Een kennersoog ziet meteen dat deze foto’s in de Betuwe zijn gemaakt want hoewel die koeien toch wel heel knap voor die boerderij staan te staan, is wel duidelijk dat dit een T-boerderij is. Moet naar waarheid zeggen dat ik er zelf geen weet van had anders dan dat ik het een mooie achtergrond vind voor die koeien.
De T-boerderij
De benaming van de deze soort boerderij slaat uiteraard op de vorm, het bovenaanzicht vormt een T. De stal vaak het oudste deel van de boerderij met haaks erop de woonruimte. Zo’n soort boerderij bestaat ook en nog steeds en wordt krukboerderij genoemd. Dat ze het daar in de Betuwe niet slecht hadden zorgde dat er meer woonruimte nodig was, de haak werd uitgebouwd waardoor de boerderij een T-vorm kreeg.
Vaak had één deel van de T ook nog een opkamer. Een hoger gelegen kamer omdat er verdiept in de grond een kelder lag. De andere kant van de T was vaak de pronkkamer de naam verraad de herkomst al, deze kamer was om mee te pronken en die werd ook alleen op speciale dagen gebruikt. Hij bestond vooral om te laten zien hoe rijk met wel niet was. Het woonhuis is meestal breder dan de stal en in de stal zelf stonden de dieren met hun koppen naar de deel die in het midden was en waar onder andere dorswerk verricht werd.
Toen ik die koetjes fotografeerde toen wist ik dit allemaal nog niet. Dat ik de boerderij en ook het huisje ervoor bijzonder mooi vind staat vast. Nu weet ik dat dat waarschijnlijk een varkensstal was en dat het later ook een bakhuisje is geworden. Het geheel is stamt uit 1866 en is een monument maar ik vind het vooral erg mooi met koetjes ervoor.
Marylou says
Wat zijn koeien toch prachtige dieren en dan nog in zo’n prachtig decor
KoffieDigitalix says
Ik kan niet kiezen tussen de eerste en laatste foto voor wat betreft de favoriet van de dag. Beide maken mij aan het lachen, dat wel.
Spontanity says
Veel moois gezien en inderdaad ook weer wat opgestoken.
Naomi says
Daar had ik nog nooit van gehoord. Prachtige foto’s van prachtige beesten.
די מריו says
Nog nooit van gehoord, maar koeien, die heb ik wel veel gezien. Alhoewel we hier in de buurt voornamelijk eenden hadden bij de boeren.
Love As always
dimario
Nicky says
Wat een geweldige foto’s! En een leerzaam logje. Dat wist ik allemaal niet, hoor.
Mrs. T. says
Jij hebt ook geknutseld aan de look van je blog! Goed hé, dat ik dat zie.
Mrs. T. says
Mooie foto’s. Die koe die de staart van de ander pakt: geweldig. En dank voor de info.
petergreyphotography says
Een hond die zijn staart achterna jaagt ken ik, maar een koe? :-) Prachtige foto’s Liesbeth!
rietepietz says
Van Stolpboerderijen heb ik wel gehoord van T boerderijen nu voor het eerst. Een pronkkamer, dan meestal de mooie kamer genoemd hadden ook gewone gezinnen wel voor de oorlog. Ook mijn ouders hadden die toen maar tijdens de oorlog werden veel spullen voor eten geruild.
Matroos Beek says
O wauw die koe met de staart voor haar muil. Prachtige beelden!
Edward McDunn says
Goh, dat wist ik allemaal niet Liesbeth, de laatste foto is hilarisch.
Jan K. alias Afanja says
Van een T-boerderij had ik ook nog nooit gehoord, dus ik heb weer wat bijgeleerd vandaag.
Die koeien hebben een goed plekje daar tussen die schaduwrijke bomen.
Sjoerd says
De koeien geven het beeld van de boerderij charme… Mooie foto’s Liesbeth.
Karel says
mooie foto’s van mooie koeien
T boerderij uit Hallenhuisboerderij ontstaan in het grote rivieren gebied
Rob Alberts says
Mooie blogpost
Warme groet,
Neeltje says
Mooie foto’s! En mijn opa en oma hadden geen boerderij, maar wel een pronkkamer. Mijn oma Neeltje noemde dat ‘de mooie kamer’. Daar werd alleen gebruik van gemaakt op hoogtijdagen. Maar ook wanneer ik een kopje soep kreeg op zaterdagochtend, nadat ik de boodschappen voor haar had gedaan. Ik voelde mij dat zo speciaal.