Ooggetuigen WO2: Een silhouet langs de weg

Ooggetuigen WO2 route

Pasgeleden viel me een silhouet langs de weg op. De locatie was enigszins vreemd en daarom vroeg ik Frans te stoppen. We stonden namelijk bij een kazemat die ik allang kende en die onderdeel was van de Peel-Raamstelling, maar dat bord, dat silhouet dat was nieuw.

Peel-RaamstellingEen silhouet langs de weg
De Peel-Raamstelling is een in 1939 aangelegd verdedigingslinie die van nabij Weert tot aan Grave liep. De linie volgde de Zuid-Willemsvaart, de Raam en het Defensiekanaal en loop daarmee dus van de Peel tot aan het watertje de Raam nabij Mill en Grave. De stelling viel al op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940, doordat de linie niet verder liep over Belgisch grondgebied. De linie was niet sterk en ook niet degelijk verdedigt. De Duitsers wisten de linie met een trein over het Duitse Lijntje bij Mill te doorbreken, daarmee was de Peel-Raamstelling onhoudbaar geworden.

Een nieuwe route
Benieuwd naar wat die silhouet, een bord in de vorm van een soldaat, te betekenen had liep ik de kazemat voorbij en las zijn verhaal. Tot mijn grote genoegen bleek deze soldaat onderdeel van een nieuwe fiets- of wandelroute te zijn en dus besloot ik de ook de anderen te bezoeken. De verhalen spelen zich allemaal af in de Tweede Wereldoorlog, maar hebben verschillende onderwerpen, locaties en ‘vertellers’. Van een jonge vrouw, tot kind en dus ook een soldaat. Het zijn allemaal ooggetuigen uit WO2.

Locaties
De route brengt je langs 6 locaties tussen Grave en Volkel, die je op exact de locatie waar het gebeurde, een verhaal ‘vertellen’ over de Tweede Wereldoorlog. Je komt langs waar Operatie Market Garden zich afspeelde, waar de oorlog begon èn eindigde, maar ook langs het Duitse Lijntje. Het brengt je langs een paar prachtige stukken Nederland en zeker dat laatste maakt het rijden of lopen van de route waardevol.

En om het jullie makkelijk te maken heb ik de 6 locaties van deze route samengevoegd klik op de kaart om naar Google Maps te gaan.

Een silhouet langs de weg

15 reacties

 1. Mooi en duidelijk uitgelegd.
  Heel erg bekend. De oude route langs de Maas tot Linden/Katwijk fietsten we talloze malen.

 2. zeker interessant en nog mooier dat ze het in een route hebben opgenomen
  ik ken er delen van welke ik op wandelingen tegen kwam

  ik wandelde afgelopen dagen op een heel oude linie , die uit de Spaanse tijd ( 80 jarige oorlog )

  fijne avond groet

 3. Dat is zo wel een publieks trekker, de silhouetten nodigen uit om de informatie te lezen.
  Kazematten zijn ook onderdeel van de Grebelinie. Hans

 4. Ja, dat is altijd goed, het verleden laten herleven middels kenmerken en informatieborden, en op internet natuurlijk meer informatie.

 5. Lijkt me heel interssant. Vroeger deden we zulke dingen op eigen houtje maar dat komt er niet meer van. Tja de jaartjes gaan toch twllen. Maar heel leuk er kennis van te nemen via jouw site

 6. Oh, dat is wel een mooie manier van herinneren!

  Bij ons is ‘fietsen tussen de bomen’ een nieuw project in bosland. Het is een soort houten brug die tussen de bomen door draait, zodat je tussen de toppen fietst!
  Het is af of bijna af in ieder geval en ik wil het heel graag gaan bekijken!

Reacties zijn gesloten.