De hel van het zwembad

De hel van het zwembad

De hel van het zwembad

Als kind vond ik zwemmen altijd geweldig, niet aan zee maar wel in de zwembaden. Ik leerde zwemmen van m’n vader die me vervolgens met een zwaai het diepe bad ingooide. De bandjes gingen af en ik maakte plezier in zo’n ouderwets bad met drijvende planken en een hoge duikplank. En hoewel ik het vroeger een hoogtepunt vond, moet ik nu niet meer aan het zwembad denken.

Want wie heeft bedacht dat dat gekut met die hokjes handig is? Met je ene hand de deur dicht houden, met de andere de bank ervoor doen, terwijl je ook nog probeert je tas van de grond te houden en het bankje aan de andere kant voor de deur te doen? Yeah dat kon ik vroeger al niet met als gevolg dat er altijd wel iets de toch al kletsnatte grond op ging.

En dan moet je al je kleren aan zo’n vage hanger frotten, dat met je schoenen dat gaat dan nog wel, maar liever had ik dat die kluisjes niet allemaal kletsnat waren van binnen. Dan gooi je je tas er gewoon in en daar zit het dan goed tot je je weer aan wil kleden. Als je tenminste je sleutel niet kwijt bent. Hoe goed ik dat bandje ook vastmaakte, hij moet altijd een keer los. In het diepe. En omdat ik toen al kippig was moest iemand anders die ook weer opduiken. Ik kon wel duiken alleen tegen de tijd dat ik die sleutel ontdekte had ik de plukken haar, pleisters en andere niet nader te beschrijven viezigheid al vastgehad.

En dan die waardeloze badkleding van tegenwoordig. Nou heb ik al maat groot aan en nog denken ze dat ik dan in cup kom waar de gemiddelde vrouw ongelukkig van wordt. Of dan komen ze in zo’n (speciale maten) winkel aanlopen met een badpak in regenboog kleuren en dito print. Hebben jullie ook iets in ’t zwart? Dan kunnen ze tenminste nog iets over orka’s grappen voor ik ze verzuip.

Maar goed we zijn omgekleed, de kleding hangt veilig in een kluis en dan sta je aan de rand van dat voetschimmelbadje. En voor je liep er net zo’n vader met gele nagels en 2 van die lang niet gewassen kinderen. Twee vliegen in 1 klap moet die man denken ik denk alleen maar jottem alle schimmels in 1 bad. Eén tip, niet denken dat je erover kan springen of met één natte voet aan de overkant kan komen. Vroegah hadden mensen nog geen telefoons maar voor je het weet staat je poging tot je nek breken viraal op internet.

Verwend als ik was ging ik heul vroeger met mijn vader en broer naar Tropicana, het zwemparadijs wat speciaal door Centerparcks gemaakt is zodat iedereen dat eens kon ervaren. Veel kan ik me niet meer herinneren behalve het uitzicht over Rotterdam in het buitenbad en de smerigheid die voorbij kwam drijven als het grote binnenbad begon te golven.

Jaren duurde het eer ik weer eens ging zwemmen. Op therapeutische basis want dat zou gezond zijn voor me. Eén ding weet ik, als je je eerst in zo’n hokje in een nietsverbloemend badpak gehesen hebt, daarna te schijterig bent om het zwembad in te springen, alsnog driedubbelgefliktflakt van het trappetje af glibbert om vervolgens aan beide kanten te worden ingehaald door een stel bejaarden dan kunnen ze m’n rug op met therapeutisch en gezond. Ik verzuip nog liever.

24 thoughts on “De hel van het zwembad

 1. Zwemmen, het werd ons op school indertijd geleerd. Nou ja, in een gehuurd zwembad. Maar ik snapte niet zoveel van die slagen. Dus dat werd niks. Later, straatvrienden mikten me gewoon in de Haarlemmermeerse Ringvaart en daar moest ik wel aan de bak, ging het al veel beter. Nog wat later kreeg ik van hen het onderricht dat me de slagen deed onthouden. Vond ik het daarna leuk? Nee, niet echt. Tot ik voor mijn leven moest zwemmen in Almere (zie mijn blogje over de Beschermengel)en ontdekte dat ik toen zowel de conditie als de techniek bezat om mijn leven echt te redden als het moest. Paar jaar terug zwommen we in een Limburgs zwembad met glijbanen en al dat soort fraais. Waren we zowat de enigen die er gebruik van maakten. En toen had ik er lol in. Ik ben dus meer van de prive-zwembaden denk ik. Nu het budget nog…

 2. Ik kan het me zo voorstellen.
  Zwemmen doe ik ook graag, maar dat gedoe van die hokjes neemt de zin om naar het zwembad te trekken echt weg.
  Wie bedacht die dingen #Bah

 3. Codes? Niet in de zwembaden waar ik geweest ben nog niet eens zo lang geleden.

 4. heldhaftig ben ik zeker niet in het zwembad, erin plonzen of duiken is niet mijn ding maar verder herken ik je problemen niet heel erg. sleuteltjes zijn er niet meer in moderne zwembaden, kastjes werken allemaal met een code, wat ik dan weer tamelijk lastig vind. Maar op dit moment kom ik niet aan zwemmen toe, best wel jammer.

 5. We hadden het er toevallig vanmiddag over. Ik denk dat ik 14 was toen ik voor het laatste gezwommen heb. Dat is dus gewoon 33 jaar geleden! Ik heb er echt helemaal niets mee.

 6. Eerlijk, bij ons valt het van chloor nog mee. Al blijf je het natuurlijk wel ruiken. En wat zwemmen betreft, ik ga ook niet graag als er kinderen en tieners enzo zijn maar bij ons zijn er zo avonden waar bepaalde uren voorbehouden zijn. Zo ga ik bijvoorbeeld op maandagavond zwemmen met een aantal wat gezettere dames, al dan niet op leeftijd. Heerlijk het zwembad voor ons alleen :)

 7. Toen ik nog geen cvs had, trainde ik voor een halve marathon. Met – jawel! – zwemmen erbij. Eenmaal in het water ging het wel. Tachtig baantjes waren een uur werk, maar daarna. Alles stinkt naar chloor. Hoe goed je ook doucht, ’s avonds zit de lucht nog in je neusgaten.
  Met m’n dochter naar zwemles vond ik ook al zo’n crime…

 8. Ohhh wat herkenbaar allemaal… Hilarisch logje!
  Ik was nooit echt dol op zwemmen, heb wel 2 diploma’s gehaald. Maar leuk vind ik het nog steeds niet. Op Gran Can zwom ik wel elke dag zo’n half uur, maar niet omdat ik het leuk vond, gewoon omdat ik weet dat het goed is omdat je echt zonder dat het zwaar is heel veel spieren gebruikt..Dus iedere dag weer mezelf overgehaald.. goed vond ik dat wel van mezelf ;-)

 9. Zwembaden zijn dan ook vooral bedoeld voor kinderen en jonge gezinnen …… niet voor ouwe lullen en azijnplassers :)

 10. Ik durf niets te zeggen, ik was heel vroeger badmeester… en daar liep me toch wat rond in zo’n zwembad.

 11. Mooi toch mn oma leerde het nog in de Maas langs de Boompjes. Heb zelf ook a en b gehaald met schoolzwemmen en daarna mn lerares het water in geduwd. Was een naar mens. Heb nog een winter elke week gezwommen maar daarna werd dat vel duurder en stopte het.

 12. ik leerde zwemmen tijdens de lagere school , haalde daar a en b , en volgens mij zouden ze het schoolzwemmen weer moeten verplichten
  ja die kleedhokjes waren toen al niet je van het , eigenlijk niet veranderd
  lhet echte zwemmen was toen bij de 3de bocht tussen Schellingwoude en Durgerdam , komt nu de Zeeburgertunnel boven water hihi
  toen op de zwemclub van de shell in Amsterdam , wedstrijdzwemmen en waterpolo in het Heiligenwegbad , is nu een winkelcentrum of zo iets , haalde daar nog 2 diploma’s , dus ja ik kan zwemmen
  maar de laatste keer dat ik echt fijn zwom , was toch ook in buitenwater
  wat een verhaal zeg ?
  denk dat er wat oude liefde boven kwam ?

 13. Met een grote grijns gelezen en wat een herkenning. Van badhokje tot zwart badpak, zonder blote rug, zodat er een BH onder kan, maar zwemmen … Ho maar.

 14. Ik kan zwemmen maar doe veel liever andere dingen.Men moet het zwembad natuurlijk ontsmetten natuurlijk ontsmetten maar ik word al misselijk van de kloorgeur als ik 10 minutjes binnen ben

 15. Ik moest hier om lachen. Een zwemmer ben ik niet. Het is bijna niet meer voor te stellen maar vroeger was ik een broodmager kereltje dat zichzelf nog bibberend op de rand van het zwembad ziet staan, ’s morgens veel te vroeg, schoolzwemmen, de damp sloeg van het water want het was -23 ofzo en de badmeester was een eikel die intrekken, spreid, sluit snauwde tegen nog meer klappertandende kinderen met plankjes die telkens tussen de handen wegglipten. Zoiets komt niet meer goed. Als puber natuurlijk wel een abonnement, maar dan om op het veld naar de meisjes te kijken en als het even kon met ze aan te pappen. Oh Kiki! Nu zit ik op mooie zonnige dagen aan het meer bij mijn stad en kijk uit over het water en naar spartelende studenten die wél zwemmen hebben geleerd :-)

 16. Tja, wat moet ik hier nu op zeggen?

  Mijn laatste zwemervaring was in een sauna. Ik zie de vergeten pleister nu nog voor mijn neus dobberen.

  Ach, geef mij maar mijn eigen warme douche.

  Zwemmen laat ik aan anderen …

  Begrijpende groet,

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top