Mijnmuseum

Liftgebouw Mijnmuseum Heerlen

Al weer enige tijd stond het Mijnmuseum op mijn lijstje. Na de ENCI mijn in Maastricht laatst en de levensecht nagebouwde mijn in Valkenburg vond ik het tijd het enige nog bestaande deel van de voormalige Nassaumijn I, te bezoeken. Het Nederlands Mijnmuseum ligt langs het voor de mijn aangelegde spoor vlakbij station Heerlen. Een groot deel van de oorspronkelijke gebouwen is gesloopt, maar bij het laatste deel werd er besloten dit als monument te behouden. In dit voormalige ophaalgebouw beleef je de aparte wereld van de mijnbouw.

Rondleider
Binnenin het gebouw tref je een rondleider. Een voormalige compel, in mijn geval, die aan de hand van 2 oude films de werking van een mijn laat zien. Hij vertelt tijdens een rondleiding (tip!) over alles van de mijn. Bijvoorbeeld over de lampen die een blauwe vlam lieten zien als er gas hing, toen al was de tijd van het kanariepietje en de pikhouweel voorbij. De mechanisatie was ook in de mijnen te merken, waar eerst nog de pneumatisch (en enorm zware) hamer werd gebruikt werd later een schaaf door één man bediend.

Het vervoer
Via de schachten werden de compels naar beneden gebracht met 8 meter per seconde suist die lift naar beneden. Vanaf daar zijn er speciale treintjes die de mannen in 20 minuten (!) naar hun werklocatie brengen. Niet alleen de bemanning ook materiaal en gereedschap gaat via de schaft naar beneden. Vaak moeten de mannen na de lift en trein nog een stukje met de transportband. Naast die band was nog een monorail voor onderdelen bevestigd, waar speciale stoeltjes hingen voor de werklui.

Het verloop
Bovenop het gebouw van het Mijnmuseum draait nog altijd het wiel van de lift, hoewel de lift niet meer in beweging is, kan je in het bijgebouw nog zeer goed aanschouwen hoe dit in zijn werk ging. Razendsnel ging de lift ondergronds, nog sneller ging die lift als er kolen in de lift stonden. In de hoogtijdagen was dit deel van Limburg één van de rijkste streken van Nederland, maar toen de tijd de particuliere- en staatsmijnen inhaalde werd dit steeds minder. In 1974 sloot de laatste mijn en dat is nog steeds te merken in de werkloosheidscijfers van deze streek.

Wat je kan verwachten
In het Mijnmuseum hoor je alles over kolen, compels, poekelen en kooien over de soms wel meer dan een kilometer diepe- en kilometers brede mijnschachten, over alle werklui en hun kleding, over zowel boven als onder de grond, over de veiligheid met een eigen EHBO team, over de inpandige dokter, over de kleding, verbindingen en loopbanden, over de kolenkarren en manschappentreinen, over de tekenaars, de koeltorens en over de levensaders die de schachten zijn, maar je gaat niet onder de grond.

Afvalberg
Toen in de jaren 70 de laatste mijn de laatste kolen boven haalde werden de schachten volgepompt met beton, de kilometers lange ondergrondse wegen liggen er nog steeds. Het afval wat in bergen over deze streek verdeeld lag is opgeruimd, ze zijn van woonwijken en kunstmatig glooiende parken voorzien. Hoewel prachtig ingezaaid, pruttelt daar en verder ondergronds het roemrijke verleden van Limburg. Daar en in het Nederlands Mijnmuseum.

Betaalbaar: €4,- (maar vergeet de rondleider niet)
Kindvriendelijk: Voor grotere kinderen wel.
Bereikbaarheid: Loopbaar vanaf het station. Parkeren om de hoek.
Combineren met: Een rondleiding in het museum, Heerlen zelf is niet zo mooi.
Voorzieningen: Er zijn flesjes drinken te koop.
Extra: Let op! In het weekend is het museum tot 14:00 uur geopend.
Website: Mijnmuseum

18 reacties op “Mijnmuseum

 1. Ik stam nog uit de tijd dat die mijnen nog actief waren. En wij gingen veelal in Limburg vakantie vieren in die jaren. Dan reed je na Roermond dat gebied in met zijn zwarte afvalbergen en die enorme liftmolens. En dat werkte allemaal nog. Indrukwekkend. Indertijd ging je dan ook al de eerste mijnen in. Valkenburg en ook de St. Pietersberg bij Maastricht., Dat was voor ons kinderen heel indrukwekkend. Een paar jaar terug nog eens geweest in zo’n mijn die toen diende als aquarium, en later weer een die voor een kerstmarkt diende. Was zo verlicht dat het helemaal niet meer eng was….Of was ik intussen volwassen genoeg om na te denken dat je niet bij de groep weg moest lopen?!

 2. Ik ben er al eens geweest, maar bedenk nu dat het misschien een leuk/leerzaam uitje is voor de herfstvakantie met mijn dochter van 14!

 3. Bijzonder museum. En dat het al zo lang geleden is maar nog steeds staat. Wie weet, als we ooit eens in de buurt zijn. Ik vind het wel interessant om dit soort dingen te bezichtigen.

 4. Om heel eerlijk te zijn, het ligt tenslotte in mijn woonplaats, vind ik het een magere afspiegeling van wat het ooit geweest is. Je had het kunnen combineren met het Thermenmuseum, waar de geschiedenis van Coriovallum(Heerlen) te zien is.

  1. Alles werd gesloopt pas bij wat er nu nog staat dachten ze aan historisch belang.

 5. Het is echt interessant om te weten van deze museum. Toen de tijd was veel mijnen tijd geweest. Het best wel erg zwaar werk om te doen. Vaak hebben deze mannen long problemen. Mooie foto’s.

 6. Wist helemaal niet dat dat museum er was maar verbaasd me eigenlijk helemaal niet, wat leuk dat je daar geweest bent.
  Een beetje over de grens in België is wel nog een mijn waarbij je met de lift onder de grond gaat.

 7. Ik ben het met Marylou eens: knappe foto! Bij Heerlen heb je ook de steenberg van de Wilhelminamijn, thans bebost recreatiepark. Je kunt vanaf de top uitkijken over wat ze tegenwoordig Parkstad Limburg noemen (Heerlen, Brunssum, Kerkrade en omgeving) en over de terrils net over de grens in Duitsland, donkere vulkanen in het vlakke land.

 8. Ik heb ook al eens een mijn bezocht en vond het ook heel interessant.De rondleiding gebeurde daar ook door een echte mijnwerker.Had daar heel wat van opgestoken.Knappe foto Liesbeth

Reacties niet toegestaan.