Morgen is het Wereldboekendag, de dag die gekozen is omdat die dag al sinds 1923 in het teken van boeken stond in Spanje. In het geheel is het de dag van het boek en de auteursrechten die wordt gehouden door UNESCO ter promotie van lezen. En ter ere van deze mooie dag en voor jullie op tijd om nog snel even een boek te gaan scoren, in bibliotheek, minibieb of boekenwinkel en natuurlijk ook voor de ‘Noem een boek’-tag.
Noem een boek:
die je favoriet is uit je kindertijd:
De Jonge Geuzen ik baalde ervan dat ze niet alle boeken hadden in de bibliotheek en dat degene die ze hadden uiteindelijk weg waren voor ik ze allemaal gelezen had. Ik was overigens ook dol op Waar is Wally, kwam er een nieuw exemplaar uit dan hielden ze die voor me achter. De bibliotheek was een vast punt in mijn jeugd, boeken zijn dat nog steeds.
die je tot tranen toe roerde:
Letterlijk het boek Koude voeten van Bill Minco, wat ik vorig jaar las Meer recentelijk las ik Aan de randen van de dag van Femke van der Laan, een echte aanrader steengoed geschreven een schitterende ode zo ontzettend liefdevol geschreven.
dat je cadeau kreeg:
Een boek over het Bombardement op Rotterdam en de Engelstalige versie van het Achterhuis, beide van mijn vader. Hij was op vakantie in de UK en vroeg het in de eerste de beste boekhandel en de eigenaar moest even zoeken maar wist zeker dat hij het had. Het is me al van pas gekomen om toen vorig jaar die heisa over de graphic novel ontstond.
die je niks vond:
O hou op er zijn echt teveel boeken die ik prut vond. Het eerste wat me te binnen schiet is ’t Hooge Nest en ook de brieven aan-, ik waardeer het ten sterkste als een schrijver of schrijfster zich inleeft maar ik vond het boek dermate langdradig en vol onbewezen details dat ik uiteindelijk dacht joh laat die Duitsers nou maar komen. Er zijn echt hele goede en vooral ook goed leesbare oorlogsboeken geschreven, persoonlijk raad ik de boeken aan die geschreven zijn door degene die het meemaakte.
werd aanbevolen door een vriend:
Het was geen vriend maar vorig jaar zei een meisje van 14 dat ik de ‘Brieven van Mia’ moest lezen, daar had ze volkomen gelijk in.
je nog steeds moet lezen:
Haha heb je even? Alleen als ik voor een paar jaar de gevangenis indraai en daar de tijd krijg om te lezen gaat het me lukken om die stapels die me in de weg staan door te ploegen. Heb ik het nog niet eens over de rest maar ik vraag me af of de cipier het gaat waarderen als ik zeg dat hij stil moet zijn omdat mijn boek bijna op is.
die je gekocht hebt door de mooie cover:
Ze hebben het Achterhuis uitgegeven in de stijl van het echte dagboek, mooi hè!?
Ik heb ook A Bridge too far als Engelstalige pocket, stond te pronken bovenop een kast in een kringloop ik las de Nederlandstalige versie al eerder heerlijk gedetailleerd. Een kaft kan bij mij wel zorgen dat ik twijfel over een boek, als daar al geen aandacht aan besteed is, is dat dan we aan de inhoud?
die je iedereen zal adviseren:
Ik raad niet snel boeken aan, meestal komt er een advies terug wat ik dan waarschijnlijk weer volledig in de wind ga slaan. Lees ik een boek en moet ik aan iemand denken, dan geef ik het boek door. Aan ouders die met rode kaken staan te schutteren achter hun kind meer dan hun weet over de Tweede Wereldoorlog raad ik het Achterhuis aan maar ook Oorlogswinter of Ze was 16. Boeken die ze samen met hun kind kunnen lezen. Iedereen zou het Achterhuis gelezen moeten hebben.
Nicky says
Leuk om te lezen! Er zitten er bij die ik gelezen heb. Maar veel ook niet dus dank u
Aukje says
Noem een boek,
die je favoriet is uit je kindertijd:
Het toverkrijtje.
Ik schreef er hierover.
https://aukjes.wordpress.com/2011/04/03/het-toverkrijtje/
die je tot tranen toe roerde:
Mannen zonder gezicht van Konsalik
Maar ook de straten van Chicago en Nick Romano, Klop maar op een deur.
En de trottoirs van Chicago, de zoon van Nick Romano.
Het verrotte leven van Floortje Bloem, van Yvonne Keuls.
De moeder van David S.
Als je ze niet kent, zou ik die aanbevelen 😊
Leuke tag ditte.
Mirjam Kakelbont says
Mijn kinderbijbel was Het Beest Met De Achternaam, van Annie M.G. Met korte verhalen, rijmpjes en tekeningen. Mijn favo boek Kruistocht in Spijkerbroek, van Thea Beckman. Dat boek sloeg ik telkens met een zucht dit als het uit was. Het Achterhuis, natuurlijk. (Zouden ze moeten verplichten op school.) The Boy With The Striped Pyjama’s maakte ook een onuitwisbare indruk. Diep tragisch. En alle delen van HP in het Engels. Boeken zijn om in te verdwijnen.
Lief dat je openstond voor het advies van dat 14 jarige meisje!
minoesjka says
Wat een leuke tag weer.
Dat boekje de brieven van Mia maakte mij nieuwsgierig en heb ik gelijk bij de bib besteld.
Als je het niet erg vind ga ik binnenkort deze tag ook op mijn website invullen.
willy says
vroeger zat ik vaak met de neus in de boeken
maar nu niet meer, van het goede teveel allicht
prettige dag
allicht says
vroeger zat ik vaak met de neus in de boeken
maar nu niet meer, van het goede teveel
peter grey says
1. De scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius. 2. Kees de Jongen van Theo Thijssen. 3. De Reynaert van Frits van Oostrom. 4. De Da Vinci Code van Dan Brown. 5. De Border trilogie van Cormac McCarthy. 6. Teveel om op te noemen. 7. Ik geloof niet dat ik ooit een boek kocht om de cover (Wél eens een plaat: Born Ya van de Equals :-) ) 8. De morgen loeit weer aan van Tip Marugg.
rietepietz says
Ik lees al jarenlang nauwelijks boeken dus de tag gaat ‘m niet worden voor mij. En áls ik lees zijn dat over algemeen geen oorlogsboeken. Uit me wat jij hier allemaal noemt lijkt “aan de randen van de dag”me nog het meest iets dat ik zou willen lezen omdat ke me je vorige logje daarover herinner.
Matroos Beek says
Als kind las ik eerst graag sprookjesboeken, later strips en nog later de boeken van mijn moeder. Jane Eyre van Charlotte Bronte heb ik wel vijf keer gelezen in mijn late kinderjaren. Ook las ik als kind graag boeken over vrouwelijke helden, zoals Jeanne D’Arc. Toevallig hadden we die in huis. Wat er voorhanden was, las ik. Het Achterhuis heb ik pas als volwassene gelezen.
Joke says
Dat dit jouw tag zou worden stond vast 😀.
de mijne : zout op je huid van Benoîtte Groult en nog vele andere.
Leesplezier!
Dimario says
Het achterhuis is een boek die verplicht zou moeten zijn inderdaad. Ik las vroeger heel graag, maar tegenwoordig is de tijd moeilijk te vinden.
Love As always
Dimario
Sjoerd says
Heel toevallig heb ik vandaag ook een boek op mijn site staan. Het is weliswaar voor kinderen, maar dat mag de pret niet drukken. De schrijvers uit mijn vroege jeugd waren Toon Kortooms en Ernst Claes, Dat kwam voornamelijk door een meester in de vierde klas die daar iedere week een uur uit voorlas. Later werden dat SF boeken.
Sandra says
Mijn favoriete jeugdboek is Kruistocht in een spijkerbroek van Thea Beckman. Ik kon ook niet wachten tot mijn oudste zoon oud genoeg was en ik dit boek hem kon voorlezen.
Boek waar ik niet doorheen kwam is De ontdekking van de hemel van Mulisch. Twee keer aan begonnen, maar nooit uitgelezen en dat doe ik niet vaak met een boek.
Naomi says
Haha, ik kan wel in de cel naast je dan, in de gevangenis. Ik heb ook nog oneindig veel boeken die ik wil lezen. Leuke tag is dit. Dat je bij de laatste vraag Het Achterhuis zou noemen, had ik wel verwacht;).