Goedgeklede geldwolven

Goedgeklede geldwolven

Hoewel ik niet heel veel televisie kijk, zijn programma’s met de realiteit erin wel favoriet. Programma’s als een Dubbeltje op z’n Kant, Uitstel van Executie en (de) Deurwaarders (UK). Programma’s waarin echte mensen het prima vinden als er een cameraploeg door hun huis sjokt om hun ellende te laten zien. Mensen met veelal een berg schulden die meestal door hun eigen toedoen te maken krijgen met goedgeklede geldwolven aan hun deur.

Eigen schuld
In één van de herhalingen zag ik een familie die een eigen frisdranktap in huis hadden. Zag in een ander een vrouw die barbie’s spaarde en man die financieel adviseur was en zelf diep in de shit zat. Net zoals de vrouw die van vakantie terugkwam en haar huis ontruimd zag ze was vergeten de huur te betalen voor maanden o en ook de post openen was nog even niet mogelijk geweest. Ook zag ik dat die mensen wel de nieuwste aaiphone hadden, een flinke flatscreen aan de muur, een pak shag op tafel en met een beetje mazzel dure merkkleding aan inclusief schoenen. Eigen schuld lijkt het meestal in die programma’s maar uiteraard is dit niet altijd het geval. Af en toe is er een schrijnend geval vol ellende waar de persoon in kwestie ook niet altijd iets aan kan doen.

Betaal meteen
Hoewel heel vroeger op de pof kopen nog normaal was, is dat tegenwoordig niet meer gangbaar in een winkel. Online wel. Zo is het verkrijgen van een creditcard ontzettend makkelijk maar het afbetalen niet. En over afbetalen gesproken, als je iets koopt, betaal het dan meteen. Websites als Weenkamp en Ot.to maken het allemaal ontzettend makkelijk maar als je het geld nu niet hebt dan heb je het volgend jaar ook niet en de rente is afschuwelijk. En vergis je niet websites als bolcom sturen heus geen brief als je een rekening nog moet betalen. Die sturen ze als je maanden te laat bent en je al 3 keer zoveel neer moet tellen. En dan heb ik het nog niet over fluctuerende prijzen op het internet.

 

Verzamelen
Eén van de betere tips uit één van die programma’s was dat je behalve geld niets moet verzamelen. Kamers vol spullen heb ik voorbij zien komen, van knuffels tot beeldjes en van treinen tot barbie’s. En dan heb je ook nog mensen die steeds iets anders willen. Je krijgt echt het geld niet terug wat je zelf hebt neergeteld. Ook abonnementen komen altijd voorbij. Is het niet de Donald Duck dan wel een totaal vergeten sportabonnement. Controleren mensen hun rekening(afschriften) dan niet?

Bizarre bedragen
Helaas denk ik dat veel mensen dingen kopen omdat anderen het ook hebben. Ze betalen aan een telefoonabonnement die ze elk jaar of elke 2 jaar een gratis nieuwe telefoon geven. Dat is niet gratis, tegenwoordig is dat gelukkig een lening. Vakantiegeld of kerstbonussen moeten over de balk gesmeten worden. Mediamarkt lacht zich kapot als ze weer een tv van 1400 euro verkopen wetende dat die over een paar jaar weer vervangen moet worden. Niet omdat ‘ie kapot is, maar omdat er een nieuwe grotere of betere te koop is. Wel eens aan gedacht hoeveel zo’n groot scherm zuipt aan stroom?
En wat te denken aan de regering die aan de grenzen van Nederland staat om het gros te controleren voor ze van hun zogenaamd verdiende vakantie gaan genieten. Enorme bedragen gaan er mee gepaard net zoals met de uitgaves voor de feestdagen. Schandelijk verwend worden kinderen want er wordt rustig 75 euro voor hen uitgegeven met uitschieters naar de 200 euro. En dan hebben we het nog niet over het vuurwerk vorige jaar werd er in Nederland 68 miljoen uitgegeven.

Eén van de belangrijkste opvoedende tips die ik gekregen heb, voorkomt deze ellende, voorkomt dat er netgeklede wolven aan de deur komen: Geef geen geld uit wat je niet hebt.

21 reacties

 1. Bizarre programma’s zijn dat. En natuurlijk zijn er altijd mensen die er écht niets aan kunnen doen. Alles wordt ook krankzinnig duur. Maar sommige mensen maken er zelf een potje van. Ik zie dat op mijn werk ook vaak. Mensen die een krediet aanvragen om schulden af te lossen en ondertussen 1000 euro huishoudgeld opmaken met z’n tweeen. Zucht.

 2. Het is inderdaad niet altijd zo reality als dat ze zeggen.

  Er is onwijs veel stille armoe, en de meeste mensen kunnen daar toch echt niets aan doen.
  Helaas.

 3. De narigheid is dat men een levensstijl wil nastreven die niet past bij de status of werk/inkomen. Vaak zie ik ook mensen die echt te lui zijn dat ze werken. Geen zin in, gewoon hangen op de bank. Maar wel mooie spullen. Dat gaat niet. Uit mijn jeugd kwam een harde leerschool mee. Armoede is blijvend als je niet hard werkt en vooral leert. Dan spaar je geld voor wat je denkt nodig te hebben. Zoals mijn eerste nieuwe brommer indertijd, een Puch. Ik werkte zes dagen in de week, studeerde ‘s-avonds, maar dat ding kwam er wel. En zo deden wij dat in het huwelijk ook. Opbouwen, sparen, kopen wat je nodig had. Geen overbodige zaken, maar nuttige. Vakantie als we het geld hadden en zo lang tot we ontspannen waren. Ik verzamel wel. Maar dat gaat niet ten koste van iets anders. En als we iets minder moeten doen omdat de inkomsten veranderen, wordt daar ook een rem op gezet. Ik ben niet van de schulden, aan het einde van de maand zijn we niemand iets schuldig. En dat slaapt plezierig. Heel plezierig…

 4. Ja dat soort dingen hoor ik ook en ik heb ook een periode gehad dat ik niks had. Je moet dingen laten om anderen te doen. En sparen is ook zo’n dingetje.

 5. O, ik kijk ook graag naar dat soort programma’s, ook wel een beetje om weer tegen mezelf te zeggen dat ik het helemaal niet zo gek doe……….
  Weet je wat het is, mensen vinden tegenwoordig maar dat ze overal recht op hebben! Daar gaat het vaak fout. Hebben ze veel schulden, hoor je ze vertellen dat ze toch recht hebben op die vakantie, omdat iedereen dat heeft ……… larie in mijn ogen ………. net als jij geef ik alleen geld uit als ik het heb, en heb ik het niet dan heb ik pech, doe ik maar met minder.

 6. Datzelfde advies heb ik van mijn ouders meegekregen. Spaar voor dingen die je graag wilt. En je mag een schuld hebben: een hypotheek.

 7. Daaro is het ook zo belangrijk kinderen zakgeld te geven zodat ze van jong al de betekenis van geld leren en zo ook leren omgaan met verleidingen.Jong geleerd is oud gedaan.

 8. Ik ken de programma’s niet, maar weet wel dat bepaalde personen zichzelf eenvoudig in de financiele moeilijkheden kunnen brengen. Ze zijn vaak akelig gevoelig voor de onzin die in reclames worden verteld. Maar ook verslavingen als roken lijkt in die groep bovennormaal voor te komen. Het is vaak moeilijk om deze mensen op tijd bij te sturen. Je zou dat met een buddy moeten doen die zo’n persoon de hele tijd in de gaten houdt en er invloed op uit kan oefenen. Dat is vrijwel niet te doen en daarbij komt idd dat mensen zich dan bespioneerd voelen. Maar als je ze teveel helpt, dan worden ze financieel niet volwassen en komt het terug als de hulp over is.

  Zelf heb ik een opvoeding gehad die dit behoorlijk voorkomt. Ik betaal alleen iets als ik het geld er voor heb. Zo heb ik een woning waar geen hypotheek op rust. Ik neem ook met zeer weinig genoegen. Aan een auto, wasdroger, roken, smartphone/GSM ben ik nog niet begonnen, ik zie de meerwaarde niet en wel de minderwaarde.

 9. Vaak hebben mensen geen cent te makken maar kopen ze van alles en nog wat om de buren niet te laten merken hoe diep ze in de shit zitten. Helaas hebben de tv-wolven precies door wie gevoelig is voor een bezoekje van een camera.

 10. Was dat dat stel dat ook nog geld van de ouders kreeg? Wat een bizar bedrag.

 11. Wij zeggen wel eens,wie geen geld heeft ziet overal koopjes.Soms zijn er ook gevallen natuurlijk die er geen eigen schuld aan hebben,maar vaak kunnen mensen de verleiding gewoon niet weerstaan of denken ze er niet bij te horen of zo.
  Zag eens toevallig bij een dubbeltje op zijn kant eens een jong stel met heul heul schuld en er kwam wel €7000,= per maand binnen,totaal verkeerd bestedingspatroon of geen flauw benul van geld waarde,koopziek ??????geen idee.

 12. Hele goede tips! Ik kijk dat soort programma’s niet, maar het is altijd een goed idee om te besteden wat je daadwerkelijk te besteden hebt. En inderdaad kritisch te kijken naar wat je echt zelf wil/nodig hebt.

 13. Ik kijk dit soort programma’s niet. Iets met plaatsvervangende schaamte.

  Wat ik dankzij vrienden die professioneel met mensen die in de schulden zitten te maken hebben wel weet, is dat wanneer de eerste schulden zich aandienen, en de ernstige brieven komen, het menselijk brein blokkeert. In de negeerstand gaat. Niet meer weet wat te doen. Wordt er dan hulp geboden, kan het vaak nog goedkomen. Maar vaak duurt het iets langer voor er hulp geboden wordt, en zijn de kansen verkeken.

  Ik ben blij dat ik iets handiger met mijn geld om ga ….

 14. Heel wat mensen hebben geen zicht op hun uitgaven. Voor hen is er budgetbegeleiding mogelijk, maar daar willen ze dan weer niets van weten omdat ze geen “baas over hun geld” meer zijn.

 15. Rietepietz heeft daar een zeer sterk punt
  zij die in de verborgen armoede zitten , kijken geen tv , hebben geen mobiel en gaan niet op vakantie
  die anderen weten waar ze mee bezig zijn :(

 16. Daarom zijn wij aan het ontspullen en denken bij alles na of het wel nodig is en gebruikt wordt. Niet dat ik niet kan betalen, we betalen alles contant, maar gadgets hadden we al genoeg die ergens in kast of lade lagen.

 17. Vaak kopen de armsten der armen dan tòch nog de laatste hype in (aaiphone/televisie flatscreen/ en ga zo maar door) precies om die armoede te verdoezelen. Ze schamen zich vaak over hun situatie. Hadden het er laatst nog met de collega’s over (ik werk in de zorgverlenende sector), een jammerlijke realiteit. Zulke mensen worden best tegen zichzelf beschermd. Sommige mensen weten gewoonweg niet beter omdat ze thuis zulke waarden n-o-o-i-t hebben meegekregen.

 18. Dat soort programma’s kijk ik nou juist expres niet. De meeste mensen die buiten hun schuld écht in die ellende zitten doen er niet aan mee, de mensen die meedoen zijn de slimmertjes die de weg weten om ergens “wijzer van te worden”. Dat soort programma’s heet “reality ” te zijn maar zijn meestal van a tot z geregisseerd.

Reacties zijn gesloten.