Wij kunnen dit!

Wij kunnen dit!

Toet TOET grmll toet grml TOET toet. Mijn god moet ze nou weer. Met een slaaphoofd loop ik naar de garage. “Kan je niet wat minder vroeg mopperen?” ‘Oude mensen hebben minder slaap nodig’, bromde Jeep. “Je hebt de hele winter leggen pitten”, bromde ik terug. Ze kneep haar koplampen tot spleetjes en ik veranderde van toon, “waarmee kan ik u van dienst zijn?”
Een minzaam lachje verscheen op haar neus, ‘dat bevalt me wel dat meervoud’. Ik rolde met mijn ogen en ga maar op mijn plek zitten.

“Waar is Frans en waarom ben je zo koud gekleed?” vroeg ze. ‘In dromenland en dit is mijn pyjama’. “Maar het is mooi weer normaal zeur je al weken dat je een trippie wil”. “Is dat gebeuren bij dat krimpende museum afgelast?” ‘Ja Jeep, dat is het’. ‘Dat en er heerst een smerig Chinees virus, het heet Corona en officieel Covid-19 en is erger, veel erger, dan griep’. ‘De verspreiding gaat erg snel, gaan mensen dood aan’.

De Jeep was lang stil, ik hoorde wat gespetter en schoof subtiel met mijn voet een lekbak op de goede plaats. Heel stil zat ik daar, realiseerde me dat ze aan lang geleden dacht en begon haar een beetje te poetsen.

Na wat wel een uur leek te duren schraapte ze haar uitlaatpijp en zei; ‘voorzichtig zijn, wil jullie niet missen’. “Ja, ja we zijn al weken voorzichtig, de uitbraak is hier in Brabant begonnen”. “Kroegen en restaurants zijn dicht, scholen gesloten, de files opgelost maar er zijn nog steeds mensen die dicht bij elkaar lopen, mensen uitnodigen en lak aan deze tijdelijke regels hebben. Ze houden geen afstand en gaan teveel van huis”. “Gisteravond zijn de regels aangescherpt, we mogen niet meer van huis voor zomaar een ritje, zelfs niet voor bloesem, lammetjes en roadtrippies”. “Hooguit voor boodschappen maar we hebben voorlopig genoeg in huis.”

“Helaas hebben we in jou weinig bescherming dus daarom was een voorjaarsritje ook nog niet mogelijk”. En hoewel ik nog goede hoop had, heb ik gisteravond gehoord dat dit nog tot 1 juni gaat duren. ‘Dit is niet hoe ik me 75 jaar bevrijding van Nederland had voorgesteld’, zei Jeep. “De veteranen komen niet Willys, de ouderen zijn erg vatbaar”. Haar verdriet was voelbaar maar veranderde subtiel een donkere brom kwam onder haar motorkap vandaan.

Wij kunnen dit, bromde ze zacht. WIJ KUNNEN DIT en er komen BETERE TIJDEN, zei ze harder, WE VECHTEN, ZIJN STRIJDBAAR en jij, jij gaat als de sodemieter weer naar binnen. Dat zou iedereen moeten doen!!

Met een glimlach stap ik uit de wagen, aai Mora die achterin slaapt en veeg snel met een oude onderbroek de motorkap schoon.

Ja Jeep, wij kunnen dit!

Op naar 75 jaar bevrijding: Zeeland, Reek en een vergeten vliegveld

37 reacties

 1. We hebben nog maar nauwelijks door wat de gevolgen zijn van al dat afgelasten. En ook de sluitingen van musea bijvoorbeeld. Voor particuliere musea zonder subsidie wordt het best een dingetje om deze ellende te overleven. Wordt nog iets..En ook 4-5 mei herdenkingen. Zo wrang na precies 75 jaar!

 2. Wat een ellende, nieuwe kaarten, voorschot van de fotograaf kwijt. Locaties afbellen, je borg kwijt. Ik snap je.

 3. Je kan heus naar die vogels lopen alleen niet in een groep. Afstand houden is gezegd en je mag nog een frisse neus halen. En zo niet dan komend ze volgend jaa weer. Het is klote maar er zijn ergere dingen.

 4. Zo balen van al die dingen die niet door gaan. Zeker 75 jaar bevrijding. Bij veel dingen denk ik ‘Nou ja, dat komt volgend jaar dan wel’. Maar veel van die veteranen zijn al zo oud dat er eigenlijk niks meer kan wachten tot volgend jaar. Treurig.

 5. Er komen zeker betere tijden. Collectief kunnen we dat aan al zullen we het met afstand tot elkaar moeten doen.

 6. Ja ik heb daar al aan gedacht, ben reeds berustend. En dankbaar dat ik vorig jaar een mooie tijd heb gekregen.

 7. Denk dat jeep Willy een rustige periode te gemoed gaat.
  Er zal nog wel meer worden afgelast. Hans

 8. Ach, die arme Willys, lief dat je je even over hem/haar wilde ontfermen. Ja de teleurstelling begrijp ik wel, je hebt er zó naar toe geleefd. Maar natuurlijk kunnen jullie dat.

 9. Maar we kunnen wél voelen hoe “niet volledig vrij zijn”aanvoelt, waarschijnlijk maakt dat bij veel mensen veel meer indruk dan de herdenking, Zie het zo maar.

 10. Wat dit jaar betreft zullen we veel mogen afschaffen of heel lang moeten uitstellen…
  vakantie en of uitstapjes zullen voor volgend jaar zijn.
  Mijn dochter zou weldra trouwen… ook dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Niet zo simpel hoor !
  Maar als iedereen zich strikt aan de regels houd die de virologen en wetenschap ons opleggen, dan komen we er samen wel uit !
  Positief denken kan ook al veel doen :-)

 11. Arme Jeep. En jij had jezelf wel een koutje op de hals kunnen halen. Pas je een beetje op. In je pyjama rond gaan wandelen.

 12. Tis diep treurig allemaal,verpest door hersenloze onnadenkende lui.Maar nu denk ik zelf dat het voor degene die toch al geen kant uit konden weinig verschil maakt,maar wel de tijd die het nu nog duurt.
  Ik ben eigenlijk nog steeds best boos,maar dat is eigenlijk ook verspilde energie.Het wordt nooit meer zo als het was en wie weet komt er ook nog wat goeds uit voort.

 13. Uiteraard kunnen we dit al gaat het soms moeizaam.
  In chagrijnige buien denk ik aan de zomer, de tuin, de buurkat. Je moet toch wàt.
  Leuk idee om Jeep op te laten treden.

 14. We zouden vandaag een stukje gaan wandelen met onze camera’s, want onze groep witte lepelaars zijn hier weer aangekomen vanuit Afrika. Ze komen ieder jaar hier broeden namelijk. Maar dit feest gaat helaas dus niet door, i.v.m. aanscherping van de regels/overheid. En zo gaat bijna alles niet meer door en ook die 75 jaar Bevrijdingsdag. Spijtig genoeg hebben we dit jaar 2020 ook iedereen vrije dag hiervoor en dit lopen we nu ook helaas mis. We gaan ook bijna niet maar van huis. Alleen als het moet, dan gaan we dit wel doen/regelen. Je vertelde dit allemaal mooie in wijze woorden Liesbeth. Maar we gaan met z’n allen zeker redden! Dit MOET gewoon gebeuren. We branden ieder avond kaarsjes voor alle mensen die het helaas niet gehaald hebben… en aan alle dierbaren/families.

 15. niet janken hoor Liesbeth
  al kan ik je heel goed begrijpen :(

  ja dat album kwam mooi van pas bij de pps van Ootmarsum
  ik heb daar zo je wel zag in verschillende jaar getijden gewandeld
  een prachtig gebied dat Twente

 16. ’t Is wel eventjes slikken, zóveel dingen die niet door kunnen gaan of uitgesteld moeten worden.. maar we moeten doorgaan en inderdaad: we kúnnen het.. als iedereen zich nu maar aan de maatregelen houdt.. en dat dat ook gaat wérken hè! En dat mensen niet bij de eerste lichte verbetering alweer gaan denken dat ze wel weer een stukje kunnen gaan wandelen met z’n tienen..! :-/

 17. Leuk geschreven! Ja, we moeten het kunnen.
  75 jaar viering gaat het niet worden, hoorde ik op de radio.

 18. Willie’s jeep moest dit ook even verwerken.
  Ze vatte het sportief op en was ineens zuinig oo jullie.
  Een echte vriendin.
  Zorg voor elkaar en blijf gezond.

 19. Ik zag het ook, een pad waar we hooguit 3 mensen tegenkwamen. Het was er vol, mensen negeerde afstand raakten elkaar aan. Ik was er ziek van.

 20. Tja alles ligt plaat tot 1 juni, ik ben echt benieuwd of mensen zich gaan houden aan de maategelen, ik vrees het ergste, wat ik hier afgelopen zondag heb gezien is echt niet normaal meer.
  Wij proberen iedere dag wel even te wandelen zolang het kan, we zoeken dat de minder drukke plekken op en houden genoeg afstand van andere mensen.
  Je hebt dit echt heel leuk geschreven.
  Groetjes Irma

 21. Mooi verhaal en we hebben inderdaad geen keuze..we moeten wachten en ons houden aan regels en beperkingen ,dan alleen zullen we het redden.

 22. Hoop doet leven. Dat was 75 jaar geleden, dat zal ook nu zo zijn. Er komen betere tijden. Blijf gezond en monter ???

 23. 2020 is het jaar waarin we 75 jaar bevrijding horen te vieren maar er niks te vieren is. Ik kan wel janken.

 24. Ja, wij kunnen dit! Maar ik moet er wel veel aan denken hoe raar het is dat we de bevrijding niet groots kunnen vieren. Lijkt me voor de overlevenden ook heel raar. (Ik vind het overigens een heel wijs besluit, maar het voelt gewoon raar.)

 25. Ook dat moet even wachten. helaas, want met z’n jeep is het wel heerlijk rijden. We moeten toch maar even wachten.

  Love as Always
  Di mario

 26. mogge Liesbeth
  een pracht droom in woorden omgezet
  nee de bevrijding van ons land 75 jaar geleden zal heel sobertjes verlopen
  dat hadden al die oudjes wel beter verdient
  zo Willy al zegt, we redden het :)

Reacties zijn gesloten.