Vanaf vandaag is het aangaan van een telefoonabonnement officieel een lening. En dat vind ik een feestje echt zonder dollen een dikke proficiat voor deze maatregel. Want hoe belachelijk is het niet dat je een vermogen betaald voor een telefoon in een abonnement maar tegelijk nog een berg schulden kan hebben of zelfs in de schuldsanering zit.
Nieuwe wet
De nieuwe wetgeving beschermd mensen tegen deze schulden, nu moet er namelijk bij een abonnement met telefoon die meer dan 250 euro kost, gecontroleerd worden of degene deze kosten wel kan betalen. Betaal je de telefoon direct dan vervalt de inkomsten- en lasten toetsing.
Privacy
Dat er open kaart gespeeld moet worden over vaste lasten en andere leningen is een vermindering van privacy die mensen allicht serieus doet nadenken over hun aankoop. Toch blijkt deze nieuwe wetgeving geen overbodige, 37 procent van de huishoudens heeft schulden of betalingsachterstanden (bron: Nibud). Als top 3 oorzaken blijkt dat de vaste lasten bovenaan staan. Iets waar abonnementen gemakkelijk onder te scharen zijn, de telefoon is ‘gratis’ bij een abonnement van 2 jaar. Oftewel je betaald 2 jaar lang aan een nieuwe telefoon die je misschien volgend jaar helemaal niet meer kan betalen en dan ook niet zomaar vanaf bent.
Jongeren
Een jaar of drie geleden waren de schulden onder jongeren schrikbarend hoog. Toen nog was het controleren van de telefoonrekening minder makkelijk. Nu waarschuwen providers en zijn daarnaast de meeste abonnementen onbeperkt geworden. Ook worden kosten gedrukt door apps als Whatsapp, deze gratis berichtendienst is inmiddels ook voorzien van een gratis belfunctie.
Duidelijkheid
Naast de verplichte controle moeten providers ook meer duidelijkheid gaan geven over de te verwachten kosten. Want is je telefoon na het abonnement wel afbetaald, moet je je telefoon na je abonnement niet weer inleveren en wat kost de telefoon als je een lager maandbedrag kiest. Het is duidelijk de telecombedrijven krijgen het minder makkelijk, openheid en de duidelijke ‘geld lenen kost geld waarschuwing’ onder tv reclames moet iedereen beschermen. Of we dat nou nodig hebben of niet.
Rob Alberts says
De fabrikanten zullen dit gaan merken, geen zogenaamde gratis mobieltjes mer bij overstappen of verlengen.
Ach mijn tweedehandsje doet het prima.
Spaarzame groet,
rietepietz says
Een helder verhaal en je hebt helemaal gelijk. Natuurlijk is het onzin om als je geen cent te makke hebt wél een peperdure telefoon kan aanschaffen. Ik doe het nog steeds met m’n simpele nokia om bereikbaar te zijn, onderweg hoef ik geen halve computer op zak.
That's me says
Koop je telefoon zelf ergens…genoeg aanbiedingen voor een paar eurootjes….dan neem je gewoon prepaid kaartje….en klaar is kees…..( als je tinminsten kees heet.. ) :-) :-) :-)
natuurfreak says
Een goede zaak voor de bescherming van jonge maar sosq ook oudere mensen
Edward McDunn says
Deze maatregel, kan in sommige gevallen een hoop narigheid voorkomen lijkt mij.
Spontanity says
Ik kocht hem al steeds zelf.
Maar begrijp dat er genoeg mensen zijn die dat niet kunnen/willen.
Voor hen is deze maatregel goed.
Bertie says
Het lijkt mij ook de beste manier. Hoognodig waarschijnlijk.
Michel says
Ik heb al jaren sim-only en heb ook nooit begrepen dat mensen hierin trappen. Maar goed dat deze regel er nu is gekomen.
fietszwerver says
ik vind het een goede zaak , zijn er veel mee in de problemen gekomen