Sara het meisje dat op transport ging, gaat over de kindertransporten naar Engeland. Het boek is geschreven door Lody van de Kamp een rabbijn wiens vader Auschwitz overleefde en wiens moeder ondergedoken heeft gezeten. Hij werd net na de oorlog geboren en heeft naast dit boek diverse andere stukken en boeken geschreven.
De Joodse Sara is 13, ze gaat naar school heeft een jonger zusje en broertje. Het is 1939 en ze woont in Duitsland. Sara merkt dat steeds meer kinderen uit haar klas wegblijven, kort na Kristalnacht staan ook haar ouders aan de deur van het klaslokaal. Een uur later zit Sara met haar zusje in de trein en is onderweg naar Nederland. Ze voelt zich schuldig heeft ze zich niet goed gedragen? Na een lange reis komt ze terecht in Hoek van Holland. Ze moet even blijven zitten terwijl alle kleintjes uitstappen en dan is haar zusje net als de andere kleintjes weg. Nu moet ze alleen verder naar het verre Engeland naar Londen waar ze eerst bij haar tante en dan op het platte land bij een pleeggezin terecht komt.
Sara voelt zich alleen, eenzaam, ontheemd. Maar ze leert ook de taal en begrijpt steeds beter wat er allemaal gebeurd. Vele lange jaren wacht Sara op haar familie ze is vrij maar hoe vrij ben je als je zo jong en zonder je familie bent. En ook nog een schuldgevoel draagt voor het kwijtraken van haar zusje. Na de oorlog wordt een deel van het gezin herenigd maar er zijn ook slachtoffers gevallen. De familie moet de banden aanhalen maar zijn die er nog en is er niet teveel gebeurd?
Sara het meisje dat op transport ging, blijft je bij. Het belicht een vergeten deel van de Tweede Wereldoorlog beschreven vanuit het oogpunt van een kind. Er worden diverse sprongen in de tijd gemaakt die goed te herkennen zijn aan de datums boven de hoofdstukken. Ook wordt Truus Wijsmuller aangehaald in het boek. Haar daden, de kindertransporten, redde vele levens.
Aukje says
Deze schrijver ken ik nog niet.
Gezien dat er meerdere boeken zijn, klinkt als “goed”.
Flavie says
De oorlogstijden… vreselijke tijden, ik heb al veel boeken gelezen, misschien lees ik dit boek ook ooit eens.
Nicky says
Verschrikkelijk dat het gebeurde. En nog verschrikkelijker dat het maar niet op houdt.
meninggever says
En dan zie je dat overal het anti-semitisme de vreselijk kop weer opsteekt en zelfs hun veilig geachte haven, Israel, onder druk staat van zgn. liberale media. Men leert maar weinig van de geschiedenis…
minoesjka2 says
Tja, het meisje heeft de oorlog overleefd, maar tegen welke prijs he? Zoveel families hebben na de oorlog de schreven proberen te lijmen, waarvan de 2e en 3e generatie er nog steeds last van hebben, dat zie ik aan een collega.
Marylou says
Dit zijn feiten die ons nu nog met verstomming slaan.Er moet over geschreven blijven worden zodat we die zwarte bladzijde nooit zullen vergeten
Edward McDunn says
Het moet voor die kinderen én ouders tijdens die transporten verschrikkelijk geweest zijn Liesbeth.
Sjoerd says
Ik moet er niet aan denken om mijn kinderen of kleinkind gewoon weg te sturen. Maar een oorlog is een raar iets…
VillaSappho says
Uit elkaar halen is belachelijk. Deze ouders kiezen ervoor hun kinderen af te staan. Een bizar zware keus uiteraard.
karel says
ja dit is een kant uit die vreselijke tijd welke echt onder belicht is , zoals nu ook , waar gingen de kleintjes heen als ze in Hoek aankwamen , ging Sara alleen naar Engeland en haar zusje niet
ik liep vandaag door een stukje Groesbeek , daar is gelukkig niets onder belicht
en wat Matroos Beek zegt , ja het spreekwoord ” de geschiedenis herhaald zich ” :(
Matroos Beek says
Een deel van de tweede Wereldoorlog waar ik deze dagen ook weer sterk moest aan denken n.a.v. de kinderen van de Mexicaanse vluchtelingen in Amerika…