Aan de vijver in Park Valkenberg Breda staat haast onzichtbaar een kabouter met een grote zonnebloem. Als je niet oplet loop je hem zo voorbij, maar ik had al van hem gehoord en dus zocht ik hem bewust op en vertel jullie over de kleine kabouter met een groot verhaal.
Deze kabouter, Zyczliwek geheten, is Pools. Op 29 oktober werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie hun leider Stanisław Maczek had zijn divisie bestaande uit Poolse militairen en vluchtelingen uit Russische werkkampen in Schotland klaargestoomd voor de strijd tegen de nazi’s. Een maand na D-Day landde ze in Normandië en uiteindelijk vochten zij samen met de Canadezen om Breda en omgeving te bevrijden.
Door de annexatie van de Sovjet-Unie en het feit dat Polen een satellietstaat werd van Rusland, konden de Polen die voor het westen gevochten hadden niet meer terug zonder gevangen gezet of vermoord te worden in hun eigen land. Hierdoor zijn veel van hen in het Verenigd Koninkrijk en Breda blijven wonen, Generaal Maczek overleefde de oorlog maar is later bij ‘zijn mannen’ begraven in Breda.
En daar komt die knappe kabouter kijken. Dat is een cadeautje van de stad Wroclaw, de Poolse zusterstad van Breda. In deze stad staan de kabouters op tegen het communisme, Polen is sinds 1989 geen onderdeel meer van Rusland en het land is al jaren democratisch maar alsnog is de kabouter in meestal wat groter en soms beweeglijker formaat, een begrip tegen het communisme. Er staan er dan ook honderden in de stad en ze zijn allemaal anders. Behalve de broer van Zyczliwek wat de Vriendelijke betekent die is precies hetzelfde en houdt ook al van fonteinen en zonnebloemen en dus is deze kleine knapperd naar Breda gekomen ter ere van 75 jaar bevrijding en nu 5 jaar later heeft hij het nog steeds naar zijn zin.
Nicky says
Het verhaal van de Polen die Breda bevrijd hebben, ken ik natuurlijk. Maar die kabouter heb ik nog nooit gezien.
Rianne says
Mooi beeld (versterkt door het verhaal); Wederom dank.
Hans Titulaer says
Jawel Liesbeth,
Mijn boodschap is reeds opgepakt. Op eenzelfde voet voortgaan is in herhaling vallen.
Ik zal het ooit weer eens vrijgeven, maar niet nu. En een handige weet het te kraken, vast en zeker, maar toch niet zo de moeite waard.
Welterusten voor straks,
Hans. 🙄
Liesbethblogt says
Met dit niveau qua reactie begrijp ik waarom je website op privé staat.
Hans Titulaer says
Ik zeg maar zo:
…..bla-bla-bla = blamage…..
Liesbethblogt says
Ik was in Breda en heb de droefenis op het station gezien en de resten in het park. Laat je in je reactie vooral niet beïnvloeden door die schattige stippen.
Hans Titulaer says
Deze kleine dreumes is vast niet van koper of brons? Dan was tie al gejat en omgesmolten! Het overdag zo mooie park heeft namelijk zijn duistere kanten wanneer ja, de duisternis is ingetreden. Kan ik je dus afraden, want het zal je maar gebeuren dat je als gillende keukenmeid op de vlucht moet!
Ik geloof niet zozeer in sprookjes, alswel legendes. Ach ja, overal zit wel een waarheid in verborgen…….voor diegenen die daarnaar door een passende bril wensen te kijken.
Joke says
Een mooi beeldje met een pracht van een verhaal.
rietepietz says
Het beeldje is inderdaad maar klein maar jij wees me erop op onze strooptocht door Breda.Het is práchtig maar met verhaal nog mooier.
Aukje says
Vrolijke knapperd is het!!
John says
De annexatie van Polen door Rusland was nodig om de Duitsers er te verdrijven. Ik kende deze kabouter overigens ook al.
peter grey says
Weer wat geleerd. Interessant. In het zuiden hebben ze toch weer heel andere oorlogsverhalen dan hier in het noorden.
Matroos Beek says
Wat een mooi verhaal. Twee jaar geleden is een beeld geplaatst van deze Poolse man op ongeveer 3 km van mijn deur, aan de Westerschelde. Omdat hij daar, op die plek is aangekomen om het gebied te bevrijden.
Jan K. alias Afanja says
Mooie foto met een niet minder mooi verhaal erachter.
Ik ken hier ook nog nazaten van achtergebleven Poolse militairen. Goed volk!
Sjoerd says
Een mooi verhaal Liesbeth, hier in Limburg zijn ook veel Polen terecht gekomen die door de Duitsers te werk gesteld waren in de mijnen. Daarvan zijn er ook heel veel hier gebleven.
Judy says
Mooi verhaal van de kabouter!
Dimario says
Interessant verhaal. Ik wist dat niet van die kabouters. Je kijkt toch ineens anders tegen ze aan.
Love As Always
Dimario
Naomi says
Wat een mooi verhaal achter deze kabouter. Ik vind het trouwens ook een mooi beeldje.