Een trippie in Nijmegen

De Waalbrug uit 1937 in Nijmegen

Een trippie in Nijmegen

Het is gewoon alweer een jaar geleden dat ik dat roteind naar Arnhem fietste. Ik kwam uiteraard door Nijmegen, maar bijzonder veel heb ik toen niet gezien. Ik ken de stad wel, maar een echt dagje Nijmegen dat was heel lang geleden en dus vond ik het tijd deze weer eens te bezoeken. Ik regelde een ov-fiets en verbaasde me over het lelijke stationsgebied. Een leeg kantoorpand, met hekken omgeven plein, lelijk station. Jasses ik stapte op en voor ik het wist sjeesde ik richting de Waal. Nijmegen glooit namelijk zo leuk. Niet ver van vanwaar ik stond bezocht ik een museum waar ik op terugkom. Vlakbij de Waalbrug heb je nog een klein rijtje panden. De rest is gebombardeerd maar ondanks dat is nog goed te zien hoe mooi het aanzicht van Nijmegen was. Voor het bombardement werd Nijmegen stad met de torens genoemd.

Vanaf eiland Voor-Lent kijk je prachtig uit over NijmegenEen aantal van die torens zijn nog terug te vinden. In het Valfhofpark is de rijke geschiedenis van de stad is nog goed te zien. Daar in het park staat de toren Belvédère. De toren kreeg zijn naam toen de Hertog van Parma dit verrukt uitriep, het betekent namelijk mooi uitzicht overigens vind je in dit park ook de Barbarossa-ruïne de overblijfselen van een paleis wat hier ooit stond en de Sint-Nicolaaskapel. Verderop in het Kronenburgerpark staan nog de resten van de stadsomwalling met de Kruittoren.
De naam Nijmegen komt van het Latijnse Noviomagus, wat in het Keltisch verkregen nieuw en markt of vlakte betekent. De stad vierde in 2005 zijn 2000 jarig bestaan en is daarmee de oudste stad van Nederland. En toch kon mijn draai niet helemaal vinden in Nijmegen. Heb ik er normaal geen moeite mee gewoon rond te rijden. Werkt dat toch niet helemaal in deze stad. Het is dan wel de stad met de langste winkelstraat van het land maar eigenlijk is dat helemaal niet handig. Overal kruis je het (enorm) drukke winkelcentrum op zoek naar de resterende pareltjes van de stad. Misschien hadden ze naast de langste winkelstraat erook even bij moeten vermelden dat de winkelstraat ook tegen een helling aan gebouwd is, net zoals de rest van de stad. Gelopen heb ik en veel ook.

Ik ontvluchtte het centrum en bekeek de omgeving bij het Honigcomplex, deze oude fabrieken zijn omgebouwd en worden nu gebruikt voor sociale projecten. Helaas was er op het moment dat ik er was even niet zoveel te doen. Wel vond ik er een prachtig uitzicht op de bruggen, waar ik dan ook even heerlijk van genoot. De Waal is een bedrijvig water en ook de spoorbrug erboven is druk bereden. Het deel van de stad wat tussen de Waal- en spoorbrug ligt wat Benedenstad genoemd wordt bleef in de oorlog grotendeels gespaard maar was al zover verkrot dat er werd besloten het te slopen en opnieuw op te bouwen. Een drietal jaar later werd dit gebied alsnog beschermd stadsgezicht, maar toen waren al veel van de middeleeuwse panden gesloopt.

De Oversteek is een brug in Nijmegen die onze bevrijders eert.Ik fiets verder, al snel fiets ik langs een nieuwbouwwijk moet ergens in 2025 klaar zijn maar er wonen nu al mensen. Rechts zie ik de nieuwe brug over de Waal. De officiële naam is ‘de Oversteek’ maar de brug wordt stadsbrug genoemd. De komst van deze brug ontlastte de oude Waalbrug die uit 1936 stamt en een periode dicht is geweest voor broodnodig onderhoud. Ik loop met de fiets de trap van de brug op en geniet van het uitzicht, een klein eindje verder loop ik weer naar beneden. Dit stadseiland heet Veur-Lent een stuk verderop staan wat huizen. Het water achter dit eiland heet Spiegelwaal en is door afgravingen ontstaan. De gemiddelde waterstand in de rivier is met 30 centimeter gedaald. Om het eiland goed bereikbaar te maken is er naast de spoorbrug een fiets- en voetgangersbrug geplaatst. Deze brug heet de Snelbinder.

Echt veel bebouwing is er niet op het eiland, niet gek het loopt regelmatig onder bij hoog water, wel is er een prachtig stuk natuur en kijk je aan de ene kant naar een hele moderne kade en aan de andere kant op het prachtige Nijmegen. Ik fiets een rondje over het eiland en duw vervolgens mijn fiets de oude markante Waalbrug op. Bekende plek, wederom geniet ik van het uitzicht en fiets met een omweg naar het station. Ik zei al, m’n draai kon ik er niet vinden, misschien de volgende keer als ik er weer langs kom op de fiets.

10 thoughts on “Een trippie in Nijmegen

 1. Vaak geweest en dito genoten. Zeker op marktdag een aanrader. Leuke terrassen in zowel het centrum als aan de Waal. Tegenwoordig komen we er nog wel eens doorheen op weg naar Kleve als de snelweg richting Oberhausen vol staat. Zoals afgelopen week. Toen was er een enorme file tussen de nieuwbouwwijken van NIjmegen en het centrum. Maar goed, kwartiertje extra rijtijd. Maar Nijmegen is een aardige stad, al mijd ik het daar wel als het echt druk is zoals met de Vierdaagse. Fietsen zou me echt te ver zijn. Mooi is het gebied van Berg en Dal en er om heen. Uniek stukje Nederland…

 2. Ik kan me die dat hellende Nijmegen helemaal niet herinneren. Wel de toch wat saaie stationsbuurt omdat we na de finish van de vierdaagse daar iedere dag weer met de bus terug naar ons hotel gingen. Van Nijmegen heb ik niet zo heel veel in me op opgenomen. Tja, Via Gladiola en de Waalbrug waren natuurlijk de belangrijkste dingen.

 3. Aan de foto’s is niet te zien dat je je draai niet kon vinden. Interessante informatie over de stad waar ik al jaren om steeds verschillende reden kom.

 4. een mooi verslag van een voor mij bekende stad door de vele wandelingen die ik er in de mooie omgeving maakte en welke ook deels door de stad liepen

 5. Op de allereerste foto waan je je in zuid Duitsland, Een mooie serie, maar voor mij springt de eerste eruit. In de tijd dat mijn zoon in Nijmegen studeerde kwamen we er vaker. Nu ook alweer een jaar of tien niet meer geweest.

 6. Mooie reportage van een interessante stad en wat een pracht brug.Dank voor de goede informatie.

 7. Mooie foto’s! (Die wielrenner op de brug!) En een mooi verslag (‘De Waal is een bedrijvig water’.) . Een aantal jaren geleden was ik een dag in Nijmegen en ik vond het een plezierige stad. (Ik ben veel meer een wandelaar dan een fietser, misschien scheelt dat.) Het was de eerste dag dag van een snikhete vierdaagse. De stad was vreemd leeg maar overal waren podia, deels in opbouw, deels al klaar, en ook nog leeg. Vroegah (sorry, ik kon het niet laten) was er sprake van de neutronenbom. Die bom, zo was het idee, doodde het leven maar liet de gebouwen staan. Heel even dacht ik dat een klein neutronenbommetje in Nijmegen was ontploft. Later op de dag kwam er leven in de brouwerij, er was muziek, de eerste lopers stroomden de stad binnen. Er waren bloemen en blaren en meisjes in bikini’s die slap van de hitte over de dranghekken gedrapeerd lagen. Er was bier. Er waren bitterballen. En er was de Waalbrug, die me die avond, met tegenzin, noordwaarts bracht.

 8. Prachtige foto’s van nog maar eens een stad die ik nog moet bezoeken… de lijst wordt nu wel heel lang… ik kom nooit rond…

 9. De oude Hesestraat, het Kronenburgerpark zijn voor mij mooie plekken.
  Of het Goffertpark nu nog mooi is moet ik toch ook maar eens bekijken.

  De Ooypolder, Beek-Ubbergen en Berg en Dal vind ik ook de moeite waard.

  Ooit woonde ik jarenlang in Nijmegen.
  Ik wilde er nooit meer weg.
  Maar dat zeg ik nu ook van de Bijlmermeer.

  Jouw foto’s zijn als altijd prachtig.

  Nostalgische groet,

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top