Treinkaartjes in de trein bij Eindhoven
Winkel

Goedkope treinkaarten

Goedkope treinkaarten
Dat ik graag met de trein reis is inmiddels wel bekend, dat ik heel Nederland zie vanuit de trein is ook bekend, dat ik daar heel weinig voor betaal das minder bekend. Ik heb uiteraard een kortingsabonnement waarbij ik buiten de ochtendspits met 40% korting kan reizen. Dat scheelt een smak geld en zorgt ervoor dat ik relatief dichtbij gelegen steden makkelijker even bezoek. Den Bosch is daar een goed voorbeeld van. Ik winkel in die stad en ik ben er ook wel eens zomaar voor een middagje. Naast de korte ritten ga ik ook graag dagen weg. Die trips doe ik met dagkaarten en die zijn op verschillende manieren te krijgen.

Groepsticket
Reis je met een groep mensen van 4 of meer naar hetzelfde station? Neem dan groepstickets. Hoe meer mensen reizen hoe goedkoper het wordt. Er zitten wat voorwaarden aan maar het meest positieve is nog wel dat je niet allemaal van hetzelfde station hoeven te vertrekken.

Spoordeelwinkel
De spoordeelwinkel van de NS heeft heel regelmatig mooie aanbiedingen, ook naar het buitenland en ook in combinatie met hotels of bijvoorbeeld musea. Toch is het de moeite waard zelf ook even te kijken of het wel echt goedkoop is. Want wil je wel een hotel met zwembad en 3 sterrendiner? Ook hebben ze regelmatig aanbieding in de vorm van entree+trein. Deze aanbiedingen lijken vaak interessant maar ga je met het hele gezin dan ben je goedkoper uit met groepstickets.

Veilingsites
Veel veilingsites zoals ticketveiling, vakantieveiling en actievandedag.nl hebben verschillende acties als het om goedkope treinkaartjes gaat. Het loont uiteraard ook de moeite om je dagje uit, zoals de dierentuin, helemaal betaalbaar te maken. Let bij deze website wel op. Veel acties zijn tijdelijk, de kaarten zijn misschien niet op tijd binnen, niet geldig in de goede periode en daarnaast vaak duurder dan volstrekt nodig is. Printen van de kaarten is niet nodig hou de scancode op je telefoon voor de poortjes met venster en je kan doorlopen.

Dagkaarten
Goedkope treinkaartenDaarnaast zijn er verschillende partners van de NS die dagkaarten aanbieden. Blokker, kruidvat, AH, Bakker Bart en Hema zijn hierin het meest bekend. In sommige gevallen koop je in de winkel een chipkaart. In het andere geval moet je online je kaart regelen. Het grote nadeel aan de goedkope dagkaarten online is de beperking die het oplegt. Je reist op naam en je moet op die dag dat traject afleggen. Uiteraard is hier wel iets mee te sjoemelen je kan een plaatsnaam verder opgeven bijvoorbeeld, maar het moet wel op hetzelfde traject blijven. Daarnaast is het invullen op de NS site een tijdrovende klus tegenover de kant-en-klare chipkaart die je in de winkel koopt. Die check je in en je kan reizen. Ben je klaar met reizen? Geef deze dagkaart dan weg, je maakt er andere mensen ontzettend blij mee.

Wanneer mag je wel en niet reizen
Bijna alle dagkaarten die je extern van de NS koopt, zijn voor één dag en mag je pas gebruiken na 9:00 uur ’s morgens. In sommige gevallen mag je ook niet in de middagspits reizen, bedenk je goed dat je echt niet in kan checken. Ook zijn er dagkaarten die alleen in het weekend te gebruiken zijn. In het weekend ben je niet verbonden aan spitstijden maar is het de moeite waard te controleren of er geen geplande werkzaamheden zijn. Mocht je de kaart kopen om naar een beurs te gaan check de Spoordeelwinkel voor combitickets. Zeker als je geen kortingskaart van de NS hebt, zijn deze aanbiedingen zeer de moeite waard. Ook websites als LandvanANWB is een goede website om te bekijken.

NS abonnementen:
De NS heeft zelf ook een aantal interessante abonnementen. Vooral als je regelmatig een kleine afstand buiten de spits reist is het de moeite om even de abonnementen te bekijken. Op de website van de NS is een handig overzicht opgesteld met wat de kosten zijn. Let wel op, de NS spreekt over kortingen. Je betaald voor een korting, afhankelijk van de afstand is dit niet altijd voordelig. Je moet namelijk nog gewoon een deel van je reis betalen.

Al met al komt het er op neer dat je treinreis retour op één dag nooit meer hoeft te kosten dan 19 euro. Dat lijkt een hoop geld maar zeker zonder 40% korting abonnement, zit je voor een retour al snel aan deze prijs vast. Vaak is het bezoek aan een stad met de auto + parkeren duurder.

16 reacties

 • VillaSappho

  Nou weet ik niet waar je precies vandaag komt, ik ging vandaag op en neer naar Den Bosch.

 • Mrs. T.

  Ik ging vandaag voor het eerst met mijn NS businesskaart op pad. Helemaal naar Eindhoven. En ook weer terug. In de trein zit ik zelden.

 • minoesjka2

  Ja, meestal reis ik inderdaad ook met die dagkaarten. Komend weekend staat er weer een tripje op de planning. Dan reis ik met een kaart van 14.50, en dat denkt waarschijnlijk nog niet eens de heenreis ;-)

 • AnneMarie

  Heerlijk treinen. Als het een lange reis is gaat m’n leesboek mee. Gesprekken zijn moeiljk te volgen voor mij. Maar en boek voldoet ook goed. Knappe foto bij je blog. ??

 • tagrijn

  ‘Ben je klaar met reizen? Geef deze dagkaart dan weg, je maakt er andere mensen ontzettend blij mee.’ Daar heb ik nou nog nooit aan gedacht! Leuke tip.

 • henk50

  Goede tips!
  Ik heb een Dalvrij-kaart en reis doorgaans buiten de spits. Ruim 3000 km. per maand. Dat komt neer op een bedrag van nog geen vijf euro per dag…. De treintijd gebruik ik vooral als leestijd.

 • thuisbijdewilliams

  De man is machinist dus ik heb vrij reizen in trein/bus/tram, ik maak er veel te weinig gebruik van maar ik ben er wel heel blij mee.

 • natuurfreak

  Ik reis veel minder met de trein.Ik moet met de auto naar station en nu de gratis parkeer tereinen ook voor mensen die de trein nemen niet meer kosteloos zijn wordt een treinreis voor me extra duur..20 eure om te parkeren voor een dag.Stel je voor dat ik een weekend naar zee zou willen gaan.Ik rijdt nu ergens naar toe waar ik gr

 • fietszwerver

  ik ben sinds ik met pensioen ben van de voordeeluren abo over gestapt op de dalvrij en vanwege 65 met een + heb ik die voor €42,00/maand , dus i x vv maastricht en ik heb het er uit :)
  er zijn voor een ieder mogelijkheden om voordelig te reizen
  goede reis groet