Deel geen foto’s als je op vakantie ben en deel ook niet dat je op vakantie gaat. Dat weet iedereen toch? De inspiratie voor deze blogpost komt van iemand die een vakantiefoto deelde op een openbaar profiel nog niet eens zolang geleden. Niet heel slim maar ik ben ook niet heilig. Lees daarom mijn simpele online veiligheidstips en voorkom grotere problemen.
Vakantiefoto’s delen als je weg bent
Denk je dat dat niet meer gebeurd? Dus wel. Aan de hand van de ‘we zijn net weg foto’ op Insta, de volledige naam in het profiel en de woonplaats, de website van het kinderdagverblijf die diegenes man noemde (‘getrouwd met’ op Fakebook!) en de op de website aanwezige vakantiemelding en foto’s van het gehele interieur die ik met een paar minuten gevonden had zou je denken dat ik slechte plannen heb. Nee hoor, ik heb diegene even een berichtje gestuurd en vervolgens overal geblokkeerd en verwijderd. Als je zo dom met je eigen veiligheid om gaat denk je ook niet aan de mijne.
Bedenk goed dat als je online deelt dat je op vakantie bent (of een dagje weg!!!) en er daadwerkelijk ingebroken wordt, je verzekering ook nog een stok achter de deur heeft niet te betalen. Hufterig maar waar.
Deel niet dat je weg bent, ook al is het even naar de supermarkt
Klakkeloos mails openen waar je de afzender niet van kent
En dan ook nog op de link klikken. Heeft iedereen gedaan, ik ook, maar inmiddels weten we dat ‘e’en verkeerde klik je een hoop problemen kan bezorgen. Krijg je een bericht van iets bank, weenkamp, je provider? Ga dan naar de website maar niet via de in de email gegeven link. Wie weet staat er inderdaad een bericht voor je klaar en wie weet niet. Controleer de url, het slotje en ook de taal in de email.
Geen adblocker gebruiken
Die blokkeert namelijk niet alleen een berg reclame, als je de goede instellingen gebruikt blokkeert die ook het onnodig volgen van sociale media. Je weet wel die knakker van Fakebook die pasgeleden weer aangesproken is omdat hij foute reclame van oplichters toelaat.
Vergeten de website url te controleren
Het hoeft maar een letter of een streepje te verschillen en je zit op een hele andere website. Juist in deze tijd dat er veel cadeaus worden gekocht zijn zulke websites een leuk verdienmodel maar wel ten koste van de niet oplettende klant. Ik trapte er (gelukkig) niet in maar kwam onderstaande tegen. Kleine hint, nee dit is niet die bekende groothandel in Chinese zooi.
Geld betalen aan mensen die je nooit gezien hebt
Klinkt heel logisch toch? Je zou het denken maar steeds weer zie ik mensen die zich door iemand die ze nooit hebben gezien gek laten maken. Importbruiden maar ook oplichters die met gejatte foto’s en mooie woorden mensen het hoofd op hol brengen en dan opeens acuut geld nodig hebben maar binnenkort kom ik naar je toe en dan gaan we trouwen. Geef geen geld aan mensen die je nooit in het echie gezien hebt. Let ook op als mensen die je nog maar kort kent opeens geld nodig hebben. Het kunnen de ergste verhalen zijn, maar wie zegt dat het waar is? En bedenk dat elke euro die je zelf uitleent of weggeeft nooit meer terugkomt. Kan je dat geld dan wel missen?
Hersenloos goede doelen steunen
Overigens zijn goede doelen precies hetzelfde. Van de week zag ik de familie Kluivert nog voorbij komen met hun goede nepdoel. Wel geld ophalen maar het niet investeren in wat je beloofd heb.
Wil je iemand helpen? Doe het echt goed en stop het in iemands hand, dan weet je zeker dat er iets goeds mee gedaan wordt en dat het niet ergens in de kapitalistische zak van een directeur blijft hangen. Liefdadigheid is heel hip om je schuldgevoel af te kopen in deze tijd van het jaar, maar doe het dan alstublieft goed. Stop het in iemands handen! Een tip in de goede richting, als mensen eten halen bij de voedselbank dan zijn ze compleet doorgelicht en hebben ze het dus echt niet makkelijk.
Niet controleren als iemand via internet (Whatsapp!) geld vraagt
Vraagt een bekende geld via Whatsapp, email of wat dan ook online? Bel diegene, ga er desnoods heen en bespreek het. Als diegenes telefoon gehacked is gaat het je meer kosten dan je denkt. En bedenk dat geld wat je iemand leent misschien nooit meer terugkrijgt. Geef sowieso geen geld weg of uit wat je niet kan missen. Online ook niet, wie zegt dat het product geleverd wordt? Of die kaartjes echt zijn. Precies, niet doen. Vragen ze een foto van je ID? Blokkeren en verwijderen! Op straat laat je dat ding toch ook niet zomaar zien?
Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Grote kans dat dat het ook is.
Tickie jij bent de lul!
Tickies, beetje sneue manier om alsnog je geld te krijgen. En heel veel gebruikt om de boel te bedonderen. Zorg dat je meteen betaald, krijg je er nooit mee te maken. Want zo’n tikkie is snel betaald maar met een valse website ben je meteen al je spaargeld kwijt.
Overal je e-mail afgeven
Met grote regelmaat weiger ik iets te kopen als ik verplicht mijn gegevens achter moet laten. Ik maak liever geen account en koop het niet, dan dat ik weer een wachtwoord moet verzinnen. Verplicht een account maken betekent voor mij nog een reden het te laten. Bedrijven verdienen geld met jouw gegevens, die verkopen ze in bulk door en wie weet wat die er allemaal mee gaan doen. Waar denk je dan al die spam vandaan komt?
Gewoon aan de deur en via de telefoon kopen
Koop niet aan de deur en niet aan de telefoon. Voor je het weet klik je ergens op een link van hun en zit je eraan vast. Ze doen er alles aan om te voorkomen dat je bedenktijd krijgt want je moet nu reageren anders gaat het over. Of ze nou met zo’n schudbus komen of met een net pak aan, ga er niet op in. Als ze je er voor lastig moeten vallen dan klopt het sowieso niet. Google voor de grap even op ‘wat verdient de directeur van…’ en vul een leuk fonds op de puntjes in.
Je updates niet doen
Ja ze zijn irritant maar die updates dichten veiligheidslekken en juist die lekken worden nogal eens gebruikt door die hufters. Let ook op je mobiele telefoon!
Sociale media vertrouwen
Het staat op Fakebook dus het is waar. Behalve dat de reclame op Sociale Media speciaal op jou voorkeuren gericht is, is veel ook onzin. Sociale media zoals Fakebook en alles van Google, volgt je op internet. Daar richten ze de reclame op en maken dus misbruik van. Log uit zodra je er klaar bent en geloof niet alle onzin die ze weergeven.
Overal hetzelfde wachtwoord
Uw wachtwoord moet uit een cijfer een hoofdletter een leesteken en minimaal 8 tekens bestaan en we willen ook je eerstgeborene.
Ze vragen steeds meer, maar dat is ook voor je veiligheid. Een veilig wachtwoord is niet veilig als je overal dezelfde gebruikt of als je je wachtwoorden nooit veranderd.
Overal hetzelfde sterke wachtwoord is ook niet veilig
Nooit back-ups maken (en dan janken dat je alle foto’s kwijt bent!)
Maak ze en sla ze op apart van de computer die je steeds gebruikt. Slim zou zijn als je die bestanden offline opslaat en ook nog eens niet in je eigen huis. Mocht je pc of laptop gehacked worden, dan ben je niet al je belangrijke bestanden en foto’s kwijt. Sla je bestanden op in wolken en dergelijke bedenk dan dat kleine lettertjes hele grote gevolgen kunnen hebben.
Een bedrijf gewoon al je gegevens geven als ze je bellen
Ken je dat, dat een bedrijf je gegevens wil controleren en jij ze allemaal moet zeggen. Als je ze vervolgens begint te noemen dan geef jij ze. Bedenk dat ze via Sociale media en je website misschien wel een hoop hebben kunnen achterhalen en maar iets gokken. Als ze je vragen ze op te noemen moet je heel heel goed oppassen. Hebben ze je gegevens namelijk wel? Waarom hebben ze het nodig? En als een bedrijf waar je al klant bent of lid bent belt met die vraag waarom geef je het dan, dat weten ze toch al? Wil je zeker zijn? Vraag naar de naam van diegene aan de telefoon en hang op. Bel het bedrijf terug en vraag het na. Stel je voor dat iemand op straat je gegevens wil controleren, dan snap je toch ook dat het niet klopt. Ik ben allang niet meer gewillig aan de telefoon of in e-mails.
Gewoon op links in e-mail, Whatsapp en dergelijke klikken
Sommige bedrijven gebruiken die links als handtekening en dan zit je opeens aan een nieuwe stroomleverancier vast. Dat dat onrechtmatig is zegt niet dat je er geen bult werk aan krijgt om het weer op te lossen. Anderen laten je inloggen op zogenaamd de echte websites en opeens hebben ze je gebruikersnaam en wachtwoord. Stop met volgzaam, braaf en vriendelijk zijn aan de telefoon en in e-mails! Krijg je een mail van je bank? Bel je bank om te vragen of het klopt, ze vragen nooit om pincodes. Ik heb al spam binnen gekregen dat er iets met mijn pinpas is van banken waar ik niet bij zit. Stel sowieso je e-mail in op het niet downloaden van de bijgevoegde foto’s.
Denk er ook aan de mensen die je wifi gebruiken te wijzen op hun veiligheid. Een sterk wifi wachtwoord is verstandig, er zo min mogelijk mensen oplaten nog verstandiger. Want jij kan deze simpele online veiligheidstips vergeten te delen met hun en dan ben je nog steeds niet veilig online.
Happy Hulk says
Is dit blog wel veilig?
Nicky says
Eigenlijk best triest dat je zo voorzichtig moet zijn.
VillaSappho says
Ik heb de kopjes inmiddels wat duidelijker gemaakt voor je. Wel heel bijzonder dat je een e-mailadres gebruikt wat niet bestaat en commentaar levert terwijl je zelf geen website hebt of deelt.
Dhyan says
Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met wat je aanklikt en geen dubieuze sites bezoeken. Even opletten of wel de juiste en geen fake domeinnaam staat. Maar er staat hier ook onzin, de s achter http staat voor veilige (versleutelde) overdracht van de informatie over internet zodat het indien onderschept moeilijk is de infoematie te decoderen. De site met http kan volkomen betrouwbaar zijn maar wees dan wel terughoudend met vertrouwelijke informatie geven. Overigens snap ik nog steeds niet waarom het wordt afgeraden een adblocker te gebruiken.
VillaSappho says
Heel hartelijk bedankt voor deze super goede tips. Blijkt maar weer dat zelfs iemand die er echt verstand van heeft, en geen leek is zoals ik, er ook mee belast kan worden. Wat een gruwelijk eng idee die sleutellogger (ik heb het even aangepast omdat ik niet gevonden wil worden op zulke woorden)
fotografiemijnlangleven says
Had onlangs een “sleutellogger (woord aangepast door eigenaar website) op mijn pc , hoe dat kreng erop is geraakt , weet ik niet. niemand weet het trouwens. Ik ben nochtans heel voorzichtig online, heb vroeger zelfs internet ‘security’ voordracht & lessen gegeven . Waarschijnlijk heb ik dat kreng binnengehaald door op een verkeerde link of een demo-versie te downloaden van iets. Een keylogger is malware die alles wat je intikt op je pc bijhoud en doorstuurt naar een onbekende locatie. Internetbankieren, paswoorden,usernames enz… zo weten ze alles van je. Dat is een akelig gevoel hoor als je zo’n digitaal monster op je pc ontdekt !
Een volledige format van alle schijven in die pc heeft het probleem opgelost. Gelukkig had ik 100% correct & veilige backups van al mijn foto’s én persoonlijke bestanden, zodat ik alles kon herstellen naar ‘vroeger’. Het was toch een hele week werken om alles terug werkend te krijgen.
Voor mij is internet nu een gevaarlijk moeras, waar ik me heel voorzichtig in beweeg.
Mijn aanvullend advies :
1- Gebruik géén Microsoft Office pakket, dat is echt een moordkuil vol veiligheid lekken. Gebruik in de plaats het gratis open-source LibreOffice pakket.
2- Neem (als het kan elke dag) backups van al je persoonlijke data en copieer die backups wekelijks naar een 2de locatie (cloud, bij familie of vrienden).
3-Installeer enkel officieel gekochte software mét officiële licenties, download nooit cracks of paswoord-krakers, want die bevatten met 100% zekerheid virussen,trojans, malware,en meer van die digitale krengen.
4- Probeer alle site’s , links die niet met “https” beginnen te vermijden !
VillaSappho says
Wees wijs ze worden misbruikt, bel diegene even of het klopt van die tikkie. Controleer dat het .me moet zijn en of er een slotje voor staat. Accepteer geen tikkies van vreemden. Nooit. En verbind je bank niet met Marktplaats. Tikkie is vlug en dat is een risico.
rietepietz says
Al die dingen zijn de reden dat ik géén zaken doe via internet, niet met de gemeente, niet met de bank, hélemaal niets. Heb dus weinig mail en weet bij iédere eventuele post van bank of gemeente kán dus niet echt zijn. Ik heb geen zin om daar allemaal zo op te moeten letten. Vul nooit dingen in als nieuwsbrieven en ook in winkels geef ik alleen gegevens door als men iets moet bezorgen, geen klantenkaart natuurlijk als dat niet anoniem kan enz enz , ik kom uit het jaar kruikje, weet je toch?
Suskeblogt says
Goede tips hoor.
Nicole Orriens says
Dat zijn goede en belangrijke tips. Dat slotje controleer ik inderdaad ook, en op links klikken in emails durf ik ook amper meer.
mistynotes says
Goed lijstje allemaal bij elkaar. Dank je.
VillaSappho says
Goeie, die heb ik gemist maar doe ik wel. Bedankt
Sofie says
En ruim geregeld je cookies en tijdelijke mappen op je pc en tablet.
VillaSappho says
Als je de andere titels leest, zoals vakantiefoto’s delen als je weg bent, dan snap je het wel he.
meninggever says
Wie een beetje met instellingen speelt en nadenkt over wat wanneer en waar wordt gedeeld loopt niet meteen in zeven digitale sloten tegelijk. Ik vertel veelal pas flink achteraf waar ik was. Open Huis houden doe ik slechts als mensen me bevallen….:)
Dhyan says
Dat van ‘geen adblocker gebruiken’ moet je (als je wilt natuurlijk) me toch nog even uitleggen.
Louise says
Goede blog weer. En inderdaad, altijd goed opletten. Zelf ben ik trouwens wel echt een groot fan van Tikkies :D
VillaSappho says
Ik ken het niet maar zal het eens uitzoeken.
Audrey says
Dit blijft een belangrijk onderwerp!
Naomi says
Geen idee. Ik heb alles gelijk verwijderd. Was in het weekend. Bedrijf niet bereikbaar. Op maandag kwam er mail dat het een fout was geweest. Moet wel zeggen dat ik er toch een naar gevoel aan overhield. Factuurnummer was bijvoorbeeld anders dan toen (tja, ik bewaar rekeningen) en het mailadres klopte ook niet.
schrijfselsvanmij says
Ik geloof (en hoop) dat ik voorzichtig genoeg ben
John says
Ik zou een wachtwoord manager gebruiken zoals Lastpass. Die gebruik ik zelf ook. Super makkelijk en nooit het zelfde wachtwoord.
Ferrara says
Goed dat je blogland nog eens wijst op gevaren. Ik zie zo hier en daar ook zaken voorbij komen waarvan ik denk doe dat toch niet. Lastig om daar medebloggers op te wijzen.
VillaSappho says
ZO bij elkaar vind ik het zelf ook een flinke lijst en een aantal dingen vind ik zelf ene hoog DUHH gehalte hebben, het is dan ook een lijst om op te frissen en het is inderdaad een schande dat het nodig is.
Karel says
ja Liesbeth
ik las stap voor stap dit blog , en kan gerust zijn , maar ik houd de vinger aan de pols
ik kwam sinds midden jaren ’60 niet meer in een dierentuin tot enige jaren terug
na een blogtreffen of 2 en nog wat andere dierentuinen , heb ik sinds wat maanden een abonnement bij Burgers Zoo , en genoot al 2 x de 50& korting bij Wildlands en vandaag dus bij Blijdorp
dierenpark Amersfoort is hier vlak bij
had jemij dit verteld zeg een jaar of 3 terug , had ik het ontkent , ik vind het schitterend
fijne avond groet
VillaSappho says
Dat vind ik best vreemd als ik eerlijk ben. Is het misschien een optie om dit aan Radar/Kassa/iets dergelijks te melden? Wie weet zijn er mensen die wel betaald hebben.
logbankje says
Het blijft link om een link aan te klikken.
Mar vele treppen er in, maar soms ook begrijpelijk door de wolf in schaapskleren. Hans
Mrs. T. says
Poe, wat een lijst. Akelig om bij stil te staan on over na te denken, maar helaas vreselijk nodig.
Kakel says
En toen was een meneer zomaar een miljoen armer, omdat hij dacht een mail van zijn bank te hebben gekregen. Nou hebben wij geen miljoen… Van nature ben ik achterdochtig en dat komt me in dit soort zaken van pas. Bedankt voor de tips die ik nog niet wist!
Bertie says
We weten het allemaal en we doen ons best.
En hopen maar dat we niets vergeten.
Sjoerd says
En toch trappen mensen ondanks alle tips er toch in…
Spontanity says
Wachtwoorden wijzigen, het zijn er best veel zo langzamerhand.
Maar sommige dingetjes moet je wel even bij stilstaan ja.
willyfotoblog says
men kan niet voorzichtig genoeg zijn Liesbeth
op de sociale media zul je me niet vinden..
maar .hackers weten je wel te vinden
opletten als je pc vreemd doet
groeten
Naomi says
Echt, je trapt er zo in. Ik ben voorzichtig, maar toch ging ’t bijna mis vorige week. Kreeg een rekening uit 2015 in m’n mail. Of ik nog even wilde betalen. Eh… Had ik natuurlijk al lang gedaan. Linkje erbij waar ik heen kon mailen als ik vragen had. Link niet gebruikt. Nieuwe mail opgesteld met de boodschap dat ik niet zou betalen. Pas daarna zag ik dat er nog veel meer in die mail niet klopte. Kreeg het even heel benauwd, maar gelukkig bleek het ‘gewoon’ door een storing bij ’t bedrijf te komen. Wel weer even al m’n wachtwoorden gewijzigd, was wel weer tijd ook;).
Matroos Beek says
Nuttige tips. De meeste pas ik toe, maar ik durf er toch ook best eens slordig in zijn.
Rob Alberts says
Een veilig overzicht
Stille groet,
Edward McDunn says
Allemaal zaken, om bij na te denken Liesbeth.