De boeken van de laatste tijd 2

De boeken van de laatste tijd

De boeken van de laatste tijd 2

Voor ik er erg in had was ik weer een stapel verder. Lezen blijft één van mijn favoriete bezigheden maar niet alle boeken vind ik het delen waard. Niet alles wat ik lees is dermate goed dat ik er nog een woord aan vuil wil maken zeg maar. Maar de boeken op de foto’s heb ik uitgelezen en daar mijn weken vlot genoeg gaan, voeg ik ze eens samen in; De boeken van de laatste tijd.

De ronde van ’43
Ik kwam dit dunne boekje tegen in zo’n twijfelachtige kringloop, maar daar waren de prijzen dan ook naar. Het verteld het verhaal van Theo Koenders die van een goede vriend een jong Joods meisje genaamd Roosje, aangereikt krijgt en haar maar ‘even’ ergens onder moest brengen. Wat volgt is een barre fietstocht en de hoop dat hij voor Roosje een veilige schuilplaats kan vinden. In één adem uitgelezen.

Was hij in de aanbieding?
Misschien onbegrijpelijk maar dit was mijn eerste boek van Yvonne Kroonenberg. Het boek viel me op door de bijdehante titel die slaat op het eerste verhaal in het boek. Het boek zelf is gevuld met 26 verhalen over uiteenlopende onderwerpen, zoals vreemd gaan, de schoonmaakster, oud worden en cosmetische chirurgie. De verhalen zijn hilarisch en scherp waardoor ik zeker weet dat dit niet het laatste boek van Yvonne Kroonenberg is. Smaakt naar meer.

Een Duits meisje
Waargebeurd verhaal van Heidi Benneckenstein die opgroeit in een gezin die het nazisme aanhangt. Als je je bedenkt dat Heidi in 1992 geboren is en het boek vorig jaar is uitgegeven, realiseer je je deste meer dat deze ideologie nog steeds niet uitgestorven is. Heidi groeit op in een gezin met broers en zussen en een narcistische vader. Ze leert liedjes en gedichten die nationalistisch zijn, gaat op zomerkamp waar deze ideologie ook tentoon wordt gespreid en de kinderen gedrild. Ze verteld in haar boek over haar jeugd, over de tijd dat ze zich als neonazi uit en uiteindelijk uit het milieu weet te ontsnappen. Het boek geeft een bizarre kijk op het neonazisme, is wat langdradig maar absoluut een tip om te lezen.

De Flirtcursus
O laat je niet bedotten door de voorkant, zo’n kaft dan moet het wel een leuk boek zijn zou je denken, maar helaas het viel wat tegen. Die bus, die komt maar een keer of 3 voor in het hele boek. De hoofdpersoon gebruikt de bus nog niet eens. De flirtcursus gaat over Ted die haar man heeft verlaten en met haar kinderen opnieuw begint. Als verse vrijgezel komt ze regelmatig in aanraking met de slechte flirtkwaliteiten van de man en besluit dan met haar beste vriendin Soraya de cursus op te zetten. Voorspelbaar boek wat ik uitgelezen heb in de hoop dat het anders zou zijn dan ik dacht.

Officier van Oranje
Zoals aan de foto te zien las ik dit boek weken geleden al uit. Officier van Oranje gaat over Jan Wynekes, hij vecht tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog in Grebbelinie en besluit na de capitulatie medicijnen te gaan studeren. Als de Duitsers de universiteiten sluiten vlucht hij naar Engeland, knokt mee in Normandië en helpt met de bevrijding van België en Nederland. Na de oorlog maakt hij carrière in het leger maar als hij al flink richting de 50 loopt besluit hij alsnog zijn medicijnenstudie af te maken. Geen slap aftreksel wel spannend, waargebeurd en enorm grappig.

En welke boeken van de laatste tijd zijn jullie bijgebleven?

 

 

21 thoughts on “De boeken van de laatste tijd 2

 1. Boeken, ik lees er soms wel drie tegelijk. Ook over de oorlog. Vaak meer van de technische kant. Het materieel of zo. Maar ook over de veschrikkingen in de kampen, de volkerenmoord onder Stalin in het door velen zo aanbeden communisme. Het kleine leed van de enkeling gaat vaak onder in de afschuw over de geindustrialiseerde moord op hele volksstammen. En de gevolgen daarvan maken we nu elke dag nog mee. En heus niet alleen neonazi’s zijn volk om in de gaten te houden. De terreur komt veelal uit andere hoeken…

 2. Ik ken alleen het boek van Henri Knap De Ronde van ’43 uit een grijs verleden.
  Een Duits Meisje ga ik zeker lezen. Interessant perspectief.
  Ga het bestellen bij de bieb.
  Dank voor de tip.

 3. Je bent niet de enige die het erover heeft. Iets teveel spam ben ik mee bezig als het beter gaat dan denk ik dat de reacties op maximaal 7 dagen gaan.

 4. Wat goed dat het boek Duits meisje geschreven is. Niet omdat het een mooi onderwerp is, alles behalve, maar om ons de ogen open te houden. Want ja, ze zijn er nog steeds, met dezelfde zieke ideeën!!
  Trouwens, ik lees vaak veel later blogs, ook die van jou, en soms heb ik behoefte om te reageren, maar dan zijn ze gesloten voor reacties., maar weet dat ik ze zo goed als allemaal met interesse lees. :-)

 5. Interessante titels!
  De ronde van 43 zou ik ook kunnen kiezen.
  Over het verhaal van Heidi heb ik een interview gelezen in Volkskrant Magazine als ik mij niet vergis. Inderdaad, bijna niet voor te stellen hoe het neonazisme nog leeft.
  Momenteel ben ik bezig in Elizabeth’s dochter van Marianne Frederiksson. Een fijne roman na vele stapels non-fictie.

 6. Ik ben al een eeuw aan het lezen in het boek van Michelle Obama. Kom er maar niet aan toe ook al leg ik het boek vlak voor mijn neus. Erg. Het boek wat mij het meeste is bijgebleven is een boek wat ik al -tig keer heb gelezen en dat is deel 1 van de serie Dune.

 7. De ronde van 43 staat hier in de kast tussen de verzamelde boekenweekgeschenken. Opnieuw lezen.
  Kroonenberg en een Duits meisje ga ik halen in de bieb. Momenteel lees ik ‘De acht bergen’ van Cognetti.

 8. ‘Was hij in de aanbieding,’ vind ik een erg leuke titel. Die zou ik ook uit de kast brengen. Heeft zij ook niet het boek: ‘Het zit op de bank, en het zapt’ geschreven?

 9. Ik ben niet zo’n lezer. Veel mensen verbazen zich daarover maar de flirtcursus lijkt me wel wat. Ben daar niet zo goed in. Vrouwen flirten meestal met mij.

 10. Vooral boek 2 op de stapel viel direct in mijn oog. Ik heb diverse boeken over nationaal socialisme. Het leeft helaas nog steeds ja en zal ook nog wel leven als ik al lang vergaan ben.

 11. Lang geleden zijn wij eens met een toeristenbus midden in een protestmars van neonazi’s beland. Ik kan je vertellen dat het behoorlijk eng was. Recht voor ons neus braken ze de stad af. Gelukkig hadden ze geen interesse in ons want buitenlanders zijn ook niet populair bij die club.

 12. Ik zou ‘Een Duits meisje’ kiezen. Ik blijf maar niet begrijpen wat er in de Nazitijd is gebeurd.

 13. Dan ben ik snel klaar, ik kom niet meer aan boeken lezen toe! Uit deze boeken zou ik voor Yvonne Kroonenberg kiezen omdat een boek met losse verhalen even makkelijker weggelegd kan worden.

 14. Een duits meisje lijkt me interessant om lezen. Er zijn inderdaad nog mensen die zweren bij Hitler en zijn nazis.

 15. ha die Liesbeth
  de titel van de Ronde van ’43 zette mij op het verkeerde been , ik zocht gelijk naar de Ronde van Vlaanderen in dat jaar , ja die ging gewoon door
  zo’n meiske dat zo opgroeit bij dat nazisme ist toch vreselijk , blij te lezen dat ze het ontsnapt

  ja ik ben ook blij dat de dagen langer worden , nu nog warmer :)
  fijne avond groet

Comments are closed.

Back To Top