Actueel Museum Tweede Wereldoorlog

Eindelijk weer naar het museum

Dat corona veel dingen verandert heeft hoef ik niemand te vertellen. Niet naar een museum kunnen vond ik één van de minste problemen die ontstond door Covid-19 maar dat zegt niet dat ik de musea niet miste. Ik ben dol op museums en was dan ook erg blij met regelmaat dingen voorbij te zien komen op Facebook. Ik ben geen groot fan van deze media, volg daar geen mensen maar des te meer organisaties. Oorlogsmuseum Overloon was er daar één van en toen ik zag hoe hard zij bezig waren de complete inrichting te veranderen wist ik binnenkort kan ik eindelijk weer naar het museum en dat wordt de eerste.

Kaarten en reserveren
Groot nadeel aan de huidige situatie is de bijkomende regels. ’s Morgens besluiten naar het museum te willen en in de auto stappen, dat kan ik sterk afraden. Je moet namelijk een tijdslot reserveren. Uiteraard kan je op de website meteen kaarten kopen maar ik deed dat via Ticketveiling. Ik blijf een Hollander. Vervolgens moet je naar de website, daar gaf ik aan reeds kaarten te hebben zette alle digitale papieren op mijn telefoon en besloot dat het nog niet eens zoveel moeite is.
Ook in het museum was het allemaal snel geregeld. De entree is ruim maar toch liepen er meer mensen rond dan ik verwacht had. Afstand houden en gewoon van het museum genieten. Ze doen moeite, overal staan de regels en ook de schermen achter de balie doen vermoeden dat er goed opgelet werd.

Stippen
Dat ik het museum vrij goed ken zorgt dat ik meer voor mij kijk, dan naar mijn voeten. Wat op zich ook wel handig is als je afstand wilt houden. In het eerste deel van het museum waar veel vitrines zijn, vond ik het dan ook lastig ook nog op de verplichte route te letten. Je mag niet terug. Op een bepaald punt liep ik een nagebouwde barak in en zag pas om de hoek twee mensen beelden stonden te kijken. Op afstand passeren ging niet en dus liep ik tegen de richting in terug. Een beveiliger kwam me stante pede wijzen op de regels. De bezoekers worden in de gaten gehouden en dat lijkt me ook niet meer dan normaal. Op zijn verkeerde toon en de niet overzichtelijke situatie heb ik het museum in een e-mail gewezen.

Op zijn verkeerde toon heb ik het museum in een e-mail gewezen

Nieuwe corona veilige route
We vervolgden onze route, eenmaal het eerste deel door aanschouwde we nog de Willys die wel verplaatst is maar niet meer toegankelijk en liepen toen de grote hal met materieel in. Duidelijk was te ruiken dat al die zware machines inclusief het vliegtuig, pasgeleden verplaatst zijn. Met enig rondkijken vonden we onze route. Een route die goed duidelijk is aangegeven door kettingen en waar je nog amper op stippen hoeft te letten. Hier en daar hielden we even in om mensen ruimte te geven maar met vernieuwd zicht bekeek ik alle voertuigen.

De route voerde ons tussen de wagens door, voerden ons door het museum die tot mijn top drie behoord ook nu de tijden veranderd zijn en ook nu er een vaste route is. Eindelijk weer naar het museum kunnen is een verademing, zeker als er zo aan ieders veiligheid gedacht wordt.