de 8 dingen die je niet over IKEA wist

de 8 dingen die je niet over IKEA wist

Elke 10 seconde wordt er een Billy boekenkast verkocht. Zomaar een feitje over deze Zweedse meubelgigant. En wist je dat IKEA spot met taal? Zo heet hun bekendste vuilnisbak Knodd en dat is spreektaal voor kind. Lees hier de 8 dingen die je niet over IKEA wist en bedenk dat er nu alweer 2 Billy boekenkasten zijn verkocht.

Productnamen
Alle namen bij IKEA zijn heel eenvoudig. Zo hebben bepaalde categorieën een eigen serie namen. Gordijnen worden benoemd met vrouwennamen en stoelen en banken naar Zweedse regio’s. Klippan, kan je dus gewoon bezoeken het betekent steen en is een plaats in het zuiden van Zweden. De eenvoud in die namen komt bij Ingvar de eigenaar vandaan, hij is dyslectisch.
Benieuwd wat jouw IKEA product betekent? Er bestaat een IKEA woordenboek die je hier kan vinden.

Tukkie
In China is het zeer geaccepteerd als je een tukkie komt doen bij IKEA . Je mag er niet alleen slapen, ze moedigen het aan, laten je liggen en verschonen de lakens elke dag.

Homo’s in reclame
IKEA was in 1994 zijn tijd al ver vooruit, zij lanceerde in Amerika een reclamespot met een homo koppel die vertelde over hun zoektocht naar een tafel en hun verschil in smaak. Daarmee waren ze  het eerste bedrijf in Amerika.

Aantal vestigingen
China heeft de minste winkels en Nederland is met 12 vestigingen rijk bedeeld. Maar dat is nog niets in vergelijking met Parijs waar ze 7 vestigingen hebben!

Huisdieren collectie
IKEA komt met een huisdierenlijn, wanneer deze in Nederland te koop is, is nog niet bekend. De lijn wordt nu ergens anders getest maar omvat een bank, kussen, voerbak en nog veel meer. De lijn gaat Lurvig heten, Zweeds voor ruig. Lees hier meer over de collectie.

Cadeaushop
De decemberstress komt er weer aan maar niet als het aan IKEA ligt. Kortgeleden opende op station Utrecht een cadeaushop van deze meubelgigant die tot eind dit jaar geopend is. Is Utrecht te ver om? De producten zijn ook op de webshop te koop.

16 thoughts on “de 8 dingen die je niet over IKEA wist

 1. Het is voor mij nog steeds de hel op aarde. Ook al snap ik de aantrekkingskracht en gebruik ik voor mijn collecties nog al eens van die IKEA-vitrines. Maar o wee, wat een ellende die winkels. Moet binnenkort weerr die kant op om iets voor onze zoon te halen die te ver van zo’n winkel vandaan woont en geen auto heeft. Kijk er nu al tegenop….

 2. die IKEA vestigingen zijn een echte doolhof, een gang mag maximum 15 m lang zijn..

  er zijn wel shortcuts ,maar die worden bewust niet goed aangeven en ze veranderen ze dan nog regelmatig…..

  bedoeling is dat je het ganse parcours aflegt..

  gezellig winkelen ?

  groeten

 3. Ik vind die benamingen altijd erg geestig. Aangezien ik een ietwat Zweeds kan praten en lezen, herken ik er wel veel in. Leuk bedacht. Ik kom er regelmatig. Vooral die voorbeeldkamers vind ik enig. Maar ja, voer dat maar eens uit in de praktijk! Overigens zou ik er niet snel een bank kopen. Maar lampen wel. Lekker goedkoop en ze voldoen prima.

 4. Hemelsbreed een kilometer of twee… Ik kom er een keer of twee drie per jaar. De voertaal is er meestal Duits…

 5. Leuke weetjes!
  Dat van China is wel erg gastvrij :-)
  Wij zijn een keer in Zweden op vakantie geweest en toen zagen wij inderdaad allemaal woonplaatsen die we herkenden van Ikea spullen. Heel grappig natuurlijk om het dan lekker op z’n zwøds uit te spreken ?

 6. Leuke weetjes, heb me er nooit in verdiept, kom er hooguit om het jaar of zo.. Maar eigenlijk liever niet ?

Comments are closed.