Fotoserie: De Tommies komen!

Liberation Task Force

Al maanden lees ik over niets dan Operatie Market Garden, niets dan het Britse XXX (30e) corps en dus niets anders dan de Tweede Wereldoorlog. Al die tijd weet ik al dat er behalve een tocht met veel Amerikaanse voertuigen een veel authentiekere tocht met echte Britse wagens uit de Tweede Wereldoorlog komt. Echte Britten met echte Britse wagens die de route van Leopoldsburg naar Nijmegen zoveel mogelijk authentiek gaan rijden, zoals die toen ook gereden is.

De Tommies komen!
Het zal een uitroep zijn die veel geroepen is, toen, ik ben het in veel boeken ook daadwerkelijk tegen gekomen. De bevrijding liet lang op zich wachten. Vandaag heb ik ook op onze bevrijders staan wachten, vol spanning maar zonder vlag of oranje zakdoek. Een deel van hen kwam vrijdagmiddag aan met het Stenaline schip in Hoek van Holland. Het is daar geen onbekende plek voor mij maar dichtbij het schip komen zat er niet in. Er was dan ook een grote twijfel aan welke kant de voertuigen het schip zouden gaan verlaten. We reden het dorp veel op en neer, wezen de weg waar nodig en uiteindelijk toen de zon al heel wat lager stond zagen we een klein deel van de in totaal 300 voertuigen aan komen rijden. Vermoeide Britten waarvan er sommigen ’s morgens om half 5 al van huis waren gegaan wachtten tot hun voertuig om de trailers waren geladen om vervolgens zelf met bussen naar hun beginpunt gebracht te worden.

Want de Tommies komen niet alleen, de Tommies zijn er en komende week gaan zij de route rijden zoals toen. Hier in de blogpost over de evenement van Brabant tijdens 75 jaar bevrijding, lees je meer over de tijden en locaties. Vanaf maandag aanstaande rijdt Liberation Task Force de route van Operatie Market Garden zoals die vroeger was. Fotoserie: De Tommies komen!

 

 

21 reacties op “Fotoserie: De Tommies komen!

 1. Prachtige foto’s. Mijn moeder zong vroeger altijd een liedje over de Tommie’s. Moet haar nog eens vragen hoe dat ook al weer ging.

 2. Nu komen ze voorbij en worden welkom geheten. Indertijd moesten die lui zich een weg knokken tegen de fanatieke Duitsers die juist in ons land aardig trgenstand boden. Helden waren het….

 3. Heb altijd veel respect voor mensen die de legervoertuigen uit WO II zo koesteren en onderhouden en dan ook trots aanwezig zijn om de herinnering levend te houden. Hans

 4. prachtig Liesbeth
  je ging er voor naar Hoek van Holland
  prachtig zo die zwart wit opnamen
  ik zal de lijst nog eens bekijken om te zien waar ik er wat van kan mee krijgen

  ja net als Rob een vredelievende groet

  1. Nijmegen de aankomst op de 22e. Mail ff als je ergens heen gaat wie weet doen we een link up.

   1. ik zal eens zien
    ik luister hier niet veel muziek , maar een nummer van BZN mag ik wel horen hoor :)
    zal vandaag een album maken van die mooie omgeving

Reacties niet toegestaan.