Wat kijk je dan wel?

Wat kijk je dan wel?

Het was tijdens zo etentje waar je al totaal geen zin in hebt dat het aan over tv kijken ging. Het ene na het andere mij niet bekende programma kwam voorbij en het was dan ook één van de tafelgenoten die me vroeg; wat kijk je dan wel?

Relnicht met Franse villa
Nou in ieder geval niet die schreeuwende relnicht met Franse villa. Ik kijk heus hersenloze tv hoor ook ik zet mijn hoofd graag even uit maar die drukke nicht kan ik niet aan zien. De halve tafel keek me met open mond aan, altijd leuk als er precies dan een stilte valt. Niet mijn publiek, maar gelukkig ben ik met het slimste, lekkerste en liefste buitenbeentje van de familie en die is het met me eens.

Hersenloze tv
Ouderwets tv kijkenMaar hersenloze tv, dat vind ik dus ook wel eens lekker. Help mijn man is klusser bijvoorbeeld. Die John wel eens gehoord? Die zet zo’n vent of vrouw gewoon even op de plaats. Ook de figuurlijke schop onder de kont doet ‘ie moeiteloos. Ook de slechtste chauffeur vind ik wel aardig, alleen het laatste seizoen heb ik niet gekeken omdat het meer over de wel heel erg aandachtszieke mensen in de serie ging in plaats van slecht autorijden. Daar kon die leuke helemaal niet vervelende uitziende John Williams zelfs niet tegenop. Overigens kijk ik ook naar de Rijdende Rechter tot het me niet meer aanstaat trouwens echt serieuze zaken komen er niet meer in voor. Hoewel in Maestro niet hersenloos vind, kijk ik het graag omdat ik wel van een stevig stukje muziek hou. Het is het enige muziekprogramma wat ik kijk, talentenshows kan ik na het eerste seizoen van Idols niet meer aanzien.

Geschiedenis
Dat ik graag meer te weten kom over de geschiedenis van dit land, dat is wel duidelijk. Andere Tijden is dan ook helemaal mijn programma. Het programma heeft dan wel steeds een ander onderwerp, ze belichten het zo dat het actueel is en dat zelfs onderwerp die ver van mijn interesse vandaan liggen nog interessant zijn. Hans Goedkoop is dan ook een geweldige presentator en nog betere historicus.
Kijk ook zijn nieuwe programma (terug) Een Bezeten Wereld. Nederland tussen de oorlogen. Over het interbellum een bijzondere periode. Verborgen verleden van Nederland is redelijk nieuw en ook een tip, gaat over steden in Nederland en is een geschiedenisprogramma mooier kan niet. O Waldemar Torrenstra presenteert het, ook niet vervelend om naar te kijken. Ook Broeders in Berlijn en de voorganger ervan vind ik interessant. De van Rossums weten veel en dat zie je terug in hun programma’s.

Britse humor
Ik ben er mee opgegroeid, de afleveringen van You Rang me Lord, Allo Allo en Are you being served heb ik vaak gezien. Ook Mister Bean is favoriet evenals Dad’s Army. Die heerlijke Britse humor blijft goed. Overigens ben ik ook dol op de nieuwere Britse series zoals Call the Midwife en Sherlock Holmes. Ik kijk geen crimi’s en ook die gespeelde moordellende mag achterwege blijven. Maar veel docu’s die ik gezien heb zijn van de BBC en altijd goed. De echte Top Gear mis ik nog steeds.

Een gele tv in de Seventees tentoonstelling in het Gorcums MuseumNederlandse series
De Belgische Flikken heb ik nooit echt gevolgd maar Flikken Maastricht en Rotterdam wel. Van de Nederlandse versies vind ik vooral leuk dat ik de steden waar het afspeelt, ken. Niet alles natuurlijk, maar toch wel veel. Andere Nederlandse series zoals Oppassen, Toen was Geluk heel gewoon, het Schaep en het Geheime Dagboek van Hendrik Groen kijk ik ook graag.

Wijzer worden
Opgelicht, Kassa, Radar en meer van dat soort programma’s kijk ik om wijzer te worden. De Monitor heeft niet altijd een onderwerp wat me interesseert maar het zijn allemaal programma’s die belangrijke zaken belichten. Als ik soms zie waar mensen ingetrapt zijn dan kan ik mensen alleen maar aanraden die hersenloze programma’s eens af te zetten en de bovengenoemde eens een poosje te kijken. Al is het maar om te voorkomen dat mensen een kopie van hun ID of geld geven aan mensen die ze nooit gezien hebben.

Kpn en Youtube
Het is sinds we overgestapt zijn van Ziggo naar KPN één van de meestgebruikte dingen in huis. Het kastje waardoor we op onze loeizware dikke TV Youtube kunnen kijken. Geweldig vind ik dat. Zo enorm veel docu’s, hele films die ik nooit gezien heb en zoveel beeldmateriaal die ooit op TV was maar nu allang niet meer. On Demand is geweldig en ik raad het iedereen aan al is het maar om al die kudreclame te ontwijken. Overigens kijk ik alleen Maestro, Flikken en Andere Tijden meteen als het ‘op’ is. De rest zie ik niet elke week en dat is prima.

Welke programma’s wil jij echt niet missen? Wat kan je niet aanzien?

24 reacties op “Wat kijk je dan wel?

  1. Ik hou überhaupt niet van spelletjes dus nee ik kijk ze nooit. Hooguit die met van Rossum omdat hij zo enorm veel weet.

 1. Uiteraard kijk ook ik wat kritisch naar wat er zoal wordt aangeboden. Brits is meestal goed, humor en detectives, Netflix is heerlijk als je van soms keiharde series houdt, The Peaky Blinders, The Crown (over geschiedschrijving gesproken..). YouTube voor de auto/vliegtuig/speedway/rallysport-gerelateerde zaken. Flikken Rotterdam uiteraard, Maastricht en soms een andere reeks die opvalt door een goed script. Andere tijden als het onderwerp me bevalt. Verborgen verleden omdat het zo leuk is om te zien hoe die zoektochten verlopen. Ik heb niks met reality-TV, veel te plat vaak en ordinair soms. Het nieuws volg ik niet via de NPO, liever via internet waar ik sneller en beter wordt geinformeerd. Soms komt er wel eens iets voorbij wat me verbaast. Meyland was er zo een. Lachen, maar ik zag dat de man bij SBS ook een soort veilingprogramma presenteert en daar is het echt vreselijk. Kortom….ieder zijn smaak….

 2. Mijn ouders zijn sinds hun huwelijk geabonneerd op de Vara-gids en mijn vader bewaart voor mij de oude gidsen omdat er altijd leuke interviews in staan (en – nog steeds- artikelen over Bowie.)
  Een vaste rubriek daarin is “Huis en Haard” waarin BN’ers (schijnt; de meeste ken ik niet…) allemaal zeggen dat ze weinig kijken maar wel naar…en dan kómt me daar een lijst. Wat zij in één week kijken, zie ik niet in een heel jaar.
  Ik heb werkelijk geen idee wie die relnicht is. Gordon?

 3. Ik kijk als het op tv is de slimste mens.
  Verder kijk ik nu naar het Sinterklaasjournaal :)
  Netflix, thrillers.
  Tegen kersttijd kerstfilms.

 4. Jouw rijtje komt behoorlijk overeen met de mijne. Die relnicht kan ik ook niet aanzien. Net als Mathijs van Nieuwkerk met zijn slechte bandjes. Ik heb altijd gezegd dat dochterlief de tv mee mocht nemen als ze op zich zelf ging wonen. Ik zou ‘m echt niet missen. Sterker nog; het leek me heerlijk. Maar ja, toen kind vertrok ging ik samenwonen met Vriendjelief en al zijn tv’s. Hij staat vaak aan en dan kijk ik half terwijl ik lees.. Favoriet is The big bang. En ik kijk graag voetbal maar dan alleen belangrijke wedstrijden.

 5. Ik kan alles missen. Heb wel een TV maar als deze ontploft weet ik niet of er een nieuw exemplaar komt.
  Ik kijk trouwens wel TV. Meestal BBC first. De zoveelste herhaling van Midsummer Murders of The Durrels. Hoef ik niet bij op te letten.
  Terugkijken doe ik al helemaal niet. Gemist is gemist.

 6. één ding weet ik zeker

  waar ik vroeger een fervent TV kijker was , kijk ik nu heel wat minder….

  aan het zenderaanbod ( bij ons toch anders dan in Nederland) ligt het niet, maar door de dalende reclame inkomsten van de commerciële zenders is de kwaliteit van de programma’s wel erg verminderd…

  bij de klassieke zenders (VRT1, Canvas) beperkt men zich te vaak aan heruitzendingen van heruitzendingen..
  bijna niet te geloven

  het nieuws en de duidingsprogramma’s hebben mijn voorkeur, verder kijk ik naar opgenomen films e.d.

  groeten

 7. Zo grappig om te lezen. En die relnicht hoef ik ook niks van te hebben, haha. Kijk sowieso amper tv. Nu toevallig het perfecte plaatje, en daar houd het ook wel bij op. Voor de rechter kijk ik soms nog met mijn vader, maar verder eigenlijk vooral Netflix. Komt ook omdat ik me dood loop te ergeren aan die reclame bloggen van een kwartier, en dat elk half uur. Geef mij dan maar lekker een serietje op Netflix, kan ik in ieder geval gewoon aan een stuk door kijken.

 8. In 2005 heb ik de kabel de deur uitgeschopt. Voor die tijd bleef ik maar zappen om te zien dat nergens iets bezienswaardig was. De kabelmaatschappij gaf me het laatste zetje. Als iemand lanngs de kabelkast in de straat liep, dan had ik dikke zwarte balken op TV. En dat is vaak aangezien hier bij het ziekenhuis veel mensen door onze straat lopen. Na 3x ‘het is verholpen’ te hebben gehoord, bleef het nog steeds zo en was ik er klaar mee. Was dus helemaal geen optie voor (hun toen veel te dure) internet. Sinds die tijd heb ik ADSL/VDSL en rond die tijd kon je daar al de NPO op bekijken. Eerst nog in VHS ‘kwaliteit’, maar al snel een stuk beter. Kijk op m’n laptop en heb dus geen ADSL-TV-abonnement. Gewoon online gaat ook prima met de ZDF en de Amerikaanse publieke omroep. Beide hebben mooie documentaires, niet van die zooi die op discovery komt.

  Gisteravond heb ik weer teveel TV gekeken, WB Schaatsen (deels), 18uur Journaal, Kassa (deels), Mindfuck, Even tot Hier, Sterke Verhalen en een mooie docu over valken. Series, films of voetbal kijk ik vrijwel niet. Wel 2 voor 12, Het mes op tafel, Tegenlicht, Lubach, Keuringsdienst van Waarde, Hendrik Groen en Terra X. Heel veel uitgesteld, dus als het mij uitkomt. Zie ook nergens reclame. Teletekst lees ik ook regelmatig. Van Pauw, Nieuwsuur en DWDD kijk ik delen. Meuk die me niet aanstaat spoel ik door.

  1. Hier veel gezeik met ziggo dus vaarwel gezegd. Geniet nu van kpn en kijk veel youtube reclame zap je door en is veel minder. 1 2 en 3 hebben veel meer reclame dan een maand of wat geleden dus ja ik kijk ook graag terug.

 9. Boer zoekt vrouw, maestro, Pauw, DWDD, journaal. Toch meer dan ik dacht ? Meeste programma’s niet live maar via uitzending gemist ergens overdag als dat zo uitkomt

 10. Qua hersenloos en series kijken we hetzelfde. En verder kijk ik nu ‘dienders’, over agenten in opleiding. Vind ik heel interessant, net als ‘bureau Burgwallen’, over de politie in het centrum van Amsterdam. Verder kijk ik graag naar alles wat met huizen verbouwen te maken heeft. Gewoon zó leuk om te zien vind ik dat, hoe anderen hun huis inrichten enz.

 11. Je kijkt nog best veel.
  Er zijn avonden dat ik niet kijk maar meestal is er wel iets aardigs op.
  Hendrik Groen (pracht spel van Van Duin), Andere tijden, Maestro, Littje Brittain was schitterend, Rijdende rechter soms, 2 voor12, Pauw soms.
  En straks Boer Zoekt Vrouw, met Yvon Jaspers die de boeren komt opjutten.?

 12. Maestro sla ik ook niet over á voor de muziek en b. omdat de jury zo leuk is samengesteld met als toppertje krullenbol Dominic.Al die oude Engelse series die je noemt vond ik ook leuk, zó worden ze niet meer gemaakt. Je vergat “Oh moeder wat is het heet”!
  Ik houd wél van crimi’s maar dan weer geen Nederlandse, én natuurlijk van Hendrik Groen. Alleen de eerste twee afleveringen van “Holland has got talent” omdat dáár van alles in zit dat er nooit door gaat komen, rariteiten, de rest van de talentenjachten kijk ik niet. O ja, als er ballroom gedanst word wél maar dan weer niet naar het laatste stuk want wie eruit gaat interesseert me niet.

 13. Lol, ik moest even opzoek wie die relnicht is. Kan je nagaan hoe veel tv ik kijk. Netflix en Popcorn Time zijn hier favo als er wat gekeken moet worden. Al kijk ik wel graag naar Tegenlicht en zulk soort programma’s.

 14. Als echte man kijk ik naar voetbal, en ook alleen dat, en ook alleen Europa cup en wereldkampioenschappen enzo. (Owww wacht… ik kijk ook naar de Tour de France). Ik had in mijn hok nog een beeldbuis tv die zo verschrikkelijk sneeuwde dat ik tussen de vlokken door de bal moest zien te volgen, wat vrij regelmatig leidde tot een gejuich mijnerzijds omdat ik dacht dat er een doelpunt gevallen was terwijl het gewoon een onhandig gevallen vlok betrof. Ik heb serieus gedacht dat sommige wedstrijden in 45-87 eindigden. Toen hield Ziggo, wat we hier hebben, onlangs op met het doorgeven van het analoge signaal en moest ik een digitale tv. Wat een teleurstelling! Nu blijkt dat in de meeste wedstrijden niet meer dan drie, vier, laat het eens vijf zijn, doelpunten vallen. Ik kan nu alles goed zien maar er valt niets meer te zien. Ik wil mijn ouwe beeldbuisbak terug.

 15. Ik kijk vrijwel geen TV meer, voor de saai wat woonprogramma’s en oude meuk op discovery. Maar daar blijft het wel bij. Meestal val ik dab tijdens de pauzes in slaap…

 16. Ik kijk niet heel veel. Af en toe gericht documentaires. Heb nu de reeks ‘how to be a man’ opgenomen, moet ze nog kijken.
  En ik volg regelmatig een serie. Nu ‘dit zijn wij’ en ‘keizersvrouwen’. Die eerste vind ik top, de tweede weet ik nog niet. Maar het is ook heerlijk om met de oudste samen op de bank een serie te kijken, dus misschien doe ik het wel meer daarvoor.
  Soms een film.

 17. Ik bekijk enkel series, zoals nu ‘The Crown’ op Netflix en op NPO 3 Fearless – en dan nog enkel in de winter. In de zomer, of beter gezegd vanaf de lente t/m de herfst, kijk ik geen t.v. Ik heb sowieso een hekel aan reclame en andere onzin. Er is heel veel pulp op t.v. die ik verschrikkelijk ergerlijk vind, vooral op die commerciële zenders. Daar begin ik niet eens aan.

 18. Ik kijk meestal naar natuurprogramma’s zo blijf ik, goed bij als nieuwe dingen gevonden worden,verder het nieuws om bij te blijven en ook wem eens een kookprogramma

Reacties niet toegestaan.