Ooit dacht men dat mensen dom waren omdat ze geen toegang hadden tot kennis. Maar iedereen kan naar school in dit land en zo goed als elke puber heeft een smartphone die zo smart niet is want ze gebruiken die telefoon zelden om slimmer te worden. De hele wereld zit in hun broekzak maar ze blijven liever in de steeg waar ze vandaan komen terwijl ze dommigheid kijken op om het even welk app. Dus natuurlijk ben ik niet blij met dit nieuwe kabinet die (oa!) boeken duurder maken, maar ik geloof niet dat het de leesvaardigheid gaat beïnvloeden.
Als kennis macht zou zijn dan hadden jonge mensen allang de bibliotheek onveilig gemaakt, ongeveer de enige plaats in dit land waar je heen kan en er niet verwacht wordt dat je geld uitgeeft. Zelfs niet voor een abonnement want tot 18 is de bieb gratis. Die hogere boekenprijzen gaan ze misschien merken aan de prijzen van schoolboeken, maar dat staat dan weer niet tegenover de elektrische fietsen, nieuwe telefoon of merkkleding waar ze in voorbij komen sjezen.
En natuurlijk wil ik niet dat dingen duurder worden maar boeken worden al jaren duurder ook tweedehands. Het enige wat in de laatste jaren is verandert is dat er bij tegenslag naar de regering wordt gekeken in plaats van de broekriem. Sterker nog 1 op de 5 Nederlanders hebben problematische schulden en 15% van de huishoudens heeft geen spaargeld. Dat ligt niet aan een stapeltje (school)boeken maar aan de standaard die we hanteren. Een paar jaar niet op vakantie kunnen om te sparen voor iets of een spaarpotje voor later, het is totaal uit de mode. Omdat de mode is dat we het goed moeten hebben en dat vooral moeten kunnen laten zien. Maar ‘goed’ is, vind ik persoonlijk, een flinke spaarrekening niet twee vakanties per jaar en om het jaar een nieuwe telefoon of flat screen.
Daarbij als het alleen om die boeken gaat, die kids daar ben je zelf aan begonnen. Iedereen had op nibud.nl kunnen lezen dat het een dure hobby is. En terecht willen alle ouders het beste voor hun kind, maar is een kind schaamteloos verwennen en ook nog alle problemen oplossen wel het beste? Kinderen worden opgevoed met een standaard en als ze daar onder duiken, bijvoorbeeld als ze op kamers gaan, dan hebben studenten het opeens slecht. Maar naast stufie moet er gewoon gewerkt worden de belastingbetaler betaald je school niet je bier.
En natuurlijk zijn de kamerprijzen belachelijk, maar ik neem aan dat een student niet twee dagen voor zijn studie besluit op kamers te willen of überhaupt te gaan studeren. Hun ouders hadden al een potje moeten hebben voor de inrichting, voor de eerste boodschappen voor de eerste huur en de meeste ouders kunnen dat heus betalen. Al is het maar vanaf de eerste schooldag elke maand 50 euro op een aparte rekening. Als je dat niet kan missen heb je echt heel grote problemen en hoop ik van harte dat je geen kinderen (meer) krijgt.
En naar waarheid ik dacht dat ouders krom lagen voor schoolboeken maar ook de middelbare school is gratis, zelfs een laptop of tablet kan geleend worden. Simpelweg omdat kinderen niet meer buitengesloten mogen worden en scholen verplicht zijn te zorgen dat ze mee kunnen doen. Elk kind kan dus vanaf een jaar of 3/4 leren lezen, gratis boeken lenen uit de bibliotheek en alsnog wordt er bij het duurder maken van boeken meteen gewezen naar de slechte leesaardigheid alleen was die er 10 jaar geleden ook al toen de boeken (en andere dingen) nog goedkoper waren.
En natuurlijk klopt het niet dat boeken en cultuur duurder worden, maar het kan slechter wat als ons eten of de benzine of energie nog duurder wordt? Dat raakt iedereen want die dingen zijn echt nodig, terug naar de tijd van hongerende kinderen zonder goede kleding in een koud tochtig huis dàt is armoede. En die tijd bestaat niet meer want er zijn ontzettend veel toeslagen en gratis wifi om alles op- en uit te zoeken. Het zou al heel wat zijn als mensen dat eens deden in plaats van eindeloos scrollen op apps waar ze niks wijzer van worden. Het zou voor de verandering leuk zijn als mensen en ouders voorop een boek op zouden pakken en het zouden (voor)lezen want duurdere boeken zijn niet het probleem!
Nicky says
Zo helemaal mee eens…
Joke says
Mijn kleinzoons en kleindochter weten de weg naar de bib. Voorlezen, elke avond voor het slapen gaan… deed ik ook met mijn dochters, oa Jip en Janneke waren in toen
Liesbethblogt says
Niet alleen hoe goed ze het hebben, how gelukkig ze zijn en hoe leuk ze het hebben. Kijk ons eens een leuk leven hebben, zie het al jaren als ze zonder enige interesse over een wo2 evenement lopen maar wel in een Willys jeep op de foto moeten.
francky says
Sociale media spelen hier ook een vuile rol. Iedereen wil tonen hoe goed ze het hebben. Lezen is precies niet meer van deze tijd. Scrollen op FB dan weer wel.
Aukje says
Prioriteiten stellen en keuzes maken.
Soms verdomd lastig.
Liesbethblogt says
Ik snap heus dat ze op vakantie willen, even wat anders zien en ontspannen. Maar een hotel kost 100 euro per nacht en dan komt de rest er nog bij, dure hobby.
Naomi says
Amen! Ik ben het hier zó mee eens. Ik snap werkelijk niet dat mensen een vakantie boven een spaarpotje kunnen stellen (oké, ik heb niks met vakantie, maar dan nog) en wat betreft die bieb: hop, allemaal naar de bieb!
rietepietz says
Hear hear…. Natuurlijk kán het allemaal best wat minder. In mijn jeugd hádden we ook veel minder, zelfs mijn kinderen kregen niet zomaar alles dat hun hartje begeerde. Prijsverhogingen zijn best vervelend maar iedereen wil óók meer verdienen met minder werken, dat moet toch ergens vandaan komen. En lang niet álle studenten hoeven op zo’n dure kamer te wonen, mijn zoon reisde destijds ook gewoon op en neer naar Leiden en werkte voor zijn zakgeld.
Nu vragen ze sowieso de hoogst mogelijke bijdrage aan, ongeacht of ze wel écht nodig hebben en zeuren dan later over studieschuld ( de goede hierbij niet te na gesproken) . ik snap best dat áls er gekozen moet worden tussen de minder geld naar cultuur óf minder geld naar de zorg de zorg gespaard wordt.En vreemd genoeg betalen mensen kapitalen voor kaartjes voor een popconcert. Tientallen jaren experimenteel toneel ondersteunen waar niemand belangstelling voor heeft is betuttelend. Wanneer men zich niet binnen 5 jaar kan bedruipen is er geen behoefte aan, duidelijk!
Sjoerd says
Ik kan me wel in deze redenering vinden, maar ik ben bang dat dat toch achterhaald is. Opa en Oma geven tegenwoordig al het goede voorbeeld. Hier beiden achter de PC… Mijn opa en oma hebben de PC en smartphones helemaal niet meegemaakt
Matroos Beek says
Laat ik dat nou net vandaag gedaan hebben: mijn kleinzoon voorlezen. Hij geniet daar echt van en hij is nog maar anderhalf. Mijn dochter leest hem al voor van toen hij een maandje oud was. Hopelijk blijft het zo.
די מריו says
Amen, zo is het ook nog wel. Ik ben nog van de generatie, eerst sparen, dan pas kopen. Maar dat schijnt voor heel veel mensen vergeten te worden.
Love As Always
Dimario
Peter Grey says
Ik ben het met je eens. De leesvaardigheid schijnt nog steeds af te nemen en ik geloof ook niet dat wat duurdere boeken daar de oorzaak van zijn. Met gratis bibliotheken tot 18 jaar zijn boeken voor iedere jongere beschikbaar. (En met betrekkelijk lage contributies voor niet-jongeren, voor de overige Nederlanders ook.) Leeslust is een andere kwestie, maar dat is niet van financiële aard.
rob alberts says
Mooi beschreven!
Keuzes maken blijft voor sommigen lastig….
Vriendelijke groet,