Waarom ik een blog niet meer lees + tips

Bloggen is voor veel mensen nog altijd een hobby en elke zomer merk je weer dat bloggers tijdelijk stoppen met bloggen en de boel de boel laten. Helaas verdwijnen er elk jaar weer bloggers van mijn radar die ik ergens in de winter weer oppik of niet. Toch zijn er meer redenen waarom ik een blog niet meer lees hieronder lees je ze en deel ik tips om dat tegen te gaan. 

Technisch probleem?
Zoals veel bloggers gebruik ik een reader om al jullie blogs bij te kunnen houden. Dat zou in principe goed moet werken maar toch merk ik dat er wel eens blog tussendoor schiet. Veelal bloggers die een aantal maanden niets nieuws posten, verhuizen of stoppen en later weer verder gaan. Ook na mijn verhuizing vorig jaar raakte ik flink wat bezoekers kwijt en inmiddels weet ik uit ervaring dat er altijd een verloop is en dat het dus vooral een kwestie van een lange adem is.

Slechte of te verkeerd formaat foto’s
Wanneer ik op een pagina langs enorme foto’s moet scrollen om bij de rest van de tekst te komen dan klik ik meestal weg. Zeker als de foto’s slecht zijn of teveel op elkaar lijken. Ik volg blogs (ook) op mijn telefoon en dat oneindige scrollen langs slecht uitgezochte en nog slechter geselecteerde foto’s gaat me snel de keel uithangen. Je kan je foto’s online verkleinen zonder programma of account. Hoewel ik liever een slechte foto dan een gejatte of gekochte foto zie is een beetje aandacht voor een goede fotoserie geen overbodige moeite. Ook die templates waarbij de laatste blogpost volledig op de eerste pagina staat en je die dus ook langs moet scrollen, vind ik erg vervelend. Een ‘lees verder’-knop zit er in veel templates gewoon in.

Fototips: Mooie blogfoto’s maken

Ander soort onderwerpen
Niets zo veranderlijk als de mens. Hoewel mijn interesses breed zijn, zijn er onderwerpen waar ik niets mee kan en wil. Een goed voorbeeld is de moederblog, heel begrijpelijk dat als je zwanger bent of wilt worden dat dit je onderwerp is, maar als dit je enige onderwerp is dan volg ik zo’n blog niet meer. Niet elke volger verandert mee.

Onhandige en onduidelijke layout
Als ik moet zoeken naar de laatste blogpost dan gaat er iets mis. Die hoort op de eerste pagina te staan, moet ik ernaar zoeken dan ben ik vrij vlot weg. Ik reageer tegenwoordig niet meer via readers zoals WordPress en heb dus wel degelijk met een website zelf te maken. Maak het je volger zo makkelijk mogelijk. Vind je andere dingen belangrijker dan je blogpost, verwacht dan ook geen aandacht ervoor. Overigens is steeds een nieuwe lay-out ook niet bevorderlijk. Hou het in dezelfde stijl en kleuren en hou dezelfde header. Het is hartstikke leuk dat geprutst aan templates, misschien moet je daar dan op gaan richten een eerlijke mening over de bekendste (gratis) WordPress templates zou een verademing zijn.

Prut reacties
‘O wat leuk’, ‘mooi hoor’ al dan niet met uitroepteken of reacties waarvan je na drie woorden weet dat ze alleen de titel hebben gelezen. Ik ben niet op reacties gericht en schrijf er niet specifiek voor, maar reacties maken het wel leuk. Ik maak daar tijd voor en lees een blogpost dan ook echt. Merk ik dat dat niet wederzijds is en vind ik de blog van de desbetreffende blogger niet interessant dan zakt deze vanzelf in mijn lijst. Overigens gaat hier echt wel enige tijd overheen, ik kan niet in iemands agenda kijken.

Trage website
Of het nu te grote foto’s of een slechte provider zijn, beide is op te lossen door het na te kijken. Als ik steeds foutmeldingen krijg of een website erg traag is, dan acht ik de kans groot dat ik je minder vaak bezoek. Overigens mail ik wel als ik een foutmelding krijg.

Blogtip: Hoe maak ik mijn website sneller?

Teveel reclame, pop ups en bewegende plaatjes
Een klein dingetje aan de zijkant zal je niet van me horen, maar zo’n beeldvullende pop up kost je mijn aandacht ik klik namelijk meteen weg. Bewegende plaatjes zijn ouderwets en als ik die teveel tegenkom, al is het in reacties, dan ben ik pleite. De jaren 90 zijn voorbij mensen.

Oneerlijkheid
Reviews gesponsorde shit en dat laatste er niet bijzetten. Blogs vol reclame of partnerlinks klik ik weg. Zeker als de reclame gericht is op websites die prijzen laten fluctueren.

Blogpauze of toch overleden?
Bloggen is voor veel mensen een hobby of toch maximaal een klein deel van het inkomen. Allerlei veranderingen kunnen maken dat bloggen op een laag pitje komt te staan. Kan ik me echt helemaal in vinden, maar daar niets over laten weten, dat komt er bij mij niet zo in. Uiteraard is in deze periode een zomerstop berucht maar ook als het misschien langer dan tijdelijk is, is het een blogpost waard dat even te melden.

Tips om weer te beginnen met bloggen na de vakantie

Teveel taalfouten
Ik heb veel respect voor mensen die foutloos kunnen schrijven. Ik hoor er niet bij en klik heus niet weg bij een spelfout. Maar kromme zinnen zijn irritant zeker als er fouten instaan die de spellingcontrole op zou vangen. Controleer je tekst voor je het online zet. Leuk schrijven is moeilijk, maak er tijd voor.

Waardoor lees jij een blog niet meer?

36 reacties

 1. Mijn frequentie van blogs lezen en schrijven wisselde in de jaren nog al eens. Van elke dag tot 1x per twee weken. Maar een vast aantal blogs lees ik als ik online ben standaard. En nee, ik reageer niet, ook omdat ik dan vaak niet meer dan mooi hoor kan melden, of het onderwerp ver bij mij vandaan ligt.
  Zo zie je ook ik doe het op mijn eigen manier, net als jij :-)

 2. Interessant om te lezen hoe dat voor jou is. Volgens mij kom je overigens op mijn blog dan toch wel een aantal puntjes tegen waar je niet zo gelukkig van wordt. ;)
  Zelf heb ik eigenlijk geen echte no go’s. Echter kan ik ook niet goed zeggen waarom ik blijf hangen op een blog. Ik denk toch wanneer die persoonlijk is en er over onderwerpen geschreven wordt die mijn interesse wekken.

 3. Herkenbare blog! Mensen verdwijnen bij mij ook na verloop van tijd van de blogradar als ze maanden niets plaatsen, en soms inderdaad ook als ze een hele andere weg zijn ingeslagen met onderwerpen waar ik dan niets mee heb. En blogs alleen maar bomvol reclame/affilatelinks jagen mij ook wel weg. Dan denk ik, wil je nou informatie delen en interactie met lezers, of wil je alleen maar geld verdienen aan je blog? Neem dan een webwinkel en verkoop echt iets. ;-)

 4. Ik zou me beter wat meer verrijken met de know-how omtrent het goed opzetten van een blog. :-|
  Nogal een gedoe!

 5. Goh. Daar moet ik even over nadenken… Nou ja, de inhoud moet me gewoon aanspreken. Ik volg blogs die over van alles en nog wat gaan. Ik zal niet snel een blog gaan volgen die maar over één onderwerp gaat. Ik merk wel dat je soms vanzelf je interesse verliest. Dan reageert iemand bij mij, dan reageer ik terug en lees wat (zo ben ik dan ook weer wel) maar op een of andere manier blijft het daarbij. Maar ik kan niet echt aangeven waar dat dan aan ligt. Ik heb zelf een groepje vast lezers, die ik terug volg. En dat vind ik wel heel bijzonder. Sommigen van hen zijn er echt al vanaf 2005 of zo. Dat voelt als vriendschappen.

 6. Kijk nu is mijn blogpost gestaafd aan mijn persoonlijke mening maar ik denk dus echt een leuke kopfoto een paar zinnen en dan een lees verder knop. Het scheelt scrollen als het nieuwste onderwerp niet iemands ding is of om een overzicht van onderwerpen te krijgen. Bloglovin vind ik dus ruk, hoe vaak ik daar geen foutmeldingen krijg. Hoezo mijn blog bestaat niet meer, net nog wel hoor. Vermoeiend.

 7. Hm , oké, een lees verder knop inbouwen is dus juist gewenst. Ik dacht: extra handeling, dan haken mensen af. Zal er eens naar kijken. Thanks voor de tip.
  Mijn blog wordt sinds februari op Bloglovin’ niet meer geüpdatet. Heb ze er al tweemaal over gemaild, maar krijg geen reactie. Het ligt niet aan mijn RSS feed. Heel irritant.

  Aan de inhoud moet je als schrijver nooit concessies doen, denk ik. Liever een echt blog met minder volgers dan veel volgers waar je content voor schrijft.
  Zelf lees ik dan ook het liefst persoonlijke blogs, ik heb minder met professionele blogs rond een bepaald thema.

 8. Zij die me boeien volg ik regelmatig. Liefst als het afwisselende onderwerpen oplevert. Maar als men maanden stil staat haak ik af en zo heb ik diverse vroegere medebloggers in de map deleted zitten. Welke reden er ook voor is, een blog moet wel blijven boeien, en stilstaande blogs doen dat niet. Ook vind ik het wel zo aardig dat ook mijn schrijfsels worden bekeken, gelezen en waar nodig van een reactie worden voorzien. Ook al krijg ik die via doorplaatsing op de andere sociale media ook wel, in de blogwereld is het toch echt gebruik om elkaar te voorzien van enig commentaar. Moet dat altijd positief zijn? Tuurlijk niet. Mensen zijn het ook in het normale leven soms totaal met mekaar oneens. Nou dan moet je niet schrijven dat je het wel eens bent met een stelling die je kromme tenen bezorgt. Zo doe ik het nu al ruim 15 jaar en bevalt nog steeds. En bij jou zie ik de afwisseling, soms de humor, het persoonlijke, de aandacht voor geschiedenis en dan weer leuke tips. Zo moet bloggen zijn….

 9. Meestal krijg ik superleuke reacties, maar soms zit daar eentje tussen van iemand die ik niet echt ken die dan inderdaad iets schrijft van ‘Toffe blog’ en dan denk ik: zeg dan niks haha. Ik vind dat met jouw blog soms nog wel lastig want soms vind ik je fotoseries erg mooi maar ik ken er geen hol van dus veel verder dan ‘Mooie foto’s’ kom ik dan ook wel niet hahaha! Verder moet een blog me inderdaad gewoon boeien en dan interesseert het me weinig of ze mij ook volgen of niet.

 10. Zie ik daar nou twee keer iets over je zwangerschap achter elkaar? Ben nog niet afgehaakt bij je hoor, loop wat achter;-) Er zijn wel manieren om die links en reacties aan te pakken. Maar dat wordt hier te lang zoek op mn blog op het woord spam.

 11. Ik kan er inkomen. Wat mij opvalt is, iemand post iets en plots komen ze dan opduiken met zo een drie woorden zin, om een reactie terug te krijgen. Nou dat gebedel schuif ik ver weg, en verder is er natuurlijk de diversiteit van een blogger. Over even stoppen: omdat ze verdriet of wat dan ook hebben, is teveel aandachttrekkerij voor mij.
  Niets zeggende reacties die niet tot mijn post bijdragen verwijder ik sneller dan zij die het kunnen geschreven hebben.
  Mvg.

 12. Geen zorgen, ik word geen moederblog ;) Ik ben het helemaal met je eens over bijvoorbeeld taalfouten, een gebrek aan een lees verder-knop en moeten zoeken naar de laatste blogpost. En om een van mijn grootste ergernissen in blogland er uit te pikken: die lege reacties inderdaad. Ik heb iemand op mijn blog die het steeds weer probeert met reacties van 1 zin lang en dan als url een pagina die ze probeert te linkbuilden. Dat gaan we dus niet doen… En ik heb laatst iemand op heterdaad kunnen betrappen op reacties achterlaten terwijl ze het grootste deel van een artikel niet leest. Dat vermoeden had ik al een hele tijd, maar nu werd het echt volledig bevestigd (check de reacties op mijn op een na meest recente blogpost als je nieuwsgierig bent, haha).

 13. Blogs waar ik niet eens begin met lezen: witte letters op een zwarte achtergrond. Ik weet het, sommige mensen zweren erbij, maar voor mij is het een no go.
  Lettertypes als Comic Sans of ouderwets schuinschrift zijn (met uitzondering van titel en headers) ook niet aan mij besteed.
  Ik vind het niet erg om zo af en toe bij iemand een blog te lezen waar ik ongemakkelijk van word (onderwerp, standpunt) maar niet te vaak graag, Advertorials zijn een no go voor mij.
  Waar ik ook niets mee heb is bloggers die denken dat omdat zij mij volgen, ik hen ook ga volgen. Vaak lees ik wel een paar weken mee, maar als ik mijn draai op een blog niet kan vinden, dan houdt het op voor mij.

 14. Blogs die niet boeien dat is natuurlijk voor iedereen anders , ik verwacht niet héél veel en haak niet héél snel af. Eigenlijk is de enige zeker manier om me kwijt te raken wanneer ik het ( in nette bewoordingen) niet “oneens ” mag zijn met de schrijver, of dingen in een ander licht mag laten zien. Een keer een mega lang blog is prima, maar altijd….? En foutjes? Maak ik zelf ook ( teveel) maar inderdaad is een slechte taalvaardigheid soms best tenenkrommend. Hangt dan een beetje van de reden af , bijv. nog de taal aan het leren of een ziekte dan blijf ik wel m’n best doen.
  Inderdaad fijn als iemand een wat langere afwezigheid vooraf wil melden. Als je trouwe lezers hebt ga je je toch zorgen maken wanneer er ineens geen logjes meer komen.
  Ik volg geen fotoblogs ( zonder verhaal) juist omdat je daar inderdaad weinig meer op kunt reageren dan mooi, fantastisch, enz. en de uitleg over instellingen e.d. voor mij niets toevoegen. En dan heb je nog persoonlijke voorkeuren “de blogger spreekt je aan, of juist niet, de klik weetje wel! Maar ik heb niets te klagen, heb geweldige lezers en dan lees ik automatisch ook graag bij hen.

 15. In je hele verhaal kan ik mijn blog-smaak en blog beleven grotendeels terugvinden.
  Mensen die positieve kritiek geven over de inhoud van mijn logjes, waardeer ik zoveel meer dan dat klassieke ‘he wat mooi’ geleuter commentaar.
  Van de andere kant, probeer ik mijn logjes zoveel mogelijk inhoud te geven, zowel in woord als in beeld. Het is extra werk, maar als je het met plezier doet, dan blijf je je trouwe bezoekers steeds opnieuw boeien ,zoals je zelf ook aanhaalt.
  Mensen die hun problemen van zich afschrijven, of hun geloof proberen uit te dragen… geef ik de goede raad, stop ermee en zoek een leuke praatgroep :-)

 16. Zo, dat is klare taal. Hou ik van. Ik probeer af te wisselen, blog wel veel. Dat kan ik dingetje zijn voor mensen om af te haken. Maar goed, dan kun je ontvolgen toch en kiezen wanneer je weer eens iets wilt lezen. Reclame vnd ik vreselijk. Ik hoop dat ik met reageren verder kom dan, mooie foto, leuk bericht of goed gedaan. Ik doe mijn best. Jou lees ik graag.

 17. Blogspot die niets te vertellen hebben interesseren me echt niet meer. Helaas heb ik zelf ook niet zoveel meer te vertellen. Door corona is het leven een stuk simpeler geworden en valt er niet veel te vertellen.
  Gelukkig vermaken we ons nog steeds prima maar dat hoef ik niet iedere klepscheet te vertellen , wordt zo flauw allemaal.

 18. Bij mij is een blog die uiteindelijk nergens over gaat een reden om af te haken. Blogs van zo’n tweeduizend woorden waarvan je dan denkt: en wat wilde je zeggen? Ik kan dat niet volgen en vind het zonde van mijn tijd. Dus nee, dan niet. Boeiend om te lezen dit. Ik was zelfs zó nieuwsgierig toen ik de titel zag dat ik er mijn blogleespauze even voor onderbrak;).

 19. Bloggen is voor mij al sinds 2005 een aangenaam tijdverdrijf. Ik ga daarbij vooral mijn eigen gang met landschaps- en natuurfotografie als rode draad. 100% perfect hoeft het voor mij niet altijd te zijn, maar ik streef wel een zeker kwaliteitsniveau na.
  Ik probeer mensen die mij volgen en bij mij regelmatig reageren zoveel mogelijk terug te volgen. Maar ook daar geldt dat een blog me wel moet aanspreken en een zekere kwaliteit hebben.

 20. Ik volg veel blogs en doe dat vooral via RSS. Dus als die stuk is dan vind ik dat jammer. En als daar niets aan wordt gedaan, dan kom ik minder vaak langs. Andere problemen los ik op met een goed instelbare reclameblokker en/of vergroten in m’n browser. Veel foto’s van hoge resolutie gewoon op de voorpagina vind ik ook iriitant. Gelukkig volg ik niet veel bloggers die dat doen. Blogs die teveel over babies, huisdieren, voetbaluitslagen of quilten gaan ben ik snel zat.

 21. Een blog moet boeien ,gaat het boven mijn petje dan haak ik af en blogs die me maar blijven aanschrijven om hun te volgen, bezoek ik niet meer.

 22. Ik moet zeggen, de regels die Sjoerd hanteert, daar kan ik wel wat mee. Dit hanteer ik ook nog wel. Of hele lappen teksten en dan nog niets zeggen. Daar heb ik op een gegeven moment ook wel moeite mee.

  Love As always
  Dimario

 23. Soms reageer je een hele tijd op een weblog en dan geef ik het op als men niet iets terug schrijft.
  Muziek op een log is hinderlijk, luister zelf namelijk onder tussen naar mijn muziek.
  In de loop der jaren veel leuke logjes gestopt, ziekte of sterfgeval, blijft jammer. Hans

 24. Ik vind kleine letters of een ingewikkeld lettertype dat lastig leest iets om met het lezen van een blog te stoppen. En bij mij zullen er vast wel schrijffouten in staan of te weinig komma’s of komma’s op de verkeerde plaats. Maar ik hoop dat daar overheen gelezen zal worden.

 25. blogjes die starten muziek ben ik meteen weg. Ik bepaal zelf wat ik wel of niet luister. Mensen die nooit reageren, daar stop ik ook met reageren. Mensen die ongevraagde mails gaan sturen bij iedere blog gaan meteen in de ban.

 26. Ik volg blogs niet meer als ze teveel over hetzelfde gaan en mij niet meer boeien. Ook als de inhoud mij sowieso niet echt interesseert, stop ik het volgen.

 27. Een blog moet me boeien, dat is het voornaamste. Soms breid ik het aantal blogs dat ik lees uit met iets dat ik tegenkom, maar als het niet bevalt, laat ik het makkelijk weer vallen. Taalfouten: vreselijk. En een lelijke layout ook.

 28. Ik kies er ook voor om mijn lay-out te houden zoals deze nu is.
  Misschien niet perfect, maar ik ben ook bang dat ik alles om zeep haal.
  Ik vind het wel fair dat je opinie hierover open deelt.
  Mijn blog staat de laatste week op een iets lager pitjes door verhuis en ook ben ik bezig met de bepleistering van de badkamer. Ook wil ik schrijven over dingen die me echt liggen, en niet direct schijven om maar iets te schrijven.
  Bedankt voor deze post !

 29. Duidelijk verhaal

  Zelf heb ik een aantal email abonnementen lopen. En die nieuwe blogposts probeer ik trouw te lezen met soms een reactie.

  Gerommel aan de layout van mijn webblog zul je niet zien. Ik ben er te lui voor.

  Al ben ik wel telkens jaloers op jouw lay-out en je fotoseries.

  Stille groet,

 30. Origineel onderwerp :)
  Ehm, ik heb een klein handje volgers, hoop die te kunnen blijven boeien.
  Verder ben ik niet veeleisend.
  Blogjes die alleen maar over het geloof gaan, daar ben ik snel weg.

Reacties zijn gesloten.