Minibieb het Leuker Biebje
Boeken en films

Minibieb het Leuker Biebje

Al meer dan een jaar volg ik diverse minibiebs op sociale media. Vooral de grote minibiebs zijn mijn favoriet en toen ik zag dat één van mijn minibiebs werd vervangen door een Knalrode Britse telefooncel was voor mij duidelijk dat ik die ooit wilde opzoeken. Helaas is Weert voor mij ook niet om de hoek maar vorige maand moesten we onverwacht in Weert zijn en dus bezochten we Minibieb het Leuker Biebje.

Waar de meeste minibiebs een redelijk eenvoudig doch waterdicht kastje behelzen, is de Weertse Leukerbieb aan de Leukerstraat een telefooncel met verlichting. Een pad in de voortuin en een fietsenrek zorgen dat het een mooie en vooral ook veilige plek is. Met een stapeltje boeken onder de arm besloot ik dan ook een blik in de bieb te werpen. De boeken gesorteerd en op de bodem een mooie bak waar mensen hun boeken in achter kunnen laten. Van de rand van de stoeprand tot de daadwerkelijke minibieb aan alles is gedacht, ik werd dan ook nieuwsgierig naar de eigenaar en stuurde haar een bericht en later een aantal vragen:

Interview met Marianne van Minibieb het Leuker Biebje:
De minibieb in haar eerste vorm begon op 29 maart 2020, de eigenaresse Marianne groeide op met boeken maar had meer met Barbies, haar leesinteresse ontstond pas toen ze het huis uit was, ze leest graag thrillers onder andere van John Grisham en Steve Cavanagh. Ze is moeder en bonusmoeder van twee kinderen, haar dochter leest ook en heeft inmiddels een eigen collectie van zo’n 150 boeken. Ook haar bonuszoon heeft het lezen inmiddels ontdekt.
Een klein jaar na de eerste minibieb opende op 5 juni 2021 (Minibiebdag) de echte Britse telefooncel, deze is op haar pad gekomen door goede vrienden.

‘Een boek is geschreven om gelezen te worden.’

De telefooncel heeft 5 planken vol boeken voor zowel kinderen als volwassenen maar toch ziet ze de Leukerbieb niet als concurrent van de Bibliotheek. ‘Ons aanbod is groot, maar niet zo groot als bij de stadsbieb. Het leuke aan een MiniBieb is juist dat je niet weet wat erin zal liggen en of er iets bij zal zitten voor je’, aldus Marianne. Bezoekers worden uitgenodigd ook eens iets anders dan hun favoriete genre te lezen. De boeken die niet gelezen worden gaan naar een tweedehands boekwinkel in Weert.

Een tip die Marianne mee wil geven een nieuwe minibieb eigenaren is de al snel groeiende omvangrijke voorraad boeken die (nog) niet in de minibieb passen. “Inmiddels heb ik een enorme voorraad aan boeken en krijg ik gelukkig bijna dagelijks mooie boeken aangeleverd door de lieve mensen die gebruik maken van onze MiniBieb.” Als laatste tip voor toekomstige minibieb eigenaren: ‘doe wat jij leuk vind. Hoe groot of hoe klein maakt niet uit, zolang je er plezier van beleefd is het een geslaagde MiniBieb’. Een advies waar ik me volledig in kan vinden. Minibieb het Leuker Biebje is te vinden aan de Leukerstraat 10 te Weert en is verlicht.

22 reacties