Best fanatiek begon ik dit jaar aan een moestuin hoewel ik opgegroeid ben met een tuin en mijn oma groene vingers had, moet ik bekennen dat ik vrij weinig kennis heb. De halve tijd heb ik google nodig gehad voor de meest onzinnige vragen. Maar gelukkig leerde die onzinnige vragen me een hoop.
Dat je vooral niet moet googelen naar hoe andere mensen bezig zijn als beginnend moestuinier. Dat is echt heel slecht voor mijn moraal geweest.
Dat uitgeschoten sla niet te kanen is, niet teveel van inzaaien je kan er niet tegenop eten.
Dat worteltjes het heel makkelijk doen maar de onze zijn nog wat sneu en staan weer veilig in de grond.
Dat radijsjes door kunnen schieten, mooie bloemetjes maar komen rare groene puntige vruchten aan. Doorgeschoten radijs schijnt eetbaar te zijn, heb daar een mening over.
Dat aardappels vanzelf boven komen als ze klaar zijn, die krijgen volgend jaar meer ruimte keimakkelijk bewaar je aardappels te lang en stop de uitgeschoten niet schimmelende varianten in een stuk grond waar ze kunnen groeien en je hebt nieuwe aardappels. Heerlijk makkelijk.
Je gaat het niet redden met één regenton, plantjes hebben echt veel dorst.
Oude zaadjes werken niet
Onkruid wel, heel goed zelfs en in alle soorten en maten. En allemaal in mijn groentetuin, succes ermee ik blijf niet bezig.
Dat er zaadstrips zijn zodat je niet zo moeilijk in hoeft te zaaien. Dat irritante uitpluizen is dus nergens voor nodig als je gewoon iets meer geld uitgeeft.
Of maak voor het seizoen begint al potjes met zaden en zet ze op een warme zonnige plek in huis. De baby plantjes kunnen in de grond als het niet meer vriest. Staan ze meteen goed.
Dat ik volgend jaar bakken wil op poten zodat het mijn rug niet kost.
Dat ik stads ben want ik moest opzoeken hoe broccoli groeit, langzaam en er zijn voorlopig alleen nog bladen. Maar ik weet nu dat ik dus op de kleur moet letten mocht er daadwerkelijk een broccoli komen. Geloof ik helemaal niks van maar de slakken vinden de bladeren wel lekker en de egels vinden die slakken lekker en in vind egels leuk dus iedereen blij.
Dat slakken mijn sla niet eten, ik snap er geen jota van blijkbaar zijn primula’s lekkerder.
Dat ik volgend jaar geen courgette meer wil, zodra er maar iets aan lijkt te komen is ie toch weer aan het wegrotten. Buurman kwam er vorig jaar in om en heeft nu ook niks dus het ligt niet aan mijn gebrek aan moestuinierskills. Maar misschien doe ik nog een poging op een andere plek met betere grond die ik natuurlijk wel zelf om moet gaan spitten en bemesten…
Maar bovenal zijn moestuintjes zijn hard werken!
Nicky says
Precies! Daarom ben ik er nooit aan begonnen! Maar ik kan me heel voorzichtig ook wel voorstellen dat het leuk is.
Nicole Orriëns says
Ik vind het knap dat je zo bezig bent met je moestuin. Wij hebben er de plek voor, en mijn man houdt zich er mee bezig, maar zijn moestuin staat best vol onkruid….
fotoblog says
je moet er wat voor over hebben
en de voldoening krijg je er gratis bij
groeten
Willie says
Ik ben dit jaar ook een moestuin begonnen op een kilometer afstand van mijn huis, dat is goed te doen.Het is een volkstuincomplex dus meestal kan je wel om raad vragen. Maar iedereen doet het toch wel op zijn eigen manier natuurlijk. Mijn courgettes gingen als een speer, volgens jaar wat minder of ik ga gewoon weer uitdelen op de buurt. De sperciebonen doen het goed, wortels krijgen grillige modellen, komt door de zware klei. Sla is veel lekkerder dan uit de winkel, de boerenkool groeit als een gek en ik heb plukbloemen. Het was veel slepen met gieters water maar wat is het leuk!
petergreyphotography says
Die aardbei ziet er goed uit in elk geval. :-) Van tuinieren weet ik niks. Ooit heb ik peultjes geplant. Dat ging best goed, maar voor je een eetbaar maaltje hebt ben je wel even bezig. Als courgettes het doen, zo heb ik begrepen, kom je erin om. Er is een grens aan de liters courgettesoep die je wilt eten. En slakken – in Frankrijk zijn er er gék op. :-)
hemelsgroen says
Voor egels zou ik desnoods wormen kweken maar denk niet dat ze de weg naar mijn balkon weten :(
In die miniworteltjes zit ALLE smaak van een groter exemplaar gepropt. Zó lekker!
Sjoerd says
Als je dat maar weet, hard werken. Maar als je eenmaal kan oogsten is er de voldoening…
Ferrara says
Liesbeth je moestuin geeft in elk geval aanleiding tot een gezellig mopperblog.
Aukje says
Ik heb bakken op pootjes.
I D E A A L !!!!!
Koffie Digitalix says
Ik heb altijd begrepen dat courgette (en pompoen en komkommer) niet van goede grond houden. Beetje schrale aarde, eventueel wel in de buurt van de composthoop, doet wonderen.
Don’t ask. Het is ook mijn ervaring. De twee jaar dat ik op zwart zand tuinierde kwam ik om in de meuk, eenmaal in de echte tuinaarde was het een zielig zooitje.
Naomi says
Respect hoor. Ik durf er niet eens aan te beginnen. En bakken op pootjes lijkt me voor volgend jaar een héél goed idee. Scheelt je denk ik niet alleen een rug, maar ook nog een stel knieën.
Matroos Beek says
Je doet het toch maar. Ik heb het ooit geprobeerd maar het werd een ramp. Mijn pompoenen overgroeiden het gazon en ik vond mijn boontjes en sla niet meer terug tussen het onkruid. ‘Je bent een slechte boer’ zei mijn moeder. Ze had gelijk. Ik begin er niet meer aan. Mijn echtgenoot wil graag volgend jaar een en ander in potten proberen. We zien wel.
Mooie aardbeien en lieve worteltjes! Kortom, toch een goed begin.
Karel says
dit jaar een leer jaar
volgend jaar een oogst jaar
rietepietz says
Hoe kán dat nou, mijn kleindochter had courgettes die bijna een halve meter waren. ( oke, overdrijven is ook een vak) Tuinieren moet je voornamelijk doen omdat je het leuk vindt want het werkt ( op kleine schaal) meestal niet kostenbesparend. Maar je gemopper is dan wel leuk ;-)
dimario says
Daarom ga ik voor kruiden, die zijn toch vaak makkelijker.
Love As Always
Dimario