Goedkoop boeken lezen, hoe doe je dat?

Goedkoop boeken lezen, hoe doe je dat?

Goedkoop boeken lezen, hoe doe je dat?

Voor een fervent boekenlezer als ik is mijn boekenkast tegenwoordig een genot om naar te kijken. En dan hebben we het nog niet over alle boeken in rolbakken onder mijn bed liggen of in bakken op zolder…Ik heb tegenwoordig een lijstje waslijst in Evernote. Goedkoop boeken lezen is namelijk helemaal niet zo moeilijk!

De Minibieb
Deze kleine vaak vrolijk gekleurde houten kastjes kan je door heel Nederland vinden. Het idee is dat lezen voor iedereen bereikbaar moet blijven. Je leent een boek en brengt die weer terug of je ruilt het tegen 1 of meerdere van je eigen boeken. In de meeste gevallen hoef je een boek niet te betalen en niet terug te brengen. Het laatste is natuurlijk wel netjes. Via minibieb.nl kan je aan adressen komen. Ik ga tegenwoordig nergens heen zonder ruilboeken.

Lenen van vrienden
Eén van mijn nare gewoontes is het kijken in boekenkasten van een ander, je bent me rustig een kwartier kwijt of langer. Boeken zeggen namelijk iets over de eigenaar. En met een beetje mazzel heb jij vrienden die graag lezen èn hun boeken uitlenen. Goedkoper kan niet je krijgt vast nog wat te drinken aangeboden ook bij het uitkiezen.

Bibliotheek
De bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Ik kan het niet vaak genoeg delen in de strijd tegen de 50.000 (!) kinderen die van school komen en geen handleiding kunnen lezen, laat staan een bijsluiter of contracten. Ook voor volwassenen is een abonnement op de bibliotheek vaak voordeliger. Let wel voordeliger dan andere boekenabonnementen. Reken vooral ook uit wat je eventuele reiskosten zijn en kijk goed welk abonnement bij je past. De bibliotheek kan per stad of dorp tientjes schelen qua abonnement. En vraag zeker ook na of er binnen een abonnement een maximum aantal te lenen boeken is. In mijn geval was dat eens 75 boeken en helaas is dat voor mij niet genoeg.

Marktplaats/Fakebook market
Als je goedkoop wil lezen en een echt boek wil vasthouden, dan zijn dit mijn beste opties. Via deze beide sites kan je in je omgeving rondsnuffelen naar aangeboden boeken. Niks zo makkelijk als deze twee opties als je een bepaalde titel zoekt of gewoon wil snuffelen, wie weet verkopen je buren wel een goed boek. Of moeten mensen van hun boeken af en kan je ze gratis ophalen.

Let op: Kijk goed na welk e-book abonnement je neemt, ze werken niet altijd samen met alle e-readers.

E-reader
Eigenlijk hoort de e-reader niet in dit rijtje thuis. Het e-book is namelijk gemaakt om te voorkomen dat boeken onbeperkt gedeeld kunnen worden. Het is een nieuwe manier om mensen vast te leggen aan een abonnement en blijven verleiden met titels. Tien euro per maand is nog altijd minimaal 2 keer zo duur als het duurste abonnement in de bibliotheek. Ook goedkopere abonnementen zijn niet altijd handig, bij book.choice is keuze het laatste wat je hebt. Dat gezegd hebbende als je je abonnement deelt met iemand is het voordeliger, wel even opletten dat je je e-books op meerdere ereaders kan zetten. Het delen van een e-book is namelijk niet legaal (*mompelt forums staat er vol mee*). Gelukkig zijn er ook heel veel gratis e-books te vinden. Mijn favo boek, Het Achterhuis van Anne Frank staat bijvoorbeeld tussen de titels op deze website. Maar ook gratisepub.nl en in de Google Play Store vind je gratis digitale boeken.

Kringloop/rommelmarkt
Bij beide zijn de boeken goedkoop en kan je met wat zoekwerk juweeltjes van boeken vinden. De kringlopen van Het Goed beginnen erg duur te worden maar er zijn nog genoeg kringlopen waar de boeken een gezellige euro per stuk kosten. Als we het dit jaar nog mee gaan maken hoop ik echt naar boekenmarkten en rommelmarkten te kunnen. Bibliotheken verkopen ook regelmatig hun oude(re) boeken voor lage prijzen, vraag eens na wanneer dat is, de boeken kosten vaak maar een euro per stuk.

Extra tips:

 • Zet eens alle boeken die je nog niet hebt gelezen bij elkaar maakt kiezen een stuk makkelijker!
 • Kijk goed na of een digitaal abonnement wel bij jou past.
 • E-books zijn ook te leen bij de bibliotheek.
 • De bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Had ik dat al geschreven?
 • Reken ook de benzine mee. En de verzendkosten.
 • Laat het willen lezen van nieuwe boeken los.
 • Stop met het volgen van boekhandels en uitgeverijen die je lekker maken.

Goedkoop boeken lezen begint bij het niet nemen van digitale abonnementen die je belemmeren boeken door te verkopen. Mocht je een nieuw boek echt willen, kijk dan of je eventueel tokens of een strippenkaart kan nemen bij de bibliotheek of maak afspraken met vrienden of vriendinnen. Soms is een maandje geduld genoeg om via Markplaats hetzelfde boek voor de helft van het geld te kopen.

25 thoughts on “Goedkoop boeken lezen, hoe doe je dat?

 1. Goede tips inderdaad. Zelf heb ik dozen vol boeken van mijn vriendin gekregen dus ik ben voorlopig nog wel even zoet. Overigens koop ik zelf ook regelmatig boeken, die auteurs moeten natuurlijk ook wel ergens van leven.

 2. Mijn madam heeft ook een e-reader. In onze vriendenkring worden e-boeken dan ook massaal gedeeld. Handig én spotgoedkoop. Persoonlijk heb ik liever een echt boek in de hand, maar die vind je in massa in tweedehand boekwinkels.

 3. Ik heb een e-reader zonder abonnement. Ik koop wat ik wil waar ik wil, en ik deel ook boeken met vriendinnen. Dat laatste mag inderdaad niet, maar pfff ik heb ook altijd papieren boeken gedeeld en dat blijf ik doen. Een e-reader is voor mij gebruiksgemak, omdat ik slechte ogen heb en het lezen wat vergemakkelijkt met een e-reader.

 4. ik lees via de bieb de boeken.
  Ook wel eens van de kringloop.
  Hier in de buurt vind ik nog geen minibieb.

  Soms krijg ik wel eens een boek of koop ik er een.

  “Ik wou dat ik een vogel was” is het laatste boek dat ik kocht.
  Een natuurgedicht voor elke dag van het jaar, met prachtige prenten.

  Groet en veel leesplezier nog.

 5. boeken lezen.. hoeft niet duur te zijn

  vaak ga ik eens rondkijken op de boekenmarkt van de Ajuinlei in Gent..

  in vergelijking met vroeger lees ik wel minder

  groeten

 6. Ik heb dat vaker gehoord en kan me er ook iets bij voorstellen. Ik koop tweedehands en vind het vooral fijn boeken weer te kunnen verkopen, ruilen of weg te geven.

 7. Ik koop nog te veel boeken nieuw, en dat kost inderdaad zoveel geld. En vooral: mijn boekenruimte raakt aan de beperkte kant haha. Dus nu heb ik met mezelf afgesproken dat ik nieuwe boeken die ik écht wil wel gewoon koop (want dat duurt toch eeuwen voor die in de bib komen), maar dat ik na mijn vakantie wel echt eens werk moet maken van een nieuw bib-abonnement. Ik vind een bib zo’n leuke plek, maar het ding is: als ik dan een goed boek leen, wil ik dat ook echt hebben. Wat belachelijk is, want ik herlees amper boeken, maar tja. Dat heeft mijn brein nog niet goed door :D

 8. Om me zorgen te maken over de prijs van boeken lees ik niet genoeg meer. Maar ik ben het met je eens dat het voor kinderen echt belangrijk is om te lezen. Hoe meer hoe beter.

 9. Er zijn echt wel minibiebs waar ik zorgeloos voorbij kan rijden. Het ligt er puur aan of de eigenaar er nog iets mee doet. Wanneer boeken niet lopen moeten ze vervangen worden. Maar ja er zijn echt wel goede minibiebs waar ik hele mooie boeken geleend heb.

 10. Maar komen jullie wel eens goede boeken tegen in een minibieb? hier in de buurt is het toch echt wel een laag niveau dat de kringloop waarschijnlijk nog niet eens wil hebben

 11. Nou, ik koop het nodige bij Kringlopers en zeker daar waar die boeken de wereld niet kosten. Op mijn voorkeurslijstje staan zelden specifieke titels. En helaas koop ik ook wel eens iets dubbel. Met zoveel boeken in huis als ik heb over de onderwerpen die me aanspreken komt dat een keertje voor. Verder zijn er de geweldige winkel van Scheltema in Amsterdam waar je heerlijk etage na etage kunt struinen tussen actuele en wat oudere boeken. Veelal met een prijs die nog te doen is. Maar als ik alle boeken die ik kocht en nog niet las bij elkaar zou zetten zou ik nooit meer naar buiten gaan. Want er is genoeg voorraad….

 12. Ik koop nog wel eens een nieuw boek, maar ik haal mijn leesvoer vooral bij minibiebs, kringloopwinkels en rommelmarkten. Ook op sites als Boekenkraam of Voordeelboekenonline shop ik wel eens, net als The Book Depository voor Engelstalige boeken. Die laatste categorie moet je echt nooit via Nederlandse webshops kopen, veel te duur.

  Ik ben jaren met veel plezier lid geweest van de echte bieb, maar nu we er geen meer in ons dorp hebben, die in de stad best onhandig ligt qua parkeren en dus totale tijd die je ermee kwijt bent en die in andere grotere dorpen niet de handigste openingstijden hebben, werkt dat niet meer voor mij. Wel jammer, want ik vond het snuffelen in die enorme collectie altijd heel fijn.

 13. ik las vroeger ook veel boeken , ook met de paplepel ingekregen thuis
  en wij hadden als kind ook een bieb abbo
  sinds een jaar of 10 is het lezen steeds minder geworden , tot nu enkel wat tijdschriften
  maar wat je zegt voor kinderen is lezen heel belangrijk

 14. Ik was als kind al dol op boeken en ging van kleins af aan met mijn vader mee naar de bieb. Het was alleen maar logisch dat ik mijn kind daarop ook van kleins af aan mee sleepte. Als je van boeken houdt, hoef je je nooit te vervelen.

  Nu heb ik een abonnement op E-Books en ik vind het het geld wel waard. Zeker gezien het aantal boeken dat ik lees. Momenteel lees ik om en om. Een E-book en dan weer een echt boek uit een doos vol boeken die ik van een lieve lezeres opgestuurd kreeg.

 15. In dat opzicht ben ik een gelukkig mens, ik heb een e-reader, een kobo met daarop heel veel boeken. Een aantal gekocht, maar ook veel gratis epubs, en daarnaast een aantal series gekregen van een goede vriend.

 16. Ik lees vooral graag (psychische) thrillers op vakantie.. het hele jaar door kijk ik bij aanbiedingen in supermarkten en boekenmarkten (het Boekenfestijn in Ahoy.. is er helaas niet meer) en koop ik er voor meestal een paar euro per stuk, die ik bij elkaar hou in een speciale tas. Dan heb ik meestal genoeg leesvoer voor alledrie de vakanties die we normaal gesproken per jaar hebben. En momenteel ben ik eigenlijk de oudere boeken aan het herlezen.. en merk ik dat ik de verhalen alweer helemaal vergeten was.. handig, ouderdom haha!

 17. Ik ben net vandaag weer naar de bieb geweest. Met schaamrood op de kaken, wel voor de kinderen. Maar…. ik heb toch net een (kinder)boek vandaag gelezen van de bieb. Ging over de razia van Putten.

  Love as always
  dimario

Comments are closed.

Back To Top