukken en voorzichtig lopend met de kaarsjes liepen we van ruimte naar ruimte. Halverwege keken we vanachter een hek een grote ruimte in. Deze ruimte zou een Duitse Philipsfabriek worden maar was niet op tijd klaar. De ruimte geheel voorzien van kabels, luchttoevoer en gasaansluiting werd voor een korte periode gebruikt als ziekenhuis.
Langs een wand met grafplaten die de muurgraven afdekte, liepen we de warmte weer tegemoet. Voor even was ik heerlijk afgekoeld maar zeker niet bekoeld, want de Romeinse Katakomben van Valkenburg zijn absoluut een bezoek waard.
Betaalbaar: €9,50
Kindvriendelijk: Voor grotere kinderen wel.
Bereikbaarheid: Loopbaar vanaf het station. Parkeren in de straat.
Combineren met: Valkenburg zelf, genoeg moois te zien.
Voorzieningen: Toilet aanwezig.
Website: https://www.katakomben.nl
VillaSappho says
Het is op zich te doen als de trein naar Eindhoven weer gewoon rijdt. Met een directe overstap (overkant) op Eindhoven en dan een redelijke aansluiting op Maastricht. Als je van tevoren een beetje uitzoekt hoe laat je ergens moet zijn dan haal je dat wel hoor! Zonder te haasten zelfs.
minoesjka2 says
Bedankt voor de tip, alleen jammer dat Valkenburg voor mij wel erg ver weg is….
Yova says
Valkenburg is prachtig om te zien. Wat leuk dat daar ook Romeinse museum hebben. Grotten krijg ik benauwd gevoel van. Het is wel belevenis om te kijken. Wij zijn al paar keren geweest in Valkenburg.
willyduvel says
Heel mooi onbekend voor mij nu niet meer zo Grts
FotoAnna says
Wat leuk, Liesbeth!
Mooi verhaal… wist het ook niet.
Lieve groetjes Anna
AnneMarie says
Komt op het lijstje ‘dagje weg’ leuke tip.
Matroos Beek says
Nog nooit in Valkenburg geweest omdat iedereen het mij afraadt… maar bij deze toch weer interesse.
fietszwerver says
nee ook ik had hier geen weet van en ben er ook vlak bij geweest
mooi stukje geschiedenis en werk van handwerklieden welke ik als Kunstenaar zie
natuurfreak says
Spijtig dat ik het nu eerst weet want dan had ik dit 2 jaar geleden bij mijn bezoek aan Valkenburg zeker bezocht
Sjoerd says
Ik woon vrij kort bij Valkenburg, maar heb nooit begrepen waarom iemand daar een vakantie zou boeken.
RenéSmurf says
Dat is erg leuk om zoiets te bekijken, dat maakt een vakantie de moeite waard!
fialas says
ik woon hier al vanaf mijn 20ste, maar van deze Jan Diepen had ik ook geen weet! Mooie tip voor mijn logé’s!
petergreyphotography says
Hier had ik geen weet van. Dank je wel voor de (reis)tip.