Liberation Route App

De Tweede Wereldoorlog app over onze bevrijding

Mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog zal niemand ontgaan zijn. Het is niet dat ik avond aan avond over dikke boeken gebogen mijn kennis aanvul, ik lees veel maar leer nog het meeste door locaties te bezoeken. Veel van die locaties en de bijbehorende verhalen vind ik bij toeval. Zo herkende ik laatst in Bergen op Zoom de bij een riviertje liggende antistankversperringen en vond niet veel later een Liberation Route Marker. Al deze markers, die meestal door een grote kei worden weergegeven, zijn terug te vinden op de website en de app van Liberation Route Europe.

Internationale route
In 2008 werd begonnen met het aanleggen van de Liberation Route die door 8 landen loopt, inclusief landen als Polen, Italië, Luxemburg. Het is een nog steeds groeiende internationale herdenkingsroute die de opmars van de geallieerden volgt van de basis in Engeland via de stranden van Normandië en uiteindelijk via België in Nederland komt. Op ruim 184 locaties in Nederland (inclusief grensgebieden als Lommel en Kleef) zijn luisterplekken gecreëerd in de vorm van een zwerfkei, meerpaal of luisterpaal.

Luisterplekken
Bij iedere luisterplek hangt of ligt een bord met daarop een nummer. Op het bord staat een, met foto of kaart geïllustreerd, stuk algemene geschiedenis. Mocht je een luisterpaal treffen dan is het een kwestie van op de knop drukken en aan het wiel draaien om de geschiedenis van deze locatie tot leven te wekken. Tref je een luisterkei of meerpaal dan scan je met je smartphone de qr-code of bel je het 0900-nummer. Wanneer je zoals ik de Liberation App gebruikt dan is het een kwestie van de app opstarten en gps aanzetten. De app geeft aan hoeveel (kilo)meter je van een luisterplek verwijdert bent. Ook is het mogelijk het content (vooraf) te downloaden. Het vinden van de locaties is niet moeilijk, zowel de straat als GPS code wordt aangegeven.

Hoorspellen
De hoorspellen die volgen vertellen levendig, door verschillende stemmen ingesproken, de verhalen van de specifieke locaties. Het ene hoorspel is langer dan de ander, maar ze zijn allemaal het luisteren waard. De vaak onbekende verhalen worden vanuit burgers, geallieerden èn Duitsers verteld. En geven opeens een heel ander beeld van een nu zo vredige straat, kruispunt of brug. Met een nog steeds groeiend aantal luisterplekken in Nederland is er nog genoeg te zien, horen en bekijken. Het is de ideale manier om meer over de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog te weten te komen en geeft een uniek beeld en geluid van de bijzondere gebeurtenissen in ons land en heel Europa. Herdenk vanavond onze bevrijders, bekijk de website en download de app want de Tweede Wereldoorlog en de Liberation Route leven ook ruim 70 jaar na onze bevrijding nog.

13 reacties op “Liberation Route App

 1. Ik zag jullie volgens mij vanmorgen in Mariahout. Jullie begeleidden de lopers met het bevrijdingsvuur volgens mij.

  1. Ja! Nu Beek en Donk ritten aan het rijden. Had je best mogen zwaaien:-)

 2. Vanuit mijn werk ben ik erbij betrokken. Zo belangrijk dit.

  En vandaag de doden herdacht, was weer erg indrukwekkend … het mag nooit vergeten worden.

 3. Gelukkig is de waarde van het herdenken en bewaren over de tweede wereld oorlog aanwezig, want vergeten is niet verstandig. Hans

 4. mooi blog Liesbeth
  ik kwam op mijn wandelingen meerdere stenen tegen , ook bordjes met gegevens over de bepaalde plek

 5. Interessante tip. Ga bij ons in de buurt ook op zoek, heb hier nog niets gevonden wat er op lijkt maar zal een kwestie van zoeken en tijd zijn.

  1. Niet heel Nederland is voorzien. Kijk op de site mocht er in je dorp of stad niets zijn kijk dan eens of er struikelstenen liggen.

   1. Ga ik doen, kijken op de site. Wie weet, wonend in de buurt van Oosterbeek, Arnhem en Nijmegen zou ik er haast ergens iets over moeten vinden.

Reacties niet toegestaan.