Museumtag

De Museumtag

Wie hier regelmatig meeleest, weet dat ik regelmatig musea bezoek. Niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, hoewel dat vaak mijn voorkeur heeft, maar ook leuke lokale musea, de grote wereldberoemde museums en degene met bijzonder onderwerp. Dat ik de MuseumTag tegen zou komen was dus een kwestie van tijd en dus vulde ik de tag van Jajo in.

Hoe vaak per maand bezoek jij een museum?
Normaal elke maand 1. Ik kom er de laatste tijd helaas even niet aan toe.

Wat voor museum heeft jouw voorkeur?
Iets met de Tweede Wereldoorlog, iemand verbaasd? Maar de musea die terug in de tijd gaan, van de jaren 50 tot 90, die vind ik ook leuk. Verder terug dan WO2 niet.

Welke kunstvorm heeft jouw voorkeur?
Uhm, geen? Ik hou eigenlijk alleen van keigrote kunst en had het Rijksmuseum eigenlijk na 2 zalen wel weer gezien. Ben wel naar het Boymans geweest vond het werk van Dali inspirerend. Daar zag ik ook de Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama. Die kamer vol met stippen vond ik echt fantastisch.

In welke samenstelling ga jij naar het museum?
Met vriend of alleen. Ik combineer het vaak met een dagje treinen. Met Frans bezoek ik de musea die hij ook leuk vind, zo waren we kortgeleden in Museumpark Orientalis en weer in Liberty Park Overloon.

Welk museum, die je bezocht, vind je zelf het leukste?
Openlucht Museum Arnhem, denk ik. Ik blijf dat een geweldig park vinden en kom er al jaren.
Museumtag

Welk museum staat hoog op je wensenlijstje?
Heb je even? Ik wil graag naar het Watersnoodsmuseum Zeeland, Onze Lieve Heer op Solder Amsterdam, verzetsmuseum Amsterdam, Joods Historisch Museum Amsterdam, OV museum Den Haag, er is een museum in Maastricht waar ik nog heen wil, Veiligheidsmuseum Almere, uhhh. Er is nog een openluchtmuseum in Noord Holland en die museumtreinen wil ik ook nog wel zijn er een stuk 4, waaronder Limburg en Zeeland. Ik wil nog een keer terug naar het Fort in Eben Emael, zodat Frans dat ook kan zien. Er is nog een Canadees 40-45 museum in Groningen, museum 20e eeuw in Hoorn, er is een klein WO2 museum in Dord die was helaas dicht toen ik er vorig jaar was. Ik wil nog een keer naar Pampus o en dat andere openluchtmuseum is in Enkhuizen. Wacht hoog op mijn lijstje? Alles in Zeeland.

Ben jij (en jouw gezin) in het bezit van een museumkaart?
Nee, ik betaal het museum zelf wel gewoon.

Ga jij speciaal op pad om een museum te bezoeken?
Ja, maar ik maak er wel een dag van en plan dan ook andere dingen. Dat is niet altijd mogelijk, maar ik vind het echt een goede toevoeging aan een dag weg.

Hoever reis jij daarvoor?
Westerbork zal het verste weg geweest zijn, is dat een museum? Wel de moeite waard. Geloof dat het 3 uur met de trein was en dan nog 10 kilometer fietsen was. Ook Zeeland is iets van 4 uur reizen en dat ga ik dus niet met het OV doen. Roadtrip dus.

Hoeveel tijd breng jij door in een museum?
Dat hangt er helemaal vanaf waar ik voor kom. Ik sjouwde in anderhalf uur door het Rijks en heb 2 uur rondgekeken in het Gorcums Museum met een tentoonstelling over de jaren 70. Iets met interesse, het Rijks is op 1 ruimte na ook niet fotogeniek.

Als jij met kinderen naar een museum gaat kies jij voor kinderen geschikte musea?
Ja, de verplichte opvoedende ellende laat ik aan ouders over.

Welk(e) museum(s) raad je iedereen aan? Het Openlucht museum in Arnhem. Prachtig park waar je kinderen kan leren hoe het vroeger was, kan genieten van de natuur en net zoals ik steeds iets nieuws tegen kan komen. Daarnaast uiteraard een oorlogsmuseum of voormalig kamp. Kies er één bij je in de buurt zodat je iets te weten komt over wat zich in jou buurt heeft afgespeeld. Oorlogsmuseum Overloon is een geweldig museum maar ook Herinneringscentrum Kamp Vught en Museum 40-45 NU Rotterdam blijf ik iedereen aanraden.

Wil je deze Museumtag overnemen? Laat het dan even aan Jajo weten, ze houdt een lijstje bij!

17 reacties

 1. Het Lalique-museum in Doesburg is ook een aanrader. Op dit moment is er een tentoonstelling met werk van Chagall. Het was voor ons driedubbel feest: het werk van Chagall is op zich al prachtig, wat Lalique maakte was grandioos, het museum zit in een prachtig pand en Doesburg is een fijn monumentenstadje met een autoluw centrum waar je goed kunt rondslenteren terwijl je alle mooi gerestaureerde oude panden bekijkt. Tip: ga als het even kan op een doordeweekse dag, want dan is het rustiger in dit kleine museum.

 2. Wij hebben speciaal voor dit doel een MJK. We kijken waar iets leuks te zien is, of waar ik mijn interessen kan bevredigen. Kunst, documentatie, oorlog, speelgoed etc. Als je goed oplet komen er geweldige dingen voorbij. In Amsterdam ben ik een fan van het J.H.M., maar ook het Amsterdam-Museum is erg interessant. In het land vond ik ooit het Theepottenmuseum aan de grens van Brabant en Limburg. Geweldige collectie. Ook het nabij gelegen Overloon trok ons in de afgelopen jaren een paar maal. Het Militair Museum Soesterberg vond ik prachtig, maar ook het Aviodrome is leuk. De Hermitage Amsterdam heeft soms prachtige kunst in de aanbieding, maar vragen een niet te versmaden toeslag op de MJK. De laatste keer iets van een tientje extra. En dan lopen we door. Dat wordt dan toch te duur.

 3. Ik ben niet zo’n frequente museumbezoeker. Maar het Joods Historisch Museum kan ik je zeker aanraden, en ga dan niet op een vrijdag, want de Synagoge aan de overkant is ook meer dan de moeite van het bezoeken waard.

 4. Bezoek af en toe ook wel eens een museum.
  Aantal jaren museumjaarkaart gehad, de afgelopen 4 jaar door omstandigheden even niet.
  Maar overweeg wel weer om……………….!

 5. Het watersnoodmuseum in Zeeland is zeker een aanrader. Als is het alleen al voor de sfeer van de pontons waarin het museum gehuisvest is.

 6. Dacht ik al, ik passeer het vrij regelmatig, ook een prachtig gebouw met heel van kenmerken van een stijl die ik erg mooi vind.

 7. een echte museumbezoeker ben ik niet, maar zodra het vernieuwde wielermuseum hier terug opengaat zal ik er eens binnenstappen.

 8. Al jaren in bezit van een museumkaart. De fa. Ferrara bezoekt regelmatig musea. Soms ondernemen we er een reis voor, zoals vorig jaar naar Leeuwarden om Tadema te zien.
  Het voordeel van de kaart is dat je makkelijk even binnenloopt en bijvoorbeeld in het Rijks alleen een speciale tentoonstelling bezoekt.

 9. Museum was zeker ontroerend om te kijken geweest. Ik kom weinig naar museum. Toch moeten wij gaan bekijken waar naar toe gaat in de vakantie. Hopelijk word dan rustiger bij ons?

 10. Het is het gemeentemuseum bezocht ik jaren geleden maar laatst als herinnering even een foto gemaakt.

 11. Het Museum van de 20ste eeuw in Hoorn is echt leuk! Hoorn is so wie so een prachtige stadje, mét Padde, Hajo en Rolf aan de kade die uitkijken over… nou ja, het Markermeer basicly, maar goed, het ís water. En het gebouw van de VOC en pakhuizen en alles. Heel fraai allemaal.

 12. De foto zou van het gemeentemuseum in Den Haag kunnen zijn, maar is in ieder geval iets dat door dezelfde architect is ontworpen. Ik ben niet echt een museumbezoeker maar het openluchtmuseum is inderdaad zeer de moeite waard.
  Ik deel je mening over het rijksmuseum, het gebouw is het meest indrukwekkend. Wat de collectie betreft vond ik die in het Jopie Huisman museum (helaas ver weg in Friesland)zéker meer de moeite waard.

Reacties zijn gesloten.