Deprecated: Functie jetpack_form_register_pattern is sinds versie jetpack-13.4 verouderd! Gebruik in plaats daarvan Automattic\Jetpack\Forms\ContactForm\Util::register_pattern. in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/7/0/1/liesbethblogt.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1831 {"id":55526,"date":"2024-03-17T12:27:29","date_gmt":"2024-03-17T11:27:29","guid":{"rendered":"https:\/\/liesbethblogt.nl\/?p=55526"},"modified":"2024-03-17T12:30:27","modified_gmt":"2024-03-17T11:30:27","slug":"de-laatste-passen-van-de-geuzen","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/liesbethblogt.nl\/de-laatste-passen-van-de-geuzen\/","title":{"rendered":"De laatste passen van de Geuzen"},"content":{"rendered":"

Met tot vuisten gebalde handen keek hij over het water naar Rotterdam. Wat er nog van Rotterdam over was, wat er nog van te zien was met die rookwolken, het brandde nu al dagen. Even verplaatste hij zijn blik en volgde een zwartgeblakerde papiersnipper, hij strekte zijn hand uit maar het waaide het water in en weer gleed zijn blik naar de stad waar hij geboren was.
\nIn de verte ontwaarde hij zijn naam, hij moest weer aan het werk. De rottigste klusjes kreeg hij als jonge knul maar ze behandelde hem als gelijke en waren allemaal eensgezind. De schepen moesten leeg en die rotmoffen het land uit. Hij kon thuis komen met zijn salaris maar zijn moeder had hem die morgen laten beloven geen domme dingen te doen. ‘Tegen een wapen kan je niet op’, had ze hem gezegd, hij had gedwee geknikt was braaf naar school gegaan en daarna gaan helpen hier in de haven, maar diep in hem borrelde de haat de dwang iets te doen.
\nNet als een aantal van zijn vrienden wandelt hij hij bij Flardinga, hij wil wel een leuk meisje ontmoeten maar met die grote voeten van hem is dansen niets voor hem gebleken. Wandelen kan hij gelukkig wel en ondanks zijn jeugdige leeftijd werd hij ook bij de wandelvereniging als gelijke opgenomen. Vanavond zou hij zich eens vervoegen bij Ary Kop, dat was niet ver van zijn huis dat zouden zijn ouders wel goedkeuren.
\nAlsof Ary geweten had dat hij visite kreeg stond de voordeur op een kier, met zijn hoofd om de hoek hoorde hij geroezemoes en hier en daar een opgewonden stem. Een glimlach gleed over zijn gezicht, die stemmen kende hij. Hij werd kort maar opgewekt begroet en voor hij er erg in had, had hij een pamflet in handen Geuzenbericht stond erop. Zijn ogen gleden snel over de regels en met een tevreden glimlach keek hij op en ontmoette de blik van zijn vrienden.<\/p>\n

De Geuzen waren een van oorsprong Vlaardingse verzetsgroep, de eerste verzetsgroep van Nederland. Bernhard IJzerdraat schrijft in zijn woede over het Duitse bombardement en de oorlog in het algemeen een Geuzenbericht, een kettingbrief die de lezer moet waarschuwen voor de bezetting en de Duitsers, vele brieven volgen. Hij komt via via bij de wandelvereniging terecht, mensen van gelijke gezindte IJzerdraat richt samen met Ary Kop het Geuzenleger op. Hun eerste doel is informatie verzamelen voor als de Britten komen, ze kunnen als wandelaars zonder argwaan overal komen en snijden ook telefoonkabels door. Verzetsgroep de Geuzen wordt snel groter, de leden zijn over het land verdeeld tot Arnhem aan toe maar ze zijn ook onvoorzichtig en ergens in november 1940 komt een NSB’er iets te weten.<\/span><\/p>\n

<\/div>