Alles ging aan flarden is het oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte - Walvis
Boeken en films,  Tweede Wereldoorlog

Alles ging aan flarden

Alles ging aan Flarden is het dagboek van Klaartje de Zwarte – Walvis was een Joodse naaister uit Amsterdam ze wordt in maart 1943 met haar man uit huis gehaald en komt via de Hollandsche Schouwburg in Kamp Vught terecht.

Dan begint het dagboek van Klaartje waarin ze verteld over haar leven in Kamp Vught. Ze schrijft vrijwel dagelijks over de wreedheden van de bewakers, de kindertransporten, dwangarbeid en verteld over de nare ziekte die ze heeft. Ze schrijft over het zinloze werk wat ze moet doen, het gebrek aan eten en het gescheiden zijn van haar man. Haar man komt terecht in het buitenkommando in Moerdijk wanneer hij terg komt is Klaartje al gedeporteerd naar Westerbork.

Het boek is een zeer sterke aanklacht tegen de bezetter, hoewel het onmogelijk lijkt schrijf Klaartje ook over de geluksmomenten die ze heeft. Het boek bleef voor jaren onontdekt maar werd bij toeval ‘gevonden’ in het Joods Historisch Museum te Amsterdam door de makers van het programma ‘Het was oorlog’ werd gemaakt. In de aflevering wordt het leven inclusief bewegende beelden van Klaartje de Zwarte – Walvis getoond. Er wordt verteld over haar leven en ook haar dagboek wordt uitgebracht. Zoveel jaar later, maar wel geheel naar haar wens, haar laatste.

13 reacties