Aankondiging over ruim een maand begint 80 jaar bevrijding in Brabant, ik kijk daar uiteraard naar uit maar realiseer me ook dat onze vrijheid precairder is dan ooit tevoren. Ik vier mijn vrijheid al een aantal jaar op mijn eigen eigenwijze wijze, vijf jaar geleden trapte ik dat af met een serie over Operatie Market Garden. Hoewel Zuid-Limburg eerder bevrijd werd, is OMG verreweg de bekendste operatie die voor een deel van de Nederlanders het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende. Vijf jaar later is mijn interesse meer en meer verdiept met de adoptie van oorlogsgraven. Over de komende weken vertel ik jullie over de mannen achter de oorlogsgraven maar begin met een beeld terug in de tijd.
Operatie Market Garden kortweg OMG was de grootste luchtlandingsoperatie ooit. Beginnend met een statement is het ook de grootste mislukking wel zo’n beetje. De operatie bestond uit twee delen de luchtlandingen in Son bij Eindhoven, bij Veghel, in Groesbeek bij Nijmegen, bij Grave en in Wolfheze bij Arnhem. Ook meteen de plaatsen waar die manschappen naartoe moesten lopen en wat bruggen moesten veilig stellen voor het tweede deel van OMG, het grondoffensief. Zo’n 30.000 voertuigen over hele smalle (dijk)weggetjes van Leopoldsburg naar Arnhem, die elkaar niet in kunnen halen en ondertussen in de pan worden gehakt bij Valkenswaard en Schijndel (Hell’s Highway).
Het idee was binnen een paar dagen die wat is het 160 km afleggen en dan vanaf Arnhem doorstoten om de Siegfriedlinie het Roergebied in en dan meteen door naar Berlijn. Thuis met kerst 1944 liep even anders. De Britse opmars liep vertraging op door onder andere al dat in de pan hakken, die Moffen waren iets sterker dan voorspeld was. Uiteindelijk kwamen ze niet op tijd in Arnhem en de oorlog duurde nog lang en ongelukkig.
De volgende keer: Wat deden die Dakota’s tijdens Operatie Market Garden?
Liesbethblogt says
Ben je vergeten dat de helft van de Vlagheide in Schijndel ligt? Daar loopt Hell’s Highway dus ook. Geallieerden noemden alles tot Grave de hel.
triltaal says
Hell’s Highway ligt voornamelijk rond Sint-Oedenrode, Eerde en Veghel. Daar is gedurende OMG op verschillende plaatsen keihard gevochten. Schijndel is toch weer een heel ander verhaal?
Ik ben benieuwd of je er op de 17de bij bent op de vlagheide?
Joke says
Was in juli op de militaire begraafplaats: Normandy American Cementery and Memorial in Normandië. 9.000 doden liggen er begraven. Ze vierden in juni daar de 80 ste verjaardag. Het slagveld. Volg je met interesse.
rietepietz says
En wat zou het fijn zijn wanneer het werkt als “een voorbehoedsmiddel” en oorlogszuchtige idioten op andere gedachten zou brengen. Ik ben alleen bang dat het niet zo werkt, zucht!1
Liesbethblogt says
Het moet zeker verteld blijven worden en er moet ook gewezen worden naar het nu en ook naar pesten. Schrijf het verhaal van je ouders op, mijn opa en oma weigerde om wat te vertellen, helaas weet ik weinig.
Matroos Beek says
Goed dat je je zo interesseert en erover schrijft. Er kan niet genoeg over geschreven worden. Deze week bezocht ik nog maar eens een kerkhof met meer dan drieduizend slachtoffers van WO1 – in de Westhoek van België. Velden vol dode, vaak jonge mannen. Het is vreselijk. Ik hoop dat dit niet meer gebeurt, maar wat voelen de tijden raar. Mijn moeder heeft het jaar voor haar sterven (2023) vaak gezegd dat ze een voorgevoel had van oorlog, dat het net zo voelde als de jaren voor WO2 uitbrak. Zij was toen 18. De gruwel van WO2 werd aan ons doorgegeven door mijn ouders. Zij waren 18-22 jaar jong en vooral mijn vader heeft gruwelijk dingen meegemaakt. Hij zat in het verzet. Mijn broers, zussen en ik zijn nog steeds onder de indruk daarvan, maar wie zal het na ons nog doorgeven? Daarom is het zo goed wat jij doet. Het verhaal moet blijven verteld worden. En jij bent er nog eens goed in ook.
Jan K. alias Afanja says
Voor het noorden had OMG helaas geen directe positieve gevolgen. Maar ik ben benieuwd wat je erover gaat vertellen.
Lot says
Ga ik zeker volgen. Weet van heel veel gebeurtenissen wel wat maar zo alles in een serie is nog fijner.
peter grey says
Ik kijk uit naar je serie Liesbeth.
Sjoerd says
Hier was iedereen toen al bevrijd. Alhoewel de Duitsers nog steeds dichtbij waren en er ook na de bevrijding nog een verdwaalde bom op Hoensbroek viel.
Naomi says
Ik kijk met veel belangstelling uit naar deze serie.
די מריו says
Gelukkig heb ik dat niet meegemaakt. Ik ben wel benieuwd naar je vervolg. 80 jaar alweer, maar eigenlijk zo kort.
Love As always
Dimario