Steeds als ik de lijst met boeken bekijk die ik gelezen heb en door de bijbehorende fotomap scrol zie ik een ander boek die me een glimlach om mijn gezicht geeft. Een goed teken want ik lees nou eenmaal graag en waar 2021 in veel opzichten zo tof niet was, was het wel een heel heel goed leesjaar.

Lekkers leesbaar: Saving Private Ryan en Ze was 16. Beide oorlogsboeken, de laatste is een young adult en een heel goed boek.

Achterlijkste titel: Ik ga even zaad halen van Suzanne Geysendorpher. Het boek gaat over een lesbische vrouw die op zoek gaat naar een spermadonor en op zeer openhartige en humoristische wijze haar weg beschrijft.

Tranen gelachen: Dat zei mijn vrouw vannacht ook al van Michiel Eijsbouts.

Onder mijn huid: Nu ben ik best wat gewend maar de Baby’s van Mauthausen vond ik zo heftig dat ik van het boek droomde.

Ik las 11 bibliotheekboeken binnen anderhalve maand om nog het meeste uit mijn verlopende bibliotheek abonnement te halen. De bibliothecaresse van Auschwitz verslond ik, ik las ruim 225 bladzijdes in een avond. In de maand mei las ik 16 boeken en daarmee kwam de teller op 50, dat was de maand dat ik mijn leesbankje in de tuin kreeg. Ik las 2 Engelstalige boeken waaronder NUTS! een heerlijk boek over een prachtmens die een ereplaats in mijn boekenkast heeft en die ook nooit gaat verlaten, nog niet misschien!

Ik las 39.162 bladzijdes vorig jaar verdeeld over 129 boeken ruim de helft, 66 om precies te zijn, waren oorlogsboeken.

Ik verkocht ook boeken, niet echt winstgevend helaas maar een kookboek wat Vriendjelief zag kostte me €1.65 en verkocht ik voor €17.50. Ik kocht dit jaar heel veel boeken, heb veel meer uitgegeven dan ik aan de bibliotheek zou betalen, maar ik weet dat ik ook meer dan dat bedrag aan boeken verkocht heb. Maar rechttrekken zal het we nooit.

Mijn minst favoriete boeken:
Een kleine verrassing van Hendrik Groen las als een inderhaast geschreven en afgeraffeld boek.
Een heldin achter frontlijn Airey Neave er staat een fiets voorop maar die komt twee keer in het boek voor.
De doodsteek voor blauw Gerard Mak bijzondere verhalen maar je leest dat het naverteld is en dat met een hele berg spelfouten.

Het slechtste boek van het jaar:
Ik ben al jaren huiverig voor zogenaamd nieuwe oorlogsboeken zeker wanneer er een liefdeslijn in zit en lees daarom graag waargebeurd, moet je overigens ook maar op vertrouwen. Van dit boek wist ik dat het niet waargebeurd was maar had ik niet verwacht dat het zo onrealistisch slecht was. Allicht dat het anders is voor mensen die minder kennis van de Tweede Wereldoorlog hebben maar was het daar maar bij gebleven. Halverwege kwam ik een gigant van een tijdlijnfout tegen die ik netjes heb doorgegeven aan de uitgever die niks van zich liet horen. Al had maar één persoon met een beetje WO2 kennis dit boek proefgelezen, dan had die fout er al niet ingestaan.

Kinder- en Young Adult boeken
Ik las 12 kinderboeken waarvan Harry Potter wel de grootste verrassing was en Het verhaal van Edith het noemen waard is.
Ik had Oosterschelde windkracht 10 al klaarliggen toen de Watersnood in Limburg ontstond. Ik weet nog hoe ik het boek bij het nog onschuldig lijkende hoogwater zette voor een foto, me omdraaide met boek onder de arm om de foto te controleren en zag dat die niet goed was. Ik wilde het boek op hetzelfde punt terugzetten en zag dat er water stond.

Mijn favoriete boeken:
De Zwarte plak van Toon Kortooms kreeg ik cadeau en is typisch zo’n oorlogsboek wat leest als een avontuur, een beetje jongensachtig een beetje braaf maar precies passend in de tijd dat het geschreven is. Een op waarheid gebaseerd oorlogsboek over een dorp in de Peel, die ik bezocht heb.

Vriend en Vijand door Koos van Schaik gaat over een jonge Rode Kruis zuster die tijdens de Tweede Wereldoorlog op verschillende plaatsen werkt. Ze verzorgt gewonde soldaten aan Duitse zijde waar ze vreemd op aan wordt. Het boek wat op haar dagboek gebaseerd is beslaat verschillende fases en locaties in de oorlog, is waargebeurd en leest als een spannend reisverslag.

En wat was jouw favo boek van 2021?