Keigrote Kunst: Michael Jackson + zwijmel

Keigrote Kunst: Michael Jackson

Wie ooit tussen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch reed, die heeft ongetwijfeld het grote standbeeld bij Best zien staan. Pas als je dichterbij komt herken je hem, het is de King of Pop. En met zijn 10 meter hoogte is dit beeld zonder meer keigroot te noemen. Keigrote kunst van Michael Jackson.

Michael Jackson werd geboren in een middenklasse gezin op 29 augustus 1958. Hij was het 8e kind en groeide zeer beschermd op wat te wijten is aan het geloof van zijn moeder die Jehova’s getuige was. Al snel word duidelijk dat Michael een groot talent voor zingen en dansen heeft en hoewel zijn broers als eerder samen zongen wordt er al snel de Jackson 5 gevormd.
Ze krijgen een platenlabel en in 1972 begint Michaels solocarrière. Een kleine 10 jaar later komt Thriller uit, een album wat eigenlijk niet uitgebracht zou worden maar uiteindelijk de muziekindustrie uit een dal haalt. Omdat Jackson veel tijd nam tussen de albums begon de media steeds meer te letten op zijn excentrieke trekken in plaats van zijn muziek. Na het album Thriller gaat de carrière van Michael Jackson voortreffelijk maar hij komt steeds vaker slecht in het nieuws. Ook het noodlot slaat toe. In 1984 neemt Michael een reclamespotje op met Pepsi Cola waar hij op de set een ongeluk krijgt met soda. Hij krijgt verschillende operaties om de littekens weg te werken, zijn steeds lichter wordende huid verklaarde hij zelf later als vitiligo, een ziekte waarbij de huid pigment verliest.

Het beeld is gebruikt voor de cover van zijn verzamelalbum HIStory uit ’95 maar is ontworpen door Diana Walczak sinds de zanger juni 2009 overleed aan een hartstilstand, is het beeld in Best een bedevaartoord voor Jackson fans. Na al die jaren hangen er nog steeds bloemen, kaarten en kaarsen afkomstig van vele mensen. Kortgeleden was er nog een flinke bijeenkomst achter het McDonalds restaurant, die ook van de eigenaar van het standbeeld is, want dit jaar zou de King of pop 60 geworden zijn.

Anno 2019 is het beeld weggehaald.

21 reacties

 1. Zo jammer dat hij er niet meer is. De laatste jaren van zijn leven hoorden we op muzikaal gebied dan wel niet zoveel meer van hem maar door zijn dood is het definitief stil en dat is gezien zijn talent een echt gemis.

 2. Toevallig ben ik een maandje geleden over de A2 langs Best gereden. Ik heb helaas niets gezien. Nu probeerde ik het met Google Streetview en dan zie ik alleen stukken geluidswal en veel bomen. Best jammer. Je moet al naar de McDo en dan zie je ‘m prima. https://goo.gl/maps/D8TvPNpWgon

  Ik ben wel eens in Gary (Indiana) geweest, waar hij geboren is en opgegroeid. Rond 1987 was dat de vreselijkste stad in de USA met de meeste moorden per inwonertal. 365 per 100.000.

 3. niet mijn muziek , maar dansen kon die goed
  en als zo’n standbeeld er is , zullen er velen zijn die hem een hele goede vonden , toch

 4. Micheal Jackson leeft nog steeds voort, ik ben dan wel van de oudere generatie maar sommige nummers van hem ga ik helemaal om. Hans

 5. Wie zou niet excentriek worden in zo’n gekke industrie die de muziekindustrie in veel gevallen toch is? Vooral in de V.S. want daar moet je wel heel vreemd doen om nog op te vallen. De realiteit is dat voor elke beroemdheid die voortijdig sterft door drank, drugs en/of medicijnen er tien onbekende zangers/acteurs/auteurs vroegtijdig sterven om dezelfde reden. Hij behoort dan nog niet eens tot ‘de club van 26’. Ondanks dat werd hij door medemuzikanten gerespecteerd. Niet alleen vanwege zijn danstalenten – hij kon heel goed muziek schrijven.
  mvg,

 6. Sommige van zijn nummers kon je natuurlijk gewoon niet omheen maar verder had ik niets met hem, alleen al de onsmakelijke gewoonte om altijd aan zijn kruis te staan sjorren vond ik op z’n minst vreemd.

 7. Ik ben al vrij vroeg allergisch voor hem geworden, zowel zijn muziek als zijn gedrag…
  Als ik het me goed herinner, was zijn pa een echte slavendrijver voor zijn kinderen.

Reacties zijn gesloten.