Airborne museum Hartenstein Oosterbeek
Museum Tweede Wereldoorlog

Oorlogsmuseum Hartenstein

Het is inmiddels alweer ruim een maand geleden maar op een mooie maandag besloot ik weer eens een museum te bezoeken. Bijna alle musea zijn op maandag gesloten, maar Airborne museum Hartenstein in Oosterbeek is gewoon open. Het is dan ook een groot en druk bezocht museum over de Tweede Wereldoorlog en specifiek alle gebeurtenissen in Arnhem en omgeving.

Airborne museum Hartenstein OosterbeekHet museum is gevestigd in een historische villa die ten tijde van de oorlog als hoofdkwartier werd gebruikt door de Britse troepen. Het museum is onder verdeeld in verschillende onderdelen. Zo is de grote ontvangsthal tevens het plaatselijke VVV en is de begaande grond grotendeels ingericht als Hall of Fame en informatiecentrum over de slag om Arnhem. Op de andere verdiepingen is een wisseltentoonstelling. Zo is er nu een tentoonstelling waar aan de hand van verhalen en desbetreffende voorwerpen persoonlijke verhalen worden verteld. De verhalen spelen zich af ten tijde van de slag om Arnhem (vanaf september ’44) en een groot aantal zet aan tot nadenken.

Het museum gaat uiteraard dieper in op operatie Market Garden waar ik genoeg over weet maar de specifieke slag om Arnhem en de gevolgen, ja daar schort mijn info nog een beetje. Dat die laatste brug bij Arnhem niet gehaald werd is bekend, maar dat de Duitsers een tweede slag verwachtte en daarom alle bewoners van de stad Arnhem en omliggende dorpen vorderde te vertrekken, dat is minder bekend. Dat er 150.000 mensen huis en haard achter lieten bepakt en bezakt en voorzien van witte vlaggen is tegenwoordig moeilijk voor te stellen.

Onderdeel van een diorama in WO2 museum Oosterbeek.

In het museum wordt dat deel belicht in de kelder van het museum is een ‘experience’ ingericht. Ik kan dit geprezen en genomineerde deel alleen maar eer aan doen. Dit levensgroot diorama is in logische volgorde opgedeeld. Zo stap je van het vliegtuig en het landingsveld zo tussen de loopgraven door naar de waterkant waar de geallieerden hun levensgevaarlijke overtocht en gammele bootjes maakten. Ook het kapot geschoten Arnhem is op zeer bijzondere wijze uitgewerkt en ondanks dat de experience voor mij niet nieuw was keek ik er wederom mijn ogen uit.

Het museum is voorzien van lift, leuke speurtochten (ook voor kids) en is zeker een goed idee voor de komende herfstvakantie. Om de hoek is een goed betaalbaar restaurant, de bus stopt voor de deur, het treinstation is op loopafstand net zoals het kleine winkelcentrum en mocht het toevallig goed weer zijn, wandel dan ook door de tuin bij het museum.

15 thoughts on “Oorlogsmuseum Hartenstein

 1. Wat een interessant blogje. Als ik nog eens die kant op ga en even tijd heb, ga ik hier zeker kijken. Dat zijn van die “verscholen” juweeltjes hé ?

 2. Market Garden…. en wat er bij hoort

  een bezoek overwaard lijkt me

  groeten

 3. Wat leuk dat je naar museum bent gegaan. Mooie foto’s. Het was toen heel erg in Arnhem geweest.

 4. ik neem een boek van je af , want inderdaad wat je schrijft ongeacht het onderwerp , het leest prima
  zo ook dit maal over dat museum over o.a de slag om Arnhem
  dat er zoveel mensen hun huis moesten verlaten heb ik ook niet geweten

Comments are closed.

Back To Top