
Met een vriendelijke groet had ik Rietepietz uitgezwaaid op het station van Amersfoort, eigenlijk kon ik nog een stukje met haar trein mee maar ik had nog een plannetje. Vlak achter het station is de Wagenwerkplaats Amersfoort, dit is een voormalige onderhoudswerkplaats voor goederenwagons van de NS, als zodanig sloot dit in 2000 en sinds enkele jaren zijn ze bezig om het terrein een nieuwe bestemming te geven, ideaal moment dus om dit voormalige spoorgebied te ontdekken.
Vanaf 2000 werd deel voor deel gesloten, maar dit was ooit een zeer belangrijk terrein voor de spoorwegen. Hier werden alle goederenwagons gerepareerd. De verschillende gebouwen van Wagenloods tot verensmederij zijn grotendeels in oude staat gebleven en hebben allen de monumentale status. Maar daarmee heb je nog geen levendig gebied zoals het voor de sluiting was. Zeker voor de oorlog was ‘het spoor’ de grootste werkgever van Amersfoort en nu is het een gebied in herontwikkeling. Veel oude panden hebben al een nieuwe functie, zo is er een boulderhal en een verkeerstuin. Is er een diversiteit aan horeca en een theaterzaal. Met de komst van nieuwe ontwikkelingen is de kenmerkende stijl van D.A.N. Margadant niet verloren gegaan. De architect ontwierp ook Den Haag HS en station Haarlem, niet de minste van mooie stations as je het mij vraagt. En dat wetende herken je de typische ramen met rondboog, de bakstenen en hoewel de imposante bouw toch altijd doordachte inrichting.
Inmiddels ben ik het terrein al een eindje over, heb treinen gespot en de typische stijl van de Nederlandse Spoorwegen gezien. Voor me een geel gevaarte wat me doet denken aan een pont. Het lijkt er op maar is het niet, maar eigenlijk is stiekem toch een soort pont maar wel voor treinen. De rolbrug schuift zijdelinks over een aantal uit de werkplaats komende sporen en kan makkelijk een rijtuig, locomotief of wagen dragen. Uiteraard liepen hier verschillende sporen die aansloten op het achterliggende gebouw, een stel kwam voor onderhoud aan en de rolbrug schoof het van het rangeerspoor naar het spoor om op de goede plaats in de werkplaats terecht te komen. Het is qua werking vergelijkbaar als de bekendere draaischijf alleen kan een treinstel op de rolbrug niet gekeerd worden.
Ik loop tussen het hoofdgebouw en de centraal ketelhuis door, achter dit gebouw een treinstel (een Mat(erieel) ’24). Hij heeft bewogen leven gehad was onder andere motorpostwagen, werd eerst bromvlieg genoemd maar daarna het heel wat netter Jules, het treindeel is tegenwoordig te huur voor vergaderingen. Verderop kijk ik het hoofdgebouw in en zie nog net NS-geel doorschemeren. Na een pleintje de voormalige verensmederij herkenbaar aan de schoorstenen maar nu een theater. Achterop het terrein staan woningen er komen er nog meer. Ik maak mijn rondje af en dan is het ook voor mij tijd om te gaan, ik heb opeens zin om de trein te nemen.
Jan K. alias Afanja zegt
Goede keuze om daar nog even een kijkje te nemen. Voordat je het weet, zijn bepaalde kenmerkende zaken over enige tijd stilletjes verdwenen. Je hebt er een mooi serie van gemaakt met dat regelmatig terugkerende rood of geel.
Happy Hulk zegt
Heel interessant!
Oude gebouwen kunnen voor veel doeleinden gebruikt worden.
In Wormerveer langs de Zaan stonden veel oude gebouwen waarin vroegertijd rijstpellerijen gevestigd waren. Nu zijn het moderne appartementencomplexen waarbij de oude bouwstijl zichtbaar is gebleven.
Ik hou daar wel van.
Minoesjka zegt
Wat een gave foto’s. Roept als oud NSer allerlei herinneringen op.
Misschien na mijn verhuizing daar ook eens wat rond gaan struinen.
Naomi zegt
Wauw, wat een práchtige reportage. Een plek met karakter.
Matroos Beek zegt
Wat een fotogenieke omgeving! Echt mooi in beeld gebracht.
Dimario zegt
Dat is voor mij dan weer bekend terrein. Amersfoort kom ik nog weleens en zeker voorbij met de trein. Leuk om het eens vanuit een ander te zien.
Love As Always
Dimario
peter grey zegt
Heel mooi en heel interessant! Een verensmederij – voor het eerst dat ik dat woord tegenkom, maar ik kan me daar van alles bij voorstellen.
rietepietz zegt
Wat een leuke toegift van een dagje Amersfoort. Top dat het zo toch bewaard kan worden.
Sjoerd zegt
Een heel mooie blog, zeker voor de liefhebber van oud spoorweg materiaal en Urbex fotografie.