Liesbethblogt.nl is klaar met verhuizen!

Kraanwater

Kraanwater

Vorige week was het kraanwaterdag maar kort daarvoor konden de bewoners van Vlaardingen hun kraanwater niet drinken. Ik zag het in een NL-alert voorbij komen toen ik al onderweg was naar mijn geboortestad. Geen schoon drinkwater, koken voor meerdere minuten of fleswater drinken. Voor een kleine week lag Vlaardingen in een stoffig land waar zeulen met flessen de normaal is.

Fluitketel voor kraanwater in Vlaardingen

Ergens in de dagen na 1 november is er bij werkzaamheden aan een grote toevoerleiding iets misgegaan. Toen is de E-coli bacterie, die bekend is onder de naam poepbacterie, in het drinkwater terecht gekomen. De bacterie die van nature bij ieder in de darmen voorkomt wordt dan wel goedaardig genoemd, bij inname veroorzaakt deze diarree.

Pas op 8 november ’s morgens werd dit bekend gemaakt en ontstond een ware run op flessen water in de Vlaardingse supermarkten.

Ook werd er bij vermeld dat wanneer het drinkwater voor drie minuten gekookt werd, deze wel te nuttigen wad. Helaas werd ook meteen duidelijk dat het koken van water in een waterkoker niet voldoende is omdat een waterkoker over het algemeen het water maar een minuut kookt. In mijn ouderlijk huis werd een niet fluitende fluitketel boven gehaald maar werd ook meteen duidelijk dat een apparaat als Senseo niet bruikbaar was omdat deze het water niet warm genoeg maakt.

Overal in Vlaardingen zag je Evides wagens rijden die met omroep duidelijk maakte wat er aan de hand was. Tevens werd er op verschillende punten metingen gedaan en watermonsters genomen. De oorzaak werd daags na de constatering ondekt. De debetreffende leiding is afgesloten vol chloor gezet. Het doorspoelen van de leidingen zorgde voor een chloorlucht aan het water. Ook niet heel gezond uiteraard.

Op 13 november was het voorbij, voor even werd op heel kleine schaal duidelijk hoe afhankelijk we zijn van ons kraanwater. Ook werd meteen weer duidelijk dat maar weinig mensen flessen water in huis hebben. Hoewel dit op kleine schaal was en het water voor douchen en afwassen nog gewoon geschikt was, wordt wel meteen weer duidelijk hoe groot de last is voor relatief weinig mensen. Bedenk maar dat ziekenhuizen en restaurants ook gebruik maakte van dit vervuilde water.

Vorige week was het kraanwaterdag, een dag waarop er op basisscholen alleen water gedronken wordt om kinderen te stimuleren meer water te drinken. Een goed initiatief want water is gezond, meestal dan toch.

Reader Comments

 1. Ik heb altijd flessenwater in huis maar ik kan goed begrijpen dat het miserie was voor al die mensen daar..op zulke momenten begrijpt men hoe goed we het hier hebben;water,electriciteit,warmte en een woning.

 2. Heel kwetsbaar en gevaarlijk Er is maar één iemand nodig die er iets instopt en de gevolgen zijn niet te overzien !! Grts

 3. Ik drink al een tijdje alleen maar water uit de kraan.
  We staan er niet bij stil, wat voor een luxe het is om aan een kraan te draaien en er water uit komt.
  Zo zag ik laatst nog een programma over dakloze mensen, waar een van die mensen zei, dat iedereen het vanzelfsprekend vindt, maar dat het dit echt niet is voor iedereen.

 4. In veel landen is water erg schaars, wat dat betreft boffen we hier in Nederland dat het (normaliter) gebruiksklaar uit de kraan komt.

 5. kraanwater.. we staan er niet bij stil

  tot het eens mis gaat..

  terwijl een belangrijk deel van de wereldbevolking, geen toegang heeft tot drinkbaar water

  groeten

 6. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. Dat is best ellendig als je zonder (schoon) water zit. Zelf drink ik eigenlijk altijd water uit de fles.

 7. Hier moesten we het water ook koken voor gebruik. Tja, als er eenmaal iets inzit kunnen onze tere darmpjes er niet meer tegen.

 8. wat Matroos zegt over België herken ik uit Duitsland . en als die lui hier zijn drink ik water uit de kraan en zij uit een fles
  of het daar wel of niet drinkbaar is uit de kraan weet ik eigenlijk niet
  maar we zijn hier erg bevoorrecht met ons kraanwater
  maar het gaat wel eens mis , helaas

 9. Het vervelende is dat je flessenwater niet onbeperkt kunt bewaren en ik drink normaal nooit flessenwater dus daarom heb ik het meestal niet in huis Maar bij zoiets is dat heel lastig denk ik.

 10. Het is toch een ongelooflijke luxe… drinkbaar water uit de kraan. Toen ik van België naar Nederland verhuisde was ik dat niet gewoon. Het kraanwater was in België niet drinkbaar (ik weet niet precies of dat nog zo is) en ik moest altijd zeulen met liters water die ik kocht in de supermarkt… Het water smaakt hier sowieso veel puurder en beter.

Comments are closed.

Dat mag niet.