Play Attention

Play Attention is een stoplicht ter nagedachtenis aan Tommy-Boy die op zijn telefoon keek en werd doodgereden

Van een afstand lijkt het niets dan een onschuldig stoplicht, pas als je dichterbij komt en op de knop drukt ontrafelt er voor je een tekst en begint er muziek te spelen. Verschillende nummers, een playlist maar zo onschuldig als het lijkt is dit stoplicht niet. Want Play Attention zoals dit stoplicht heet, speelt de muziek van een overleden jongen. Tommy-Boy Hulkens was bezig met zijn telefoon terwijl hij overstak toen het niet mocht. Hij werd door een auto geschept en overleed. Hij was 13 jaar oud.

Play Attention een bijzonder stoplicht op de Coolsingel RotterdamHet project Play Attention werd door 2 leerlingen van een Rotterdamse school bedacht, zij belde de vader van Tommy en die stemde in met het delen van de benodigde speellijst. Ook werkte hij, vol trots, mee aan het project. Hij geeft voorlichting op scholen om leerlingen bewust te maken van de gevaren. Het bijzondere stoplicht blijft nog even in Rotterdam maar zal ook te zien en horen zijn op andere plaatsen. In Hilversum niet ver vanwaar het gebeurd is.

Het stoplicht op de Coolsingel is een druk punt, rijen met auto’s komen van verschillende kanten en ook de fietsers rijden constant aan je voorbij. En hoe graag je het ook niet wil zien, heel veel hebben een telefoon vast. Onder hen lijken er een paar zich te bedenken waar dat stoplicht ook alweer voor was. Ze drukken op de knop en luisteren naar de muziek. Anderen rijden door alsof het normaal is. De tram die hier ook nog voorbij komt rijdt zacht en belt lang en heftig en ook een auto remt zijn banden glad. Play Attention…maar de fietser is al aan de overkant.

16 reacties

 1. Deze vader probeert andere kinderen bewust te maken van de gevaren van zo’n telefoon in het verkeer. Dat begrijp ik wel, hij wil andere pubers het verdriet besparen. Helaas zien veel kinderen het alleen maar als “dommigheid” van het slachtoffer want “hen zal dat niet overkomen” , nou ja dat dénken ze dan.

 2. Een stadsritje door Amsterdam, Utrecht of Rotterdam maakt meteen duidelijk dat de doelgroep maling heeft aan de regels, geen idee heeft van gevaar en ook voorrang neemt zonder enige kennis van de regels. Alle beetjes helpen, maar ik ben toch vooral voor verkeerseducatie op scholen. Waarbij de risico’s duidelijk worden gemaakt van ondoordacht gedrag. Harde leerscholen maken vaak de meeste indruk.

 3. Het is altijd maar de vraag of dit soort acties de betreffende doelgroep werkelijk tot nadenken stemt maar ik vindt het wel erg leuk bedacht. Wat mijzelf altijd weer opvalt als plattelander is dat fietsers in de stad lang niet zo frequent door rood rijden als in de kleinere dorpen. Druk verkeer heeft blijkbaar ook z’n voordelen

 4. mogge Liesbeth
  ik kom daar waar deze jongen werd overreden regelmatig langs
  en je kan spreken van het verdronken kalf , want niet lang er na zijn er hekken zo geplaatst dat de fietsers bijna moeten stoppen om van uit het bos op de weg te komen
  zijn vader doet heel veel goed werk , maar van deze stoplichten was ik nog niet op de hoogte

 5. In 1 Vandaag eeeh.. gisteren inmiddels, was net het eerste deel van een serie over hoe de smartphone onze levens beïnvloedt. Het verschijnsel blijkt nog maar 10 jaar oud te zijn! Ik heb 40 jaar in de elektronica gewerkt, waarvan een groot deel min of meer met telecommunicatie te maken had, maar besefte niet dat het maar zó kort was. Zelf doe ik niet zo erg mee aan die trend, ik heb lang genoeg vooropgelopen in de techniek…

 6. Ik kende het ook niet.Al die kruisjes en foto’s langs de weg waar kinderen overleden wel en ik krijg telkens kippnvel en toch zijn er nog mensen en jongelui die er achteloos voorbij rijden.Maar ik vind het een heel moo’e acie en ook als er maar 1 iemand door veranderd , is het winst

 7. Nee ik ken het ook niet.
  Mobiel, fijn dat het er is hoor, echt.
  Maar niet in de auto, niet op de fiets, gewoon ook niet terwijl ik buiten loop, of boodschappen doe. Ik zag laatst ergens een fotootje.
  Vol perron, wat klopt er niet.
  Er stond er 1 tussen zonder telefoon!!!

 8. Het kijkt maar niet te helpen, alle waarschuwingen ten spijt. Veel papa’s en mama’s geven ook nog eens het verkeerde voorbeeld.

 9. Ik snap er echt helemaal niets van. Dat gebruik van de telefoon in het verkeer. Pfffft, domme mensen toch. Zo bang om ook maar iets te missen.

 10. Ik had het al ergens gezien. Maar het mag best wat extra aandacht krijgen.

 11. Dit is zeker een goed initiatief. Toch is de jeugd ook hardleers je ziet ze nog vaak met de telefoon in de hand op de fiets.

 12. Al is er maar 1 iemand die even (uit)kijkt in plaats van swiped, dan heeft het al nut gehad.

Reacties zijn gesloten.