Alcohol vrij

Alcohol vrij

In deze omgeving is weinig van Dry January te merken, sterker nog zo in de aanloop naar carnaval valt me op dat er alleen maar meer bierreclames voorbij komen en niet alleen op tv. Dat carnaval van oorsprong de laatste dagen voor de vastentijd is bekend, alleen weinig mensen doen eraan. Ik leef al jaren alcohol vrij en niet omdat het moet.

Alcohol vrij
Ik ben als zovelen uit geweest in mijn jonge jaren, ik heb zelfs een aantal jaar vrij veel achter de bar gestaan. Veel mensen herinneren zich vrij weinig van die tijd vooral van veelvuldig drinken maar toen al gaf ik er niet zoveel om. Deels omdat toen Coca Cola Vanille in de mode was en deels omdat ik die avond nog naar huis moest fietsen. Van huis uit ben ik niet alcohol vrij opgevoed. Verantwoordelijkheid is er wel ingestampt maar dronken worden omdat dat kan, indrinken en hele stukken kwijt zijn de volgende dag daar heb ik nooit last van gehad. Alcohol was er altijd in mijn ouderlijk huis, van wijn tot oranjebitter, van een wijntje bij het koken tot een drupje voor het slapen. Ik kon er altijd bij en hoewel ik echt wel geleerd heb wat goede wijn is, heb ik misschien 3 glazen wijn leeggedronken sinds mijn geboorte.

Overigens heb ik ooit wel een kater gehad, mijn vaders waren op vakantie en terwijl ik in de keuken stond hoorde ik iets. Ik kon het geluid niet thuis brengen pas uren erna begreep ik dat er een fles wijn uit het rek gelazerd was in de kelder. Nooit geweten dat er zoveel wijn in 1 fles zat en dat je er zo’n knetterende koppijn van kon krijgen. Geen wonder dat ik meer van koffie hou.

Als ik je beschonken heb gezien ben je mijn respect voorgoed kwijt

Waarom niet?
Alcohol vrijHet had zo zijn voordelen in de tijd dat ik uit ging om niet te drinken. Ik kwam overal gratis binnen omdat ze wisten dat ik oplettend was en altijd wel een schare volk meesjouwde vanuit de kroeg naar een tent die langer open mocht blijven. Ik was overigens bij lange na de enige niet, in die groep zaten er nog meer en daar toen het bier en de cola nog vergelijkbaar kostte maakte het een discotheek niet uit. Vanachter de bar heb ik ooit een man zijn autosleutels ontfutselt en de gegevens van het café op zijn arm geschreven. De volgende dag verwachtte ik een hoop gezeik maar hij kwam met een bos bloemen. Hij vertelde dat hij wakker werd en dacht dat er was ingebroken zo’n ravage was het. Zijn schoenen stonden in de koelkast, zo’n soort bende, hij kon zich niets meer van de avond ervoor herinneren.

Ik heb er nooit het plezier van ingezien om stomdronken door de stad te dwalen en heb dat thuis ook nooit meegekregen. Drinken omdat het anders niet gezellig is, wat je nu veel ziet, vind ik afgrijselijk. In de omgeving waar ik woon gebeuren nog te vaak van die rare ongelukken het is tegenwoordig maar de vraag of het drugs, lachgas, alcohol of mobiele telefoon was.

Principes
‘Je zou een goede mormoon zijn’, is me al eens naar mijn hoofd geslingerd maar ik drink niet niet uit principe. Het viel me toen ik alleen in Eindhoven woonde op dat het enige wat ik met de fles soort van Baileys deed was de fles elke week een slag draaien. Heb er heus van gedronken hoor maar dat was een laagje waar ik de hele avond over deed. Die fles is niet de laatste die ik kocht, wel de laatste die ik heb leeggedronken. Ik koop regelmatig wijn voor mijn vaders, dat is een altijd-goed cadeautje, maar ze vonden me niet zo grappig als ik mezelf vond toen ik ze vorig jaar een fles alcoholvrije wijn gaf.

Ik schenk ook geen alcohol, dat is wel een principe en een standvastige ook. Wanneer iemand bij mij een fles wijn (bijna) soldaat maakt en zich vervolgens te pletter rijdt, voel ik me de rest van mijn leven schuldig. Kan je het over eigen verantwoording hebben, maar daar koop ik geen klote voor. Alleen voor mijn vaders koop ik en schenk ik alcohol, wetende dat zij hun verantwoording nemen, ze spreken het ook af. Eigenlijk niet zo heel vreemd met een stiefvader die ambulancechauffeur is. Dat het niet de normaalste zaak van de wereld is, dat je als ouders het goede voorbeeld geeft, weet ik nog van het laatste vreselijke etentje waar ik verplicht heen moest. Het zou een principe van iedereen moeten zijn dat je niet rijdt als je nog moet drinken.

Het zou een principe van iedereen moeten zijn dat je niet rijdt als je nog moet drinken.

Verklaring afleggen
‘Ach joh neem gewoon een biertje’, je zou verwachten dat in de huidige tijd waar gezond leven een must lijkt te zijn, dat soort opmerkingen niet meer voorkomen, maar ik heb echt veel te vaak verklaring af moeten leggen waarom ik geen biertje of wijntje moest. Van die verplichte nummers als bedrijfsuitjes en kerstborrels eindigen altijd met die ene collega (of baas!) die net te ver heen allerlei dommigheid uit loopt te kramen. En als je dan niet ‘gezellig meedrinkt’ ben je een partypooper of zwanger.

Ergens is blijven hangen dat een glas wijn goed voor je is, maar tegenwoordig is een vrouw die één keer per week vier glazen (of meer) alcohol drinkt een zware drinker. En met dat laatste in gedachte wil ik geen verklaring af moeten leggen, wil ik niet als partypooper behandelt worden en wil ik zeker niet doodgegooid worden met bierreclames. Alcohol vrij leven is namelijk niet bijzonder, dat is een verstandige keuze.

36 reacties

 1. Oei, dan ben ik een zware drinker, want ik haal de vier glazen per week gemakkelijk.

  Maar ik stap nooit in de auto als ik gedronken heb (ook niet als ik ‘maar’ een glaasje heb) en ik stop altijd op tijd. Ben heel lang geleden één keer dronken geweest en dat was eens maar nooit meer.

 2. Ik denk niet dat jij 4 glazen op 1 avond drinkt toch? Ben je geen zware drinker.

 3. ik lust graag een biertje , maar ben nu al weer 4 weken zo goed als bier vrij , niet vanwege droog janari , maar om af te vallen , ook koolhydraatarm eten , bewegen doe ik zat , stand vanochtend 5kg kwijt , ga dus gewoon door zo
  en als ik na een wandeling of zoals onlangs na bezoek aan Burgers Zoo ergens eet , neem ik een pintje
  dat ik aangeschoten cq dronken was pppffttt ergens in m’n jonge jaren

 4. Dry Januari is een goed plan maar die paar glazen wijn in het weekend drink ik lekker op.
  Ik had in aangetrouwde familie een naar voorbeeld van hoe het NIET moest, dan leer je wel maat te houden.

 5. Heerlijk, in de avonduren een borrel of een tripel… Als we uit zijn drink ik niet, maar al ik dan thuis ben lust ik er wel ene voor het slapen gaan. Maar desalniettemin vind ik dat iedereen hierin een vrije keuze heeft zolang hij niet achter het stuur een ander in gevaar brengt.

 6. Er is niets aan om in je uppie te drinken, dus ben ik er 25 jaar geleden mee gestopt. Ik zou dus een goede BOB kunnen zijn, maar heb geen auto.

 7. Het is goed als je bewust bent van je drinkgedrag. Ik kan nooit met teveel drank achter het stuur gaan zitten, want ik heb geen rijbewijs. Drinken doe ik eigenlijk alleen in het weekend. Meestal één drankje.

  Love as Always
  Di mario

 8. Oh ja, jezelf moeten verantwoorden. Ik drink geen alcohol. Nooit gedaan. Ik heb sowieso een hekel aan dronken mensen. Ik vind het ook diep triest dat je je eigen grenzen niet kon aangeven en je zo stomdronken bent dat je jezelf belachelijk maakt. Maar ik drink niet omdat ik er niets aan vind. Ik vind het niet lekker, dus hoef ik het niet. Zelfs als tiener of student zat ik aan de appelsap.

  Het verantwoorden is wel minder geworden, vooral tegenwoordig. Maar het is vaak een teken dat iemand anders zich slecht voelt omdat die geen biertje/wijntje kan weigeren. De mensen die dat wel kunnen, maar gewoon zin hebben in een biertje, vragen geen verklaring van me. Wat ik ook idioot vind, is de opmerking: “Oh wat knap van je dat je niet drinkt.” Alsof ik iets doe wat een hele prestatie is en een medaille verdiend heb. Het klinkt net zo stom als ik tegen iemand zou zeggen: “Oh wat knap dat je geen bitter lemon drinkt. Of geen kauwgum kauwt. Of wat knap dat je je groente wel eet.” Dat slaat toch ook nergens op?

  P.S. Ik schreef er eens een blog over. Over dingen die je niet wil horen als je geen alcohol drinkt.

 9. Ik wilde eigenlijk ook zo’n blog schrijven maar het werd echt te negatief. Ik kon er maar weinig kwinkslagen in kwijt en het werd ook iets teveel tegen carnaval en de zuipende Brabander. Beetje niveau als majorette achter het goede voorbeeld aan in een te koud pakje maar nog even en dan mag je op de wagen en houdt de alcohol je warm.

  Over ‘o wat knap’, ik ben echt veel te zwaar dus het is bij mij ook niet bepaald een ruggengraat ding ofzo. Maar het idee dat dagelijks alcohol drinken normaal is, daar moeten we met zijn alle vanaf. Ik heb wel wat gedronken, ik mocht het en heb minn smaak en grenz wel gevonden. Ik groeide op in de Breezertijd, puur gericht op de puber. Nu weten ze dat alcohol heel slecht voor je is en dat het blijvende schade aanricht. Ik heb echt wel dranken die ik lekker vind, maar ik kan ze missen. Mijn oude huisarts zei dat een glas wijn zoiets als 5 chocolademuffins is, je zal maar 4 glazen wijn op hebben.

 10. Nooit dronken geweest en in mijn leven hooguit drie glaasjes wijn gedronken. Maar ik vraag me af of ik dat al haal. Ik geef er gewoon echt niet om. Sowieso is drinken en rijden voor mij echt uitgesloten. Ik drink geen slok als ik nog moet rijden. Mijn broers en zussen houden wel een biertje of wijntje, maar zij spreken altijd met elkaar af wie rijdt. Dat durf ik ze dus gerust voor te zetten als ze bij mij zijn, in de wetenschap dat er een BOB is. Die actie die je in het café hebt uitgehaald met de autosleutels vind ik echt briljant. En fijn ook dat de reactie positief was.

 11. Ik drink ook uit vrije keus niet. Geen druppel. Ik vind het niets toevoegen aan mijn leven. Ook heeft niet drinken bergen voordelen. Maar ja, dat weet je zelf ook.

 12. Ik heb nog nooit alcohol gedronken en ben het ook niet van plan. Mijn vriend ook niet, dus we hebben het niet in huis. Aan geplande visite heb ik het wel eens vooraf gevraagd, maar dan kreeg ik een ‘fris is ook prima’. Ik heb een fijne vriendenkring :)

 13. Mijn man drinkt niet en ik af en toe en ik drink zo af en toe ook een alcoholvrij biertje. Ik heb mijn vriendin enkele jaren geleden verloren door iemand die met dronken kop achter het stuur kroop dus ik kan mij hierover heel verdrietig voelen als ik hoor of lees dat men een ongeluk heeft veroorzaakt door alcohol.

 14. Ik ben van nature alcoholvrij en weet met één blik mensen die roepen dat ik niet zo ongezellig moet doen, het zwijgen op te leggen.

 15. Haha! Ik zie het helemaal voor me. Vriendjelief hier moet er helemaal niks van hebben en daar de genoemde soort van Baileys de laatste was drink ik toch al minimaal 3 jaar helemaal niks meer. Ik denk dat ik nog toeter wordt van een watje om te ontsmetten.

 16. Ik lus wel een biertje of twee s’avonds. Dronken ben ik nooit geweest. Overdag drink ik geen druppel Je bent er dan toch niet helemaal bij. Bij een goed stukje muziek s’avonds vind ik het heerlijk.

 17. Ik vind het net zo zot om jezelf te moeten verantwoorden over waarom je geen alcohol drinkt, dan dat mensen zich moeten verantwoorden waarom ze wel alcohol drinken. Uitspraken zoals ‘als ik je beschonken heb gezien, ben je mijn respect voorgoed kwijt’, daar kan ik dan ook niet zoveel mee. Sorry. Als ik heb gezien dat je in beschonken toestand in de auto zou stappen om te rijden, of mensen lastig gaat vallen, of schade aanricht… dan zou ik je even niet meer hoeven zien.

  Zelf doe ik niet aan rijden en drinken. Ik ben ook 9 van de 10 keer de Bob, omdat ik na 2 glaasjes al aangeschoten ben. En ik vind het dan belangrijker voor mijn vrienden dat zij wel lekker kunnen drinken als ze dat willen en veilig thuiskomen. Ik drink net zo lief sapjes. Verder kan ik wel begrijpen dat mensen alcohol gebruiken om losser te worden en zich blijer te voelen, omdat dat alcohol nu eenmaal blijkbaar dat effect heeft. Zelf kan ik lekker uit mijn dak gaan zonder een druppel op, maar als je wil drinken is dat ook prima. You do you.

 18. Alcohol en rijden gaat absoluut niet samen. Wij maken daar, als we met de auto naar een feestje gaan, van tevoren afspraken over. De BOB drinkt geen drup.

 19. Er is een verschil met los zijn en teveel gedronken hebben. Ik heb het niet over een puber ik heb het over volwassenen die geen maat kunnen houden. Dronken mensen moet op gelet worden door anderen omdat ze er zelf niet meer toe in staat zijn. Al zouden ze geen problemen veroorzaken ik blijf altijd de dronken persoon erin zien of horen. Ik heb niks tegen mensen die wat drinken ieder zijn ding maar wel ’s avonds een vent ’s morgens een vent.

 20. Alcohol is nog slechter dan drugs. Al ken ik iemand die beide met verve deed en 75 werd. Een nachtzwarte Rotterdammer… Ik geef niets om drank. En als Roos een glaasje wijn wil drinken, neemt ze het OV ipv mijn auto. Dat is haar maar geraden ook!

 21. Oh, haha, niet goed gelezen. En het staat er duidelijk: die één keer per week 4 glazen of meer drinkt. En ik had niet eens gedronken. ;-)

 22. Drinken en rijden gaan écht niet samen. Ik houd wel van een lekkere longdrink van gin met jus ‘d orange. Maar altijd alleen thuis, in een barof restaurant is me dat véél te duur. Dan drink ik liever een bitter lemon want bier lust ik niet en wijn geef ik niet om dus waarom zou ik. Maar die coma zuipende jeugd vind ik wel zorgelijk.Ik schenk thuis wel voor anderen maar daar is niemand bij die overmatig drinkt of geen maat weet te houden. Dronken mensen heb ik ook niets mee.

 23. Ik lust best graag een wijntje maar absoluut niet als ik moet rijden. Nooit. Ook niet eentje. Gewoon geen druppel. Wij wonen overigens naast een tent waar maandelijks feesten gegeven werden voor de jeugd. Ik schrok ervan hoe totaal van de wereld die kinderen ’s nachts over straat gaan. Gillen, krijsen, joelen, vechten, van hun fiets vallen, overgeven, noem maar op. Dat dat spul nog heelhuids thuis komt is een wonder. Ik ben wel eens bang dat er een complete generatie opgroeit die straks niet één werkende hersencel meer over heeft.

 24. Jij hebt Gravatar in gebruik genomen? OF je WordPressaccount weer kunnen gebruiken? Of je hebt een nieuwe email? Wat een leuke foto! Zet die ook eens bij je ‘over Nicky!’, die wil ik namelijk groter zien;)
  En dan on-topic, ik heb jaren langs een bejaardendiscotheek gewoond (niet persoonlijk bedoeld!) neem van mij aan die maken ook herrie en ze parkeren rustig voor je fietsenhok waar een grote sticker opzat niet parkeren. Zo vaak ’s morgens vroeg niet bij mijn fiets gekund, politie doet niets omdat het geen auto is! Totdat je dreigt de ruit in te knallen en de handrem eraf te halen en de auto verder te duwen zodat hij wel voor een garage staat. Dan komen ze ineens. Kan helaas nog erger, heb eens een splinternieuwe Mercedes tegen de deur van het hok aangetroffen, kliko geplet, de enorm bejaarde man was beroerd geworden terwijl hij achteruit reed in zijn auto (bedenk zelf de ranzige details maar) of ik wilde beginnen met reanimeren. Nou wat denk je zelf, dik in de 80 blauw aangelopen, ijssterren op de ruiten met de auto dicht rook je de alcohol nog. Neem van mij aan, ga niet in de buurt van een uitgaangsgelegenheid wonen je hebt er altijd ellende van en dan is kotsen in je voortuin en geluidsoverlast nog maar iets kleins.

 25. Ik drink altijd als ik rij.
  Meestal 2 bidons water op de Stromer ?
  Ik wil ooit nog eens advocaat worden, dus neem ik zo heel af en toe een advocaatje.

 26. Een wijntje vind ik af en toe heerlijk, maar ………. zoals er tegenwoordig mee omgegaan wordt, dat het gewoon is om elke dag een wijntje te nemen?? Nee, moet er niet aan denken.
  Dry January is dan ook echt niet aan mij besteed. Ik heb veel meer maanden dat ik droog sta.
  En helemaal vrijwillig, gewoon omdat ik er dan geen zin in heb.

 27. Ja al vanaf mijn 8e, lang verhaal waar je hier en daar iets over terug kan vinden. Mocht je benieuwd zijn ik heb ze ooit gefotografeerd en ze staan hier.

Reacties zijn gesloten.