Tips om meer te lezen

Tips om meer te lezen

Weken schieten aan ons voorbij alsof het dagen zijn, werk, huishouden, koken en voor je het weet vallen je ogen dicht als je even op de bank zit. Ondertussen ligt dat boek dat je zo graag eens uit zou lezen stof te vangen omdat je geen tijd om te lezen hebt. Herkenbaar probleem? Lees hier mijn tips om meer te lezen.

Stok achter de deur met een boekenclub of doel
Hoewel een boekenclub ook weer een moment van samenkomen nodig heeft werkt het wel. Je komt boeken tegen die je normaal niet op zou pakken en door je lidmaatschap wordt je gedwongen daadwerkelijk te lezen. Iets teveel dwang? Stel jezelf een doel en probeer je je er aan te houden. Een boek per maand is een prima doel.

Eindelijk een goede boekenlegger!Lees wat je wil niet wat er hip is of nieuw
Mijn leeslijst is lang, heel lang. Ik ben overgestapt naar een ander systeem omdat het laden ervan me te lang duurde. Dat is ook de reden dat ik gestopt ben met lezen wat in de mode is. Nieuwe boeken zijn duur, moeilijk te krijgen in de bibliotheek en daarnaast zijn de meeste recensies nog niet gepubliceerd. Lees wat je wil en leg het boek weg als het je niet raakt. Als een boek me niet na 10 tot 15 bladzijdes gegrepen heeft gaat het terug. lees ook niet meer dan één boek tegelijk, je raakt in de war en het duurt veel langer eer je je boek uit hebt.

Reis met het OV
Hoewel het openbaar vervoer niet voor iedereen een uitkomst is, is het het wel als je tijd wil hebben om te lezen. Reis wanneer mogelijk buiten de spits en zoek een rustig deel van de trein op. Voor je er erg in hebt ben je een hoofdstuk verder of al op plaats van bestemming. En woon je toevallig in Rotterdam of Haarlem? Die twee stations hebben stationsbibliotheken waar je boeken kan lenen en terugbrengen als je (gast)lid bent. Maar ook zonder lidmaatschap boeken en tijdschriften kan lezen. Geen mogelijkheid tot het openbaar vervoer? Neem je boek in ieder geval mee, zo heb je in ieder geval de keuze om te lezen.

Luisterboeken
Met een app op je telefoon of tablet kan je heel makkelijk luisterboeken luisteren. Ze zijn te huur in de bibliotheek en makkelijk te luisteren als je ondertussen andere dingen aan het doen bent. Hoewel ik te snel ben afgeleid weet ik dat mensen een luisterboek kiezen boven muziek als ze sporten of het huishouden doen.

Neem een vast moment
Zeker als je jonge kinderen hebt is het aan te raden regelmatig te lezen. Voorlezen voor het slapengaan maar ook gedurende dag kan je met je kinderen knus op de bank kruipen. Stel voor jezelf een minimum van 20 bladzijdes in of van een vast aantal minuten. Ook tijd vrij maken om te lezen wil werken. Veel mensen lezen ’s avonds in bed wat een goede manier is tenzij je een zeer spannend boek leest die je wakker houdt.

Kinderen meer laten lezen

Boeken zijn duur!
Het is een door mij veelgehoorde smoes, nieuwe boeken zijn met 15 tot 25 euro ook niet bepaald betaalbaar te noemen, zeker als ze je maar één keer leest en vervolgens in de kast zet. Veel mensen weten inmiddels de weg naar de bibliotheek maar er zijn meer oplossingen om betaalbaar te lezen.

Een boek in de treinWat zijn leuke boeken om te lezen?
Omdat ik helemaal niet thuis ben in nieuwere boeken, lees ik blogs die regelmatig boeken toegestuurd krijgen. Uiteraard heb ik inmiddels voorkeur en of je nou van een doktersromannetje houdt of je vast wil bijten in literatuur, je kan alleen maar weten of een bepaalde genre iets of niets voor je is als je het eens gelezen hebt. Kijk ook naar de films die je waardeert, dat genre zal je qua boeken ook wel interesseren. Websites waar je boeken kan kopen geven vaak ook boeken aan die samen gekocht worden ook zijn er websites genoeg waar je lid van kan worden en die op basis van je voorkeuren tips geven.

Boekenlijst bijhouden
Genoeg mensen krijgen al de rillingen als ze het woord boekenlijst horen, laat staan lezen. Toch is het bijhouden van zo’n lijst handig voor als je even geen idee hebt welke boeken je wilt lezen. Groot voordeel aan de websites en bijbehorende apps is dat je je lijst altijd bij je hebt en dat je tips krijgt van boeken die waarschijnlijk ook bij je passen. Nadeel is dat er ook reclame tussenzit en dat zorgde ervoor dat ik mijn lijst niet meer in een app of dergelijke heb staan maar als notitie op mijn telefoon.

En heb jij nog tips om meer te lezen?

30 thoughts on “Tips om meer te lezen

 1. Ik reserveer altijd boeken bij de bieb en daar zitten vaak ook wel de nieuwste boeken bij, gaat meestal vrij snel hier. In deze periode lees ik ’s avonds best wel veel, maar als het straks weer langer licht is, dan ga ik meestal ’s avonds aan de wandel en merk ik dat ik echt tijd vrij moet maken om mijn bieb boeken uit te lezen.

 2. Eigenlijk zou je, als je een boek koopt, er ook leestijd bij moeten kunnen kopen.
  Ik heb een boeken-verlang-leeslijst en de meeste reserveer ik bij de bieb. Af en toe moet je wat langer wachten maar dan lees ik tussendoor wat anders.

 3. Tegenwoordig lees ik alleen logjes, een boek moet je helemaal in zitten en voor de wereld verloren zijn maar dat kan nu even niet. Lezen voor de boekenlijst van school vond ik ook geen probleem maar ik ben geen lezer die zich voor laat schrijven wat ik gelezen moet hebben Geen modegrillen dus.

 4. Ik lees overal en altijd. In de trein inderdaad (niet vergeten uit te stappen!), in bed (vaak te lang), op de hometrainer (ja, doe ik ook) en zelfs tijdens het eten (heel slecht, ik weet ‘t). Ik lees e-books die ik -in geval van nood – ook op mijn telefoon heb staan. Dus ik kan zelfs in de wachtkamer van de tandarts gaan zitten lezen.

  Ik houd bij welke boeken in gelezen heb ik Goodreads. Daar laat ik reviews achter en geef ik sterren. Gewoon omdat er soms wel eens gevraagd wordt naar goede boeken die ik gelezen heb en dan weet ik dat niet zo een-twee-drie. Op Goodreads kan ik dan kijken welke boeken ik de meeste sterren heb gegeven.

  Ik heb wel de neiging te lang door te lezen in een boek dat ik niet goed vind. Dan denk ik toch steeds ‘misschien heb ik geen leesbui’ of ‘misschien wordt het nog wat’. Maar achteraf gezien blijkt dan toch dat het geen goed boek was (voor mij dan).

 5. Dat festijn is helaas failliet en ik denk niet dat dat nog terugkomt. Ik koop zelden boeken, ook als ik iets bij de kringloop zie controleer ik eers of de bieb het niet heeft.

 6. Leuke en hele bruikbare tips. Ik ga nooit de deur uit zonder boek, het OV een prima plaats om te lezen, ook als je staat te wachten …………..
  Verder koop ik mijn boeken meestal op een Boekfestijn. Daar zijn boeken al voor een paar euro te koop.

 7. Boeklezen doe ik niet voor m’n plezier. Ik lees nog liever van een scherm en vooral als het om actuele korte stukjes gaat. In de bieb lees ik ook eens per week de stukjes in de regiokrant. Maar ook dat stelt weinig voor. Ben om dezelfde reden geen filmkijker, maar een docukijker. Een dik jaar geleden heb ik een boek gekregen vanwege ‘verdiensten’ als vrijwilliger. Dat boek zit nog in het plastic. Je hebt aan mij dus helemaal niets. ;-)

 8. O heerlijk lezen in bad! Ik baal wel eens dat ik zoveel tijd in mijn blog en blogs steek, maar ik zou het ook missen. Dot jaar ben ik begonnen met opschrijven welke boeken ik gelezen heb. Maar dat ik er vroeger meer las is duidelijk. Ik hsd de kinderafdeling uit en mocht naar de volwassene afdeling toen ik jn groep 7 zat.

 9. Heerlijk vind ik dat in de trein een boek lezen! Ik ga alleen niet zo vaak meer met de trein.
  Maar eigenlijk maak ik bijna elke dag wel even tijd vrij om te lezen. Ik heb het ook gewoon echt nodig na een lange werkdag ter ontspanning. :)

 10. Ik las vroeger, zeker als jong meisje, zeer erg veel. Ik schreef ooit eens op voor school welke boeken ik allemaal las en kwam aan een lijst van meer dan 300 boeken op 1 schooljaar! Dat haal ik in de verste verte niet meer, en 1 van de grote oorzaken daarvan is mijn computer. Ik steek heel veel tijd in blogs schrijven, foto’s maken, en rondhangen op het wereldwijde web. Maar toch lees ik nog altijd.1 van mijn leesmomenten is mijn 2-dagelijks bad. Vroeger dagelijks, maar dat vond ik toch net iets te decadent milieugewijs.
  Ik heb ook altijd een boek in mijn tas zitten en lees vaak als ik moet wachten of als ik ga lunchen op het werk.
  Tegenwoordig lees ik ook vaak Engelse boeken. Ik probeer af te wisselen tussen Engels en Nederlands.
  Veel van mijn boeken komen uit de kringwinkel of rommelmarkt en ik heb een zeer gevulde boekenkast waar nog een hoop in staat dat ik nog moet lezen. Ook daarin probeer ik af te wisselen; ik koop me ook wel eens nieuwe boeken en dan wissel ik af tussen oud (en vaak echt oud, net weer een boekje gelezen uit de jaren 70. Nu ben ik bezig in een boek uit de jaren 30) en nieuw.

 11. Ben al jaren lid van de bieb. Ik koop alleen nog een boek als ik een boekenbon krijg en dan is het meestal een aanrader uit de recensies. Zwarte Schuur van Oek de Jong is daar een voorbeeld van en ligt klaar om te lezen, maar dan moet ik eerst Lampje (bieb) uitgelezen hebben. Ik weet het een jeugdboek, maar ook voor volwassenen de moeite waard. Als een boek niet snel genoeg boeit breng ik het terug.
  Hoewel ik de voorkeur geef aan een echt boek neem ik in de vakantie de e-reader mee. Scheelt enorm aan gewicht.

 12. Ik reserveer boeken bij de bieb.
  Ik lees ook heel graag tijdschriften, daar hebben we zo’n ruilsysteem in gevonden.
  Zou meer willen lezen, maar heb ook nog wat andere hobby’s.

 13. Ben nooit een lezer geweest en zal het ook wel nooit worden vermoed ik
  Weet ook niet waarom, mijn vrouw wel die leest veel en graag.

 14. Helaas hebben wij ook niet veel tijd om te lezen. Eerlijk gezegd hebben we hier geen geduld voor. Maar dit zijn wel de goede tip(s) voor de lezers die er wel van houden. Vorig logje was overigen ook heel erg leuk om te lezen. Zo lief allemaal. Maar dat kan allemaal gebeuren met zo’n zachte winter. Misschien moeten we aankomende week wel gaan krabben.

 15. Bij mij gaat het ook wel ongeveer volgens jouw tips. Bij mij werkt het ook om in tijden dat het lezen even wat minder is een doel per dag te stellen. Bijvoorbeeld een half uur per dag of een bepaald aantal pagina’s per dag. Dan blijft het lekker overzichtelijk.

 16. Haha, ik wil helemaal niet meer lezen, daar heb ik geen tijd voor. Er zijn nog zoveel leuke dingen in het leven.

 17. Mijn voorkeur gaat naar een boek dat lekker ruikt naar inkt. Helaas kom ik daar niet zo vaak aan toe. In mijn vakanties haal ik de schade in.
  Ik heb altijd een boek bij de hand, gedownload op mijn smartphone. In gestolen momenten lees ik daar dan op. Ook ‘s avonds in bed voor het slapen gaan.
  Leesclubs zijn niet aan mij besteed. Van een boek geniet ik graag, maar ik vrees de hoogdravende analyses erover.
  Een luisterboek probeerde ik vorig jaar. Ook tegengevallen. De stem irriteerde mij. Ik miste het zien van het geschreven woord en de vrouw las met een sterk overdreven intonatie.

 18. Soms denk ik wel eens ik stap in de trein en reis naar Den Helder en weer terug alleen om eens heerlijk te lezen. Dan heb ik de rust om te blijven zitten. Die (geen) rust in mijn kont is het grootste probleem.

 19. In de bijlage van dagblad Trouw op zaterdag staan recensies van soms interessante boeken. Ik kijk dan vaak op de site van de bieb of ze een besproken boek al hebben en als dat zo is, reserveer ik het.

Comments are closed.

Dat mag niet.