Loonse en Drunense Duinen

loonse en drunense duinen

Loonse en Drunense Duinen

Op een kilometer of 6 van Tilburg ligt de grootste zandverstuiving van Nederland. De verstuiving is ruim 30 vierkante kilometer groot en wordt daarnaast door 5 vierkante kilometer bos omgeven. De verstuiving is ontstaan door overmatig gebruik van de grond. Overmatige begrazing, plaggen en maaien deed de grond in rap tempo verarmen, daarnaast werd tijdens de 80-jarige oorlog een groot deel verbrand. Het in brand steken is een oude techniek om snel stukken land in handen te krijgen. Steeds grotere stukken land kwamen bloot te liggen hierdoor kreeg de wind steeds meer grip op het zand en was het verstuiven niet meer te stoppen. Er liggen nog steeds dorpen onder bedolven.Dwerg pincher op het honden losloopgebied op de zandverstuiving bij KaatsheuvelIn de eeuwen hierna is er door aanplanting van verschillende boomsoorten getracht dit proces te stoppen, tegenwoordig worden er weer bomen gekapt om dit unieke natuurgebied te behouden. De zandverstuiving is nu stabiel en krimpt langzaam. In dit prachtige natuurgebied zijn er succesvol dassen uitgezet en leven ook verschillende soorten boomkikkers en salamanders. Een deel van het gebied is gebruikt door het leger, in deze omgeving is minder rekening gehouden met toerisme. Wil je het natuurgebied bezoeken dan zijn er 2 locaties zeer goed bereikbaar. Bij de Roestelberg in Kaatsheuvel is een prachtig losloopgebied voor honden gesitueerd net zoals een gastvrij en betaalbaar restaurant. Hier parkeer je letterlijk aan de rand van het natuurgebied, de uitgezette wandelroutes lopen over de verstuiving, door de heide en door het bos.
Aan de Schoorstraat in Udenhout loop je vanaf de parkeerplaats zo de grootste zandverstuiving over, de Kapucijnenberg is met 24 meter het hoogste punt. In de omgeving zijn meerdere campings en een vakantiepark gevestigd. Op zomerse zondagen kan het in dit gebied zo druk worden dat er file gewandeld en gefietst word. Daarnaast is het gebied zo groot dat verdwalen een reëel gevaar is.

Vandaag bezocht ik de Loonse en Drunense Duinen aan de kant van Kaatsheuvel. Ik ben hier een jaar of 10 geleden ooit eens geweest maar kon me behalve de enorme zandheuvel niets meer herinneren. Nu weet ik dat dit een prachtige omgeving is, die door alle bezoekers gekoesterd wordt. Het weinige vuil, de enorme weidsheid en de doorbrekende zon maakte het vandaag tot een onverwacht fijne wandeling in een schitterend gebied die ik de volgende keer heel wat sneller en van de andere kant ga bekijken.

14 thoughts on “Loonse en Drunense Duinen

  1. Blijft een mooi gebied, kom er af en toe in de zomer. Leuk om de geschiedenis erachter te lezen, die kende ik niet.

  2. Goed idee! Het is vooral de zomer die als extreem druk bestempeld worden maar Rietepietz waarschuwde al voor de hitte dus als je gaat let er dan ff op;)

  3. ik zocht het ff op bij wandelnet , en er lopen 2 mooie LAW’s door heen
    ga ik wel op een door de weekse dag , zal het vast rustiger zijn en dan genieten van die pracht

Comments are closed.

Back To Top