Terug naar Duitsland

Terug naar Duitsland

Terug naar Duitsland

Een paar weken geleden schreef ik over de jeeprit naar Duitsland, we reden in het gebied rond Kleve maar waren vooral blij weer in Nederland te zijn. Geen mens op straat en als ze er waren niets dan chaggrijnige blikken, dit was niet het Duitsland wat ik van mijn vakanties kende en dus gingen we terug. We gingen terug naar Duitsland, maar nu zonder jeep.

Laatst in Duitsland was het prachtig weer maar wel zondag, nu gingen we op een zaterdag, naar hetzelfde gebied en met dito prachtig weer. We reden de grens bij Groesbeek over en behalve dat er meer mensen op straat waren, vielen we opeens totaal niet meer op met die Vitara jeep. We sloten achteraan in de rij bij een Tankstelle en reden daarna verder Deutschland in.

Currywurst

Na een poosje verkennen reden we terug richting de Grenze en belandde uiteindelijk in een buiten het centrum gelegen Einkaufsgebied in Kranenburg. We waren zeker niet de enige Nederlander maar toch, de borden waren Duits, de winkels waren Duits, de prijzen waren Duits en dus zaten we goed. Ik kocht wat kleding in een winkel waar ik hier al over vertelde en probeerde in mijn (niet al te) beste Duits een compliment te maken over de grote maten collectie. En vooral over de prijzen, een broek in mijn maat voor 7 euro, das haben wir nicht in Nederland.

Al bij de vorige rit had ik de tweede versie van Aldi gezien, Aldi Sud. Hoewel ik meer bij Lidl kom heb ik vaste producten die ik bij Aldi haal. Aldi Sud, is goedkoper dan de Nederlandse Aldi en hoewel de verpakkingen iets afwijken zijn de producten hetzelfde. Ik kocht meteen een voorraad van 5 flessen Dusch Creme, maar zag ook de algemeen lagere prijzen voor veel andere producten.

Ik zag de verse Pretzels bij Aldi over het hoofd en haalde die om de hoek bij een Backerei. De vrouw achter de balie wees me op allerlei Sussigkeiten, maar ik liet me niet tot andere dingen verleiden. We maakten een praatje ik betaalde de Pretzels en besloot een balie verder een Currywurst te gaan eten. Hoewel de meeste mensen daar in het grensgebied tweetalig zijn, zijn de borden wel allemaal Duits geen flauw idee wat er allemaal werd bedoeld en dus bestelde ik ‘sweimahl die beste Currywurst bitte’. De man achter de balie vroeg in het Nederland of we nog iets wilde drinken en ik rekende af. En terwijl ik mijn Zahne in een kostliche Wurst zette, kreeg ik een sms binnen met ‘welkom in Duitsland’. Danke schön, jetzt fuhlt het in ieder geval wel zo.

https://www.youtube.com/watch?v=BtUbVIP4mpI

26 thoughts on “Terug naar Duitsland

 1. Ik heb in de laatste 30 jaar regelmatig kriskras door Duitsland en Frankrijk fietstochten gemaakt en je kan het gewoon treffen of juist niet. Gemiddeld zie ik geen verschil en het ligt vooral aan mezelf of ik leuk met ze in contact kom. Met een fiets en een beetje bagage lukt dat al snel, maar ook als ik ergens overnacht en ze m’n fiets niet zien. Nederlanders moeten vooral oppassen dat ze niet te parmantig overkomen. Zeker Hollanders hebben daar last van. Een beetje bescheidenheid helpt zeker. Mijn Duits is inmiddels wel zo goed dat het een flinke tijd duurt eer ze in de gaten hebben dat ik niet in Duitsland woon.

  Ik heb het overigens ook meegemaakt dat ik in hartje beieren op een bankje in een park ging zitten om wat te drinken en dat naast me een oudere vrouw zat die prima Nederlandse sprak. Bleek dat ze 25 jaar in Egmond had gewoond. Best apart.

 2. De grensstreek blijft verbazen met de overlopende dialecten en talen.

  Warme wintergroet,

 3. Een muziekstroming die ik wel kan plaatsen in Duitsland. Kan me wel bekoren!
  De weg van Nijmegen naar Kranenburg-Nütterden en vandaar naar Kleve is mij niet geheel onbekend.

 4. Ooit op weg van Kleve terug naar huis maakten we een omweggetje en deden Kranenburg aan. Gewoon omdat we wilden weten wat daar nu de aantrekkingskracht van was. En zagen vooral gele kentekens. Overal. De winkels waren echt bevolkt door de Nederlandse kopers van net over de grens. Zelf prefereren we in dat kader dan toch Kleve en ook Emmerich, omdast je daar zo’n geweldige boulevard hebt met van die leuke eettentjes. Net terug uit Aken en Heinsberg voor de Kerstmarkt verlang ik al weer om wedrom die kant op te gaan. Blijft een leuk land met erg aardige mensen. Zeker als je een gesprekje met ze voert…en dat doe ik meestal…:)

 5. Lastig hoor die Duitse taal. Was eens bij een evenement in vesting Bourtange. Nederlands grondgebied maar wel tegen de Duitse grens. Ik weet zelfs niet hoe je een kop koffie in het Duits besteld maar gelukkig kennen veel Duitsers wel een mondjevol gebrekkig Nederlands :)

 6. Ik woon een kilometer of vijf van de grens af, en je kunt je hier zeker in het nederlands verstaanbaar maken als je de grens oversteekt.

 7. het is een mooie streek waar jullie waren , ik trof er alleen maar vriendelijke mensen , had ik al gezegd
  ik heb wel veel borden 2 talig gezien ook al was dat wel al bij Kleef , waar veel Nederlanders heen gaan te winkelen , nu jij weet wel waarom :)

 8. Duitsland is een aantrekkelijk land, de muziek past wel bij de verlichte steden tijdens de feestdag.
  Ja Currywurst en ein Bier en benzine gaat er wel in tijdens zo’n tocht. Hans

 9. zo’n worst kan er bij mij ook in.
  Mooi stukje muziek ook al versta ik niet veel duits.

 10. Ik had er eerst ook even aan gedacht maar kon niet geloven dat het zoveel jaren later nog zo’n inpact kon hebben

 11. De kinderen gaan regelmatig de grens. over om te tanken en boodschappen en natuurlijk snapps
  Je kunt er heerlijk eten.

 12. Dan houd ik het wel in de gaten, toch leuk als je erbij staat in de grote lijst! Fijn weekend!

 13. Ja meestal heeft het dan ook de categorie zwijmelen. Maar ik werk vooruit dat is het problem daardoor vergeet ik het.

 14. De eerste keer was ik met de Amerikaanse Willys jeep deze keer met een gewone auto.

 15. Als je muziek plaatst op zaterdag kan ik het dan als zwijmel aanmelden? Dan zet ik je linkje wel mocht je er niet aan denken.

 16. Gek dat er zoveel verschil is tussen de 2 bezoeken.Denkelijk waren er die dag alleen zuurpruimen op al die plekken

 17. Ik heb een aantal malen in Duitsland gelogeerd met de kerstdagen, je weet niet wat je overkomt, dat is écht de hele dag eten geblazen.

 18. Ik heb niet altijd een goede combi qua foto tekst en muziek dus ik wil el meedoen maar dat lukt niet altijd. En soms vergeet ik de zwijmel te melden en ben ik te laat. Ik heb ook dat gevoeletje met Duits en Duitsland maar wil me daardoor niet laten leiden.

 19. Dankje Liesbeth, leuk dat je weer meedoet!
  Ik heb zo vlakbij Duitsland gewoond, maar ging nooit om boodschappen de grens over.
  Wel eens een weekend weg of op vakantie, of erdoorheen op weg naar elders. Ik heb eigenlijk niet veel met Duitsland en Duits…

 20. Das macht wirklich Spaß. Ich kann nicht mehr schreiben. Zum Glück gibt es Google Translate. Tschüss!

 21. Lekker Duits muziekje, vast van jaren terug? Maar klinkt lekker hoor. En de curryworst, die zal ook prima gesmaakt hebben. Een heerlijk dagje uit, kleren scoren en lekker eten. Wat wil een mens nog meer.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top