Je bent een vreselijk kind
Boeken en films

Je bent een vreselijk kind

Je bent een vreselijk kind, is een autobiografie geschreven door Nina Blom. Het verteld het verhaal van de jonge Nina die zwaar te lijden heeft onder het verstikkende gedrag van haar moeder. Het gedrag wat in het voorwoord aan bod komt. Nina’s moeder heeft namelijk Munchhausen bij Proxy, een ziekelijke behoefte aan aandacht van artsen en hulpverleners en daarbij het creëren en verzinnen van ziektebeelden op zeer geraffineerde wijze. En Nina, de proxy, is daar de dupe van.

In het boek verteld Nina door de ogen van haarzelf als kind hoe de ziekte van haar moeder steeds meer invloed op haar nog jonge leven heeft. Ze wordt vaak thuis van school gehouden omdat ze ziek zou zijn, maar het niet is. De behandeling van haar moeder wordt steeds heftiger, op negen jarige leeftijd mag Nina niet meer naar school, mag ze haar beste vriendin niet meer zien en niet meer naar buiten. Van een levenslustig vrolijk kind veranderd ze langzaam in een ziekelijk kind, maar welk onderzoek er ook gedaan wordt, van beenmergpunctie tot inwendig onderzoek er wordt niets gevonden.

Ondertussen mag Nina nog minder, ze ligt hele dagen in bed krijgt geen eten meer alleen maar medicijnen. Ook in het boek is duidelijk te merken dat er van die periode weinig herinneringen zijn, de medicijnen hebben gaten in haar geheugen geslagen. Het duurt jaren, tot Nina’s 13e, dat een dokter in de gaten heeft wat er aan de hand is. Nina wordt dan ook binnen 24 uur uit huis gehaald. Ze is uitgedroogd, kan niet meer lopen en terwijl haar ouders over euthanasie praten wordt Nina langzaamaan weer beter.

Ondanks het zware onderwerp, leest dit boek als een film. Ik kon het boek maar moeilijk wegleggen, zo graag wil je lezen hoe het Nina vergaat. Het is een fijn geschreven boek die elke hulpverlener, elke zuster, elke dokter verplicht zou moeten lezen. Want zij zijn degene die deze vreselijke ziekte moeten herkennen, voordat het te laat is.

13 reacties

 • meninggever

  IK vind dit vreselijke verhalen. Een kind zo een leven onthouden…Verschrikkelijk. Net zoals indoctrinatie door /met godsdienst of cultuur, sadisme of mishandeling van kinderen…..Afschuwelijk!!

 • Anna

  Heftig. Heb ooit een film gezien … afgrijselijk gewoon hoe een moeder haar eigen kind zo de dood kan injagen zonder dat de omgeving het in de gaten heeft.

 • Hans

  Dat is nogal heftig, maar veel kinderen zijn onderhevig aan het gedrag van ouders.
  Terwijl de ouders het idee hebben dat ze het goed doen, maar door allerlei reden niet door hebben dat ze dat juist niet doen. Hans

 • Michel

  Ik wist niet van het bestaan van deze ziekte, maar het is te afschuwelijk voor woorden… slachtoffer van andermans kwaal. Nina kan het gelukkig navertellen.

 • AnneMarie

  Bijzonder verhaal. Geestesziekten intrigeren enorm. Is vaak moeilijk te bevatten waarom mensen dit soort dingen doen. Interessant maar niet voor Nina.

 • fietszwerver

  vreselijk om dit te lezen , hoe moet het dan wel niet zijn geweest voor Nina
  en alle andere kinderen die dit overkomt
  ja lectuur voor velen in de zorg en op de scholen om het te kunnen signaleren

 • Matroos Beek

  Ook voer voor leerkrachten! Ik heb het ooit meegemaakt dat een moeder een leerling van mij (haar dochter dus) ziek maakte… van sedertdien weet ik alles van deze vreselijke ziekte.

 • Marylou

  Heftig en dan weten daty het vaak voorkomt en kinderen van zulke vader of moeder er op den duur echt ziek van worden door wat die mensen met hun kinderen doen.