In oude films zie je het nog terug, de opmars door Uden ging voorspoedig, maar dat waren alleen de eerste groepen. Terwijl die al in Grave zijn, wordt er alsnog gevochten bij Uden. Lees hier over bijzondere klinkers en papieren kippen in: Op naar 75 jaar bevrijding Uden en Volkel.
Uden
In de nacht van 4 op 5 september werd er bij het gehucht Duifhuis net voor Uden (waar de bovenste foto gemaakt is) een aanslag gepleegd op het Duitse Lijntje, het Udense verzet liet een trein ontsporen. Deze aanslag behoorde in een reeks in de aanloop naar Operatie Market Garden en moest onder andere voorkomen dat mensen uit Kamp Vught afgevoerd werden naar Duitsland.
Eerste bevrijders
Op 18 september worden de eerste Amerikaanse bevrijders gezien in Uden. Het zal nog tot de volgende dag duren eer de eindeloze stoet voertuigen van het Britse leger het dorp doorkruisen. De straten zijn niet bestand tegen zulk zwaar materieel en wordt met spoed gerepareerd.
Op 22 september wordt er een aanval op de Corridor bij Uden gedaan, de doorgangsroute naar Nijmegen wordt zwaar beschoten door de Duitsers. Op een defecte locomotief die op het Duitse Lijntje staat, wordt een mitrailleursnest ingericht die het centrum en een kleine groep Amerikanen onder vuur neemt. De groep is incompleet en weten door tactisch te bewegen de indruk te wekken dat zij met veel meer zijn. Ze zijn omsingeld maar weten uiteindelijk de slag te winnen doordat Britse bommenwerpers de Duitsers beschieten. De aanval is afgeslagen, maar de bevoorrading die zo nodig is in Arnhem heeft een dag stilgelegen.
Volkel
Op zo’n 3 kilometer van Uden ligt een klein dorpje genaamd Volkel. In het begin van de oorlog werd besloten dat er bij Volkel een vliegveld moest worden gebouwd. Een 30 tal boerderijen moesten hiervoor wijken en hoewel er drie onverharde banen zouden komen, werden dat er uiteindelijk 2 verharde. Het vliegveld moest ondersteuning bieden aan het nabij gelegen vliegveld Eindhoven en Gilze-Rijen. Voor het bouwen kwamen arbeiders vanuit de hele omgeving en verder. Waren de arbeiders in Volkel bezig, dan hoefden ze niet naar Duitsland om te werken.
Papieren kippen
Het vliegveld en het grootste deel van de hangars was halverwege ’42 klaar. Hoewel de Duitsers met opgeschilderde ramen en papieren kippen hebben geprobeerd het vliegveld uit het zicht van de geallieerden te houden, is het met regelmaat beschoten. Burgers uit de omgeving werden verplicht gesteld mee te werken aan de herstelwerkzaamheden. Tijdens de oorlog heette het Fliegerhorst, aan het einde van de oorlog werden hier voorbereidingen getroffen om de V1 raketten af te schieten. Dat is nooit gebeurd want in voorbereiding op Operatie Market Garden werd het vliegveld systematisch vernield. Tijdens de bevrijding stond het vliegveld bekend als B-80. En vlogen er onder andere Typhoons en Spitfires.
Bijzondere klinkers
Tegenwoordig is Volkel nog steeds een vliegveld, in de omgeving zijn nog verschillende punten uit de Tweede Wereldoorlog te herkennen. De klinkers die op de landingsbanen lagen zijn na de oorlog verkocht aan de gemeente Uden en werden gebruikt om de markt aan te leggen, waar ze nu nog liggen.Daarnaast is er in Uden een oorlogsbegraafplaats, loopt het Duitse Lijntje daar waar de Corridor aangevallen werd en zijn in deze omgeving de ooggetuigen WO2 silhouetten die ik tegenkwam, te vinden.
Leo says
Dat Volkel ben ik in de 80’s nog wel eens geweest i.v.m. Open Dagen van de Luchtmacht. Best een stevige basis geworden door de jaren heen. Dat in die streken stevig is gevochten is wel bekend, maar je geeft het hier details mee die dat verhaal levendig maken. En we nooit mogen vergeten…
Mrs. T. says
Bekende info. Tja, ik zit er natuurlijk ook middenin. Vind het mooi dat je erover schrijft.
VillaSappho says
Dat komt doordat de Randstad bevrijd is doordat de oorlog voorbij was. Deze regio is bevrijd doordat er daadwerkelijk om gevochten moest worden.
Rietepietz says
Hier in de randstad zie je, verhoudingsgewijs, veel minder van dat soort plaatsen met een grote geschiedenis.
Nicky says
Papieren kippen! Bizar! Dat wist ik niet.
Naomi says
Opnieuw heel indrukwekkend. Al die rijen met oorlogsgraven maken me keer op keer stil.
Hans says
Ik probeer zoveel mogelijk van de WO II oorlog te volgen, vooral van mijn geboortegrond.
Maar er is veel leed geweest en dat is te zien op de erdevelden. Hans
Sjoerd says
Ik heb het zelf gelukkig niet meegemaakt. Maar vergeten moeten we dit nooit en dat wat er nog over is moeten we bewaren als herinneringen aan die tijd.
Karel says
ik heb daar in de buurt gewandeld , en je ziet veel gedenktekens aan de vreselijke tijd
en gelukkig blijft er bij stil blijven staan doorgaan
ik zie veel jeugd bij vele herdenkingen
de laatste groep bij het monument in Rotterdam bbbrrrr koude rillingen geeft die plek je
VillaSappho says
Nogal logisch die datum dat is D-Day de dag dat de geallieerden daar aan lang ging en en hun opmars naar Berlijn begonnen. Waarover ik schrijf, Market Garden, is de operatie die grofweg volgde op de gebeurtenissen in Normandië. Voor zowel Frankrijk als België is dit jaar 75 jaar bevrijding. Een deel van Brabant is dus ook dit jaar.
roadlaura1969 says
Het blijft altijd indrukwekkend en waar men stil van wordt.
De Normandie staat dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding, als de festiviteiten en herdenkingen beginnen op 6 juni.